Na praktičnem preizkusu so baterijski pihalniki pokazali, da se z njimi lahko lotimo obsežnega čiščenja. Zaradi določenih kvalitet lahko v določenih pogojih celo presegajo bencinske naprave, a z ugotovitvami še malo počakajmo. Sklepe in zaključke bomo vlekli na koncu testa, zato si najprej poglejmo, kaj so nam Švedi sploh dali v roke.

Domači tudi v rokah začetnika

Akumulatorski pihalniki 436Lib, 536Lib in 536LibX obljubljajo veliko, saj so predvideni predvsem za profesionalno uporabo. Model 536LibX se uporablja z nahrbtno baterijo Husqvarna, ostala dva z običajnimi baterijami, prek adapterja pa lahko tudi njiju priklopimo na baterijski nahrbtnik. Vsi trije modeli so prepoznavni po ozki simetrični konstrukciji, ki omogoča delo z levo ali desno roko. Pri pihanju v roki ne čutimo stranskega vleka, tako da je roka bolj sproščena. Manjši model 436LiB ima nekoliko šibkejši motor, rob cevi nima kovinske zaščite, drugih razlik pa nismo opazili. Vsi trije pihalniki imajo brezkrtačne motorje, za katere pri Husqvarni obljubljajo dolgo življenjsko dobo, za 25 odstotkov večji izkoristek in konstanten navor. Ključne točke pihalnikov Husqvarna so visoka zmogljivost čiščenja, enostavna uporaba, nizek hrup in teža. In seveda to, da od nas zahtevajo le malo pozornosti, kar velja za celotno napravo in način uporabe. Ne ukvarjamo se z gorivom, vžigalnimi svečkami in filtri, tudi zagon in uporaba od nas ne zahtevata veliko. Pihalniki so vedno pripravljeni na uporabo (če upoštevamo polno baterijo), zato se lahko čiščenja z njimi loti tako profesionalec kot nepoznavalec. Stisnemo sprožilnik in že pihamo.

Nemoteče za okolico

Pihalniki imajo ob sprožilniku tri tipke. Ena vklopi napravo, druga funkcijo »boost« za dodatno moč, tretja pa omejevalnik hitrosti. Pri izbrani moči pihanja ga vklopimo in tudi ob polnem stistku ročice bo pihalnik pihal le z nastavljeno močjo. Funkcija je za delo zelo uporabna. Z omejevalnikom lahko precej podaljšamo čas avtonomije akumulatorja, pri pihanju okrog občutljivih predmetov pa z njim preprečimo, da bi jih s premočnim tokom zraka poškodovali ali premaknili. Zares nepogrešljiva pa je funkcija takrat, kadar želimo biti med delom še manj moteči. Šibkejše pihanje je manj moteče in celo manj slišno od običajnega sobnega sesalnika. S stalno hitrostjo pihanja brez neenakomernih pospeškov smo manj pozorni na zvok, zato lahko čistimo v bližini bolnišnic, šol, pa tudi ob restavracijah in lokalih.

Nahrbtna baterija – draga, a učinkovita

Pri delu smo uporabljali akumulatorje s kapaciteto 4,2 Ah, ki jih na hitrem polnilniku Husqvarna do konca napolnimo v štiridesetih minutah, do 80 odstotkov pa v manj kot pol ure. Če smo diplomatski, lahko rečemo, da se da s 4,2 Ah akumulatorjem delati do pol ure, pri izrazito zmanjšani moči tudi kakšno minuto dlje. A pri polni hitrosti in po možnosti ob vklopu pospeška lahko avtonomija pade tudi pod dvajset minut, zato je za obsežnejše profesionalne namene skoraj nujna uporaba Husqvarnine nahrbtne baterije, ki jo lahko priklopimo na vse tri pihalnike. Mi smo naprave preizkušali z nahrbtnikom BLi 940X, ki je v kombinaciji s pihalnikom 536LiBX zmogel delovati do dve uri pri polni moči, z modelom 536LiB pa smo že lahko čistili več kot tri ure.

Nahrbtnik ima kapaciteto več kot 26 Ah, tehta pa 6,7 kilograma. Široke naramnice in stranski trakovi poskrbijo, da nahrbtna baterija ne vpliva na uporabnikovo okretnost, kompaktna oblika brez izpostavljenih delov pa ne ovira niti med drevjem in grmovjem. Husqvarnino nahrbtno baterijo lahko namreč priklopimo tudi na druge akumulatorske naprave Husqvarna za urejanje okolice – na primer žage, obrezovalnike vej in živih mej. Velika kapaciteta baterije omogoča čiščenje velikih površin, obenem pa je kombiniranje z drugimi akumulatorskimi napravami znotraj delovnega dne možno brez dodatnega polnjenja. Obe nahrbtni bateriji (manjši model BLi 520X zagotavlja 14,4 Ah) sta bili razviti kot pripomoček za profesionalno delo, kar potrjuje tudi cena, saj boste za manjšo odšteli nekaj manj kot 900 evrov. Cene pihalnikov so dostopnejše, saj se gibljejo od 400 do 600 evrov brez baterije in polnilnika.

Nočno čiščenje Ljubljane

Na osrednji ljubljanski tržnici čistijo s pihalniki Husqvarna že kar nekaj let. Večino časa uporabljajo nahrbtne bencinske modele, saj čistijo tudi s petimi pihalniki naenkrat in bi polnjenje baterijskih predstavljalo velik organizacijski izziv, če ne zgolj finančnega. Za posebne naloge pa uporabljajo tudi akumulatorske naprave Husqvarna. Z njimi vedno čistijo po koncu prireditve Odprta kuhna, torej pozno zvečer: »Takrat se čiščenja lotimo precej po polnoči in z bencinskim motorjem takrat ne moremo ropotati naokrog. Akumulatorske naprave so dovolj tihe, da tržnico očistimo nemoteče, hkrati pa so dovolj močne, da je delo hitro kot z bencinskim pihalnikom,« je pojasnil Dragan, ki nam je na preizkusu pomagal s svojimi izkušnjami. Pri uporabi z nahrbtno baterijo BLi 940X je občutil manjšo obremenjenost telesa, saj zaradi mehkejših vibracij in nizke teže manj trpijo tako hrbet kot roke, pohvalil je tudi pihalno cev: »Zdi se mi, da je krajša kot pri bencinskem pihalniku. To je dobro, saj se tako lažje usmerja tok zraka z roko v vse smeri in je manj potrebe po gibanju celotnega telesa, hoji nazaj, lažje se obračam med stojnicami.«

Uporabni v notranjih prostorih

Baterijski pihalniki s kompromisom med učinkovitostjo in tihim delovanjem pokažejo, da so več kot le novodobni nadomestek bencinskih naprav. Drži, da jim baterija predpisuje drugačen način uporabe, kot smo navajeni pri bencinskih, a možnost uporabe v mirnem okolju, enostaven nadzor in odsotnost emisij so prednosti, kjer bencinske naprave zaostajajo. Akumulatorski pihalniki so tudi edini, s katerimi lahko čistimo v večjih notranjih prostorih, kajti pri delu nas ne ogrožajo izpušni plini bencinskih, priključni električni pihalniki pa so zaradi prisotnosti kabla neprimerni za resno delo. Uporabljamo jih lahko tudi pri čiščenju tribun in športnih dvoran, parkov, brez zadržkov jih čez dan uporabljamo v bližini šol, vrtcev, bolnišnic ali hotelov – skratka povsod, kjer se pri čiščenju veliko gibljemo in je na ramenih ali v rokah prijetno imeti manjšo, lažjo in manj ropotajočo napravo.