Marko Peterka pravi, da je njihovo osnovno vodilo pri izbiri ležišča telesna teža, osnovno vodilo kakovostnega in dobrega spanja pa so ležišča iz čim bolj naravnih materialov – tudi zaradi preobčutljivosti številnih na alergene iz okolja, poleg tega pa zagovarjajo tudi rešitve v kombinaciji materialov.

Podjetje Marsen je bilo ustanovljeno aprila 2001, že od vsega začetka pa se ukvarja z ležišči. Z izdelovanjem in prodajo vzmetnih ležišč, ležišč iz lateksa in tudi drugih. Material dobivajo iz tujine, potem sestavijo ležišča, posteljne okvirje pa za njih izdeluje pooblaščeni partner, ki vam lahko izdela posteljo po vseh vaših željah. Pa naj bo glede oblike, višine, uporabe lesa, barve… Specializirani so za ležišča z žepastim vzmetenjem, ki pri njih obsegajo skoraj 90 odstotkov celotne prodaje. Peterka pravi, da so edini v Sloveniji, ki prodajajo tri vrste spominskega lateksa, in tudi edini, ki v ležišča vgrajujejo kameljo dlako, ki zelo dobro uravnava toploto. V zimskem času je topla, poleti pa hladna. Njena edina slabost je, da ni pralna, zato imajo ta ležišča prevleke iz bambusovih vlaken, aloje, s srebrnimi aktivnimi vlakni in druga. Za polnila uporabljajo svilo, bombaž, jezersko-solčavsko volno, volno merino in kameljo dlako.

Žig na jedru

Lahko predstavite novosti zadnjih dveh let?

»Trend novitet v zadnjih desetih letih je poudarek na naravnih in zdravju neškodljivih materialih. Izpostavil bi prevleko iz stoodstotnega lanu in lateks z dodatki granul za preprečevanje potenja, ki ga tržimo pod imenom OCEAN BLUE. Granule gela so enakomerno razporejene čez vso ležalno površino in preprečujejo, da bi s segrevanjem ležišča toplota prodrla globoko vanj. Posledično se ležišče tudi hitreje ohlaja v primerjavi s spominskim lateksom.

Pohvalimo se lahko, da imamo vso surovino iz EU, tako lahko zagotavljamo kakovost. Naše podjetje je eno redkih v Sloveniji, ki ima na jedrih všito navedbo, da gre za stoodstotni lateks. Kakovosti jedra torej ne izkazujemo s splošnim certifikatom, ampak z odtisom na vsakem jedru. In ta žig je zelo pomemben. Nekateri prodajalci certificirajo vrsto ležišča, potem pa v različnih serijah pride do razhajanj med splošnim certifikatom in dejanskim stanjem. Mešanice so si na videz podobne, dejansko pa ne. Mi imamo na vsakem jedru žig, ki ni najcenejši, vendar je tako pri nas vsako ležišče posebej certificirano in zanj lahko jamčimo.«

Kakšne so razlike, prednosti ali slabosti med ležiščem iz lateksa, ležiščem iz lateksa z dodanim jedrom iz kokosa in ležiščem iz kombinacije naravnega in umetnega lateksa (80/20)?

»Kot vsaka stvar ima tudi lateks pozitivne in negativne lastnosti. Višji ko je odstotek naravnega lateksa, boljše je zračenje, daljša je življenjska doba, ležišča iz naravnega lateksa imajo višino tudi do 24 centimetrov. Ta lateksova jedra morajo imeti vtisnjen žig o čistosti lateksa. Jedra, ki tega žiga nimajo, so izdelana iz mešanice lateksa in so nekakšen ponaredek. Jedra 80/20 so v osnovi nižja, posledično lažja, žal pa so tudi toplejša v primerjavi z naravnim lateksom, ki izredno dobro uravnava temperaturo. Kokosovo jedro se dodaja zaradi trdote in zračnosti.«

V ponudbi imate ležišča iz lateksa z nadstandardno višino. Kakšna je prednost te večje višine?

»Višje ko je ležišče, bolj je udobno. Sicer ni najboljši primer, ampak vseeno. Ali veste, zakaj se številni vozniki odločajo za nakup terenskih avtomobilov ali enoprostorcev? Zato, ker težko sedejo v nizek avtomobil, omenjeni avtomobili pa imajo sedeže visoko. Doma pa imajo nizko posteljo. Tukaj ni logike. Zato smo začeli izdelovati višje postelje, pri katerih mora biti od tal do vrha jedra najmanj 60 centimetrov. Če nimate takega okvirja postelje ali ga ne želite menjati, si lahko omislite višje jedro. Ta višina je temeljna prednost, je pa tudi udobje ležanja bolj poudarjeno. Višino smo prilagodili z okvirjem, prav tako pa jo prilagajamo tudi z višino posteljnega vložka. Našim kupcem ne ponujamo samo vložkov, ampak kompleten sistem, se pravi okvir, letvene podloge, ležišče in vzglavnik, kompletno posteljo v popolnosti prilagojeno njim osebno.«

Vzmetnice

Specializirani ste tudi za ležišča iz vzmeti oziroma iz kombinacije materialov. Lahko na kratko razložite prednosti enih in drugih glede na kombinacijo in med vzmetmi večjega in manjšega premera, klasičnim vzmetenjem…?

»Žepasto vzmetenje se od drugih vzmetenj razlikuje po premeru samega vzmetnega jedra. Več ko je všitih vzmeti v sistemu ena zraven druge, boljša je lega telesa. Število vzmeti manjšega premera je podvojeno v primerjavi z žepastim sodčkastim vzmetenjem (soft-touch).

Vzmetnice iz žepastega sodčkastega vzmetenja (soft-touch) so vpete v enem ali dvojnem kovinskem okvirju, pripomorejo pa k dobri opori hrbtenice. Vzmeti so všite v sistem ena zraven druge, tako da prosto nihajo in se v primeru, da se partner obrne, tresljaji ne prenašajo. Trdoto vzmetnega jedra uravnavamo z debelino žice. Debelejša ko je žica, bolj kompaktno je vzmetno jedro. Vse naše žepaste vzmetnice so obdelane z bombažem, filcem ali lanom. Kovinski okvirji so zaščiteni z visokoelastično hladno peno EMC ali z naravnim lateksom z odprtimi porami. Vsi kovinski deli so razmagneteni. Z robno ojačitvijo vzmetnica dodatno pridobi zračnost in ima daljšo življenjsko dobo. Rob vzmetnice je treba okrepiti zaradi zaščite naravnih materialov pri vstajanju in leganju v posteljo. S tem načinom dosežemo kompromis zračnosti, zaščito naravnih materialov in prevleke. V primeru kombinacije dveh ležišč je sredinska 'luknja' zanemarljiva.

Manjši premer pet- ali sedemconskega jedra (s podano telesno višino) pripomore k natančnejši podprtosti v ledvenem in vratnem delu telesa. Vzmetnica vas objame in vam daje občutek lebdenja v kombinaciji s spominskim lateksom in spominsko peno. Število vzmeti manjšega premera je podvojeno v primerjavi z žepastim (soft-touch) sodčkastim vzmetenjem.

Klasično vzmetenje je namenjeno uporabnikom, ki želijo cenejšo vzmetnico za krajše udobje. Vzmetenje bonell je izdelano iz vzmetnega jekla premera 2,2 milimetra. Značilnost tega vzmetenja je, da so vzmeti vezane z jekleno spiralo po vsej ležalni površini.

Vzmetnice iz šlarafijskega vzmetenja sodijo med najbolj čvrste. Posebnost je v vezenju šlarafijskega vzmetenja, saj so vzmeti vsaka štirikrat vezane okoli svoje osi. Vezava je izključno ročna, za razliko od vzmetenja bonell, ki se izdeluje strojno. Šlarafijsko vzmetenje je nepogrešljivo pri močnejših uporabnikih, ki tehtajo 130 kg in več.«

Za vse želje

V zadnjih letih ste okrepili oglaševanje ležišč za tretje življenjsko obdobje. Kakšni so odmevi in koliko se starejši s težavami odločajo za vaš program?

»Odzivi so zelo pozitivni, v proizvodnjo pa smo vključili tri različne izdelke: vzmetnica Alter, ležišče iz lateksa Relikva in penasto ležišče Avia. Prednost je, da so izdelki prilagojeni starostnikom. Spalna kultura je v Sloveniji na dokaj visoki ravni, tako med mladimi kot med starejšimi. Žal je dober spanec prevečkrat povezan z denarjem, zato imamo posebne linije, namenjene točno določenemu potrošniku, da lahko ponudimo kakovost po dostopnih cenah. Kakovost hkrati z rešitvami, primernimi določenim zahtevam starejših. To pa so tudi višja jedra, višje in po naročilu izdelane postelje in tudi ležišča, primerna za nepokretne.«

Imate prodajni salon v Ihanu, ali je vaše izdelke mogoče dobiti še kje drugje?

»Poleg našega salona v Ihanu smo prisotni tudi na vseh večjih sejmih pohištva in podobnih izdelkov v Sloveniji. Izpostavil bi sejma na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, in sicer Ambient in Dom. Septembra pa nas lahko obiščete v Celju, na sejmu MOS, ki je v Sloveniji največji obrtni sejem, med 13. in 18. septembrom nas najdete v šotoru K1. Radi imamo neposreden stik s potrošnikom, ki lahko na sejmu na enem mestu preveri nas in konkurenco.«