»Sem kristjan, zato bom Milanoviću oprostil, a ne bom pozabil, da je omenjal mojo mater,« je bil odgovor vodje hrvaške stranke HDZ Andreja Plenkovića vodji SDP Zoranu Milanoviću na njegovo »ugotovitev«, da je bila Plenkovićeva mama »lekar« (zdravnica) v vojaški bolnišnici v Zagrebu za časa Jugoslavije. S tem je aludiral (lekar je srbski izraz za zdravnika) na Plenkovićevo družinsko povezavo s tedanjo oblastjo.

Največja tekmeca pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami sta snela rokavice in stranki sta začeli v predvolilni vnemi vleči na plano zgodbe iz preteklosti, čeprav obe trdita, da sta usmerjeni v boljšo sedanjost in prihodnost Hrvaške in da pisanje časopisa The Economist o ideološki zasidranosti SDP in HDZ v času od leta 1941 do osamosvojitve kaže na novinarjevo »nepoznavanje« hrvaškega političnega prizorišča.

Omenjanje mater, očetovin dedov

Začetni razlog za vse ostrejši besedni spopad je neformalni pogovor Zorana Milanovića s predstavniki hrvaških braniteljev, s katerimi nikoli ni imel dobrih odnosov, v katerem je izrekel vrsto ne ravno diplomatskih besed na račun Srbije in BiH oziroma njunih politikov in tamkajšnjih razmer. Nekaj pikrih pa je letelo tudi na politične nasprotnike doma. Takoj so Milanoviću očitali, da je naredil veliko politično škodo državi, čeprav mnogi ugotavljajo, da številni politiki pravzaprav mislijo zelo podobno kot on. Le s to razliko, da so njegove besede nenačrtovano prišle tudi v javnost.

Milanoviću ne pride na misel, da bi se opravičil, pravzaprav nadaljuje arogantno izmikanje in na hadezejevo igrišče vrača očitke, da je ta stranka začela z zgodovinskimi izleti, v katerih omenjajo enega izmed njegovih dedov, ki je bil ustaš, kar naj bi pomenilo, da je vsa družina proustaška. Ali pa, da je Milanovićev oče kot sodelavec nekdanjega hrvaškega politika Mika Tripala sodeloval pri umoru hrvaškega emigranta Bruna Bušića. Milanović seveda pri tem ne omenja, da ni bil Plenković tisti, ki je v javnosti sprožil takšne insinuacije, ampak ljudje iz ozadja stranke HDZ.

Nihče ne bo imel koristi

Na očitke, da je s svojim vse prej kot diplomatskim besednjakom zastrupil že tako slabe odnose s Srbijo in BiH, Milanović odgovarja, da imajo Srbi težave s Hrvaško, ker jim je edino on povedal resnico, medtem ko HDZ nima tega poguma, ampak se »hvali«, da jo je podprl celo madžarski predsednik Orban. Torej predsednik države, ki je želela Hrvaško prepeljati žejno čez vodo pri privatizaciji državnega naftarja Ine, pri čemer ji je pomagali prav HDZ, ko je vlado vodil Ivo Sanader.

Politični analitiki pa ugotavljajo, da takšno osebno zaostrovanje predvolilnega boja v resnici ne eni ne drugi strani ne bo prineslo kaj prida glasov. Kaže, da tudi Most, presenečenje prejšnjih volitev, ne bo povečal svojega izkupička, saj že napoveduje seznam zahtev tistim, ki bi jih radi imeli v koaliciji, volilci pa mu še niso oprostili izsiljevanja HDZ in SDP po lanskih volitvah.