Odgovor:

Navdih za zunanjo ureditev stanovanjske hiše dobimo že pri sami arhitekturi objekta, obliki in velikosti parcele ter okolju, v katerega jo vpletemo. Vendar osnovno vodilo pri načrtovanju zunanje ureditve so vedno ljudje, njihova raznolikost, poznavanje njihovih želja in njihov način življenja. Zato je pomembno, da je tudi zunanja ureditev individualna, načrtovana za uporabnika.

S fotografij in iz kratkega opisa je razbrati, da gre za ureditev enodružinske hiše v naselju, objekt stoji na sredini pravokotne parcele, teren je raven, uvozi in dostopi so s severne strani. Bivalni prostori v pritličju z velikimi steklenimi površinami nakazujejo na zunanji bivalni prostor, ki ga je treba urediti kot sestavni del hiše.

Zasebnost in senca na terasi

Za udobno bivanje na terasi je treba zagotoviti nekaj zasebnosti in senco, saj je terasa obrnjena na jug. Pred neželenimi pogledi in močnim soncem si uredimo primerno zasaditev, lahko senčimo s senčili ali kombiniramo z vzpenjavkami. Uporabnost terase bistveno povečamo, če si omislimo streho, tako da smo lahko zunaj tudi, če je nekaj dežja, streha tudi osenči teraso, predvsem pa imamo suho sedežno garnituro in ostalo opremo. Najpogostejši element na terasi je letna kuhinja, v bližini je prostor za pridelavo vedno bolj priljubljene domače zelenjave in zelišč, največkrat v obliki visokih gred. Pogosto je nekaj površine namenjene otroškim igralom in ko jih otroci prerastejo, lahko prostor spremenimo v fitneški kotiček. Ob dovozu sta predvidena nadstrešek za avto ter lopa za orodje in opremo.

Naravni materiali

Pri zunanji ureditvi se vse več odločamo za naravne materiale, kot so les, prodniki, kamnite obloge. Za teraso je najboljši gostejši tropski les, veliko pa se uporablja tudi macesen. Nadstreški, vrtne lope in ograje so kombinacija lesa in kovine. Povezovalne poti so urejene s prodniki in stopalnimi kamni. Za tlakovanje uporabljamo trše naravne kamne v obliki plošč ali kock, kot so granit, tonalit, porfir. Plošče je treba izbrati s hrapavo površino, ki zmanjšuje nevarnost zdrsa, in jih je treba lepiti na betonsko ploščo.

Drevesa, grmovnice, vzpenjavke

Pri izbiri dreves, grmovnic in vzpenjavk se lahko odločamo za sadne ali okrasne vrste, prednost pa dajemo domačim, avtohtonim vrstam, ki so dobro prilagojene našim podnebnim in življenjskim razmeram. Lokalno uveljavljene sorte rastlin so okrepile odpornost proti boleznim in škodljivcem ter pridobile značilen videz in okus.

Svetuje: Helena Majcen Kričaj, u. d. i. k. a.