Dvanajst let je minilo, odkar je slovenska reprezentanca nazadnje igrala v kvalifikacijah za EP, kar pomeni, da nihče izmed tokratne štirinajsterice, ki so na seznamu selektorja Igorja Kokoškova, z njimi nima izkušenj. Izbrana vrsta se podaja v nepoznano okolje, v katerem velja za absolutnega favorita, kar bi utegnila biti za spremenjeno moštvo z novim imenom na trenerskem stolčku še dodatna oteževalna okoliščina. A ne glede na vse je jasno, da se Slovenija v kvalifikacijski skupini E s Kosovom, Bolgarijo in Ukrajino mora uvrstiti na prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Turčiji, Romuniji, Izraelu in na Finskem. Tja bodo potovali zmagovalci sedmih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance. Kvalifikacij so oproščene le reprezentance, ki so nastopile na OI ali sodelovale v kvalifikacijah za nastop na olimpijskem turnirju, in vse štiri gostiteljice.

Prva ovira Slovenije na poti proti EP bo Kosovo, ki bo jutri ob 20. uri v Stožicah odigralo svojo prvo uradno tekmo. »Psihološko bo za nas to veliko težji preizkus, saj bo Kosovo v Ljubljano prispelo brez pritiska. Karkoli naredijo, bo za njih dobro. Gre za resnega tekmeca, ki ga ne bomo premagali za 100 točk, kot si marsikdo zamišlja. Ob analizi nasprotnika smo opazili, da začne tekme izredno dobro, nato pa po prvi četrtini pade. To pomeni, da bomo morali igrati zelo pametno,« je pred svojo prvo uradno tekmo na klopi Slovenije povedal selektor Igor Kokoškov.

Prvo ime Kosova je naturalizirani Američan Justin Doelmann, ki je član španske Barcelone. Kar 205 centimetrov visoki košarkar igra na položaju krila, kjer je Slovenija najbolj ranljiva, zato bo treba nanj posebej dobro paziti. Kosovo ima na seznamu še dva naturalizirana Američana, Scotta Bamfortha in Shawna Jonesa, ki pa zaradi pravila Fibe Europe, da lahko za reprezentanco igra le en naturalizirani igralec, najbrž ne bosta dobila priložnosti stopiti na parket. Prvi nasprotnik Slovenije v kvalifikacijah v pripravljalnih tekmah ni blestel. Dvakrat ga je ugnala Estonija, enkrat Ciper, s ciprskim prvakom AEK Larnaco, kjer igra nekdanji slovenski reprezentant Primož Brezec, pa se je razšel s 65:65. Kosovo je nastopilo tudi na turnirju v italijanskem Comu, kjer so bile na pripravah ameriške študentske ekipe. Štirikrat je zmagalo, enkrat izgubilo.

Čeprav je trenutno vse popolnoma osredotočeno na Kosovo, je jasno, da slovenski trenerski štab že pogleduje tudi k naslednjima nasprotnikoma, Bolgariji in Ukrajini. »Tudi proti Bolgariji bo pritisk velik, saj sem tam že igral in je vzdušje neverjetno. Enako je z Ukrajinci. Vem, da so slovenski navijači navajeni na tekme s Španijo ali drugimi močnimi reprezentancami, a tudi tokratni obračuni ne bodo preprosti. Predvsem zaradi pritiska, saj se je v javnosti ustvarilo mnenje, da se moramo skozi kvalifikacije sprehoditi. Upam, da bo res tako, a nikogar ne bomo niti za trenutek podcenjevali. Bomo videli, kako se bo moštvo odzvalo na slabše sojenje na gostovanjih, na utrudljiva potovanja, manjše poškodbe ali bolezni... Poleg tega se bodo na nas vsi odlično pripravili, saj Slovenija v evropski košarki veliko pomeni, zato je vsakomur izziv, da jo porazi,« je sklenil Kokoškov.