Pred 16. od skupno 18 dirk v tej sezoni je bila računica za mladega slovenskega šampiona v boju za naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu jasna. Gajser, vodilni v skupnem seštevku, je imel 644 točk, drugouvrščeni Italijan Antonio Cairoli pa 545, kar je pomenilo, da bi moral še ne 20-letni fant iz Pečk pri Slovenski Bistrici ob prednosti 99 točk včeraj v Assnu v skupnem seštevku dveh voženj osvojiti le točko več od enajst let starejšega Cairolija, in že dve dirki pred koncem sezone bi postal prvak. Potem bi bili zadnji preizkušnji v sezoni, obe v ZDA (3. in 11. septembra v Charlottu in Glene Helenu), zgolj še formalnost, kajti tudi če bi Italijan morebiti dobil vse štiri vožnje in maksimalnih 100 točk, Gajser pa nobene, bi bil Slovenec že včeraj na Nizozemskem svetovni prvak.

A že sobotne kvalifikacije so bile slab obet, kajti Gajser je med vožnjo padel, do konca pa si je le zagotovil sedmo startno mesto. Na stezi v Assnu, kamor so v preteklih dneh navozili 25.000 ton peska, je bil lani Gajser najhitrejši, včeraj pa mu je šlo v težavnih razmerah (dopoldan pred dirko je obilno deževalo) precej slabše. Prvo vožnjo na atraktivni progi, katere oblikovalec je Greg Atkins z Nove Zelandije, guru na tem področju v svetovni motokrosistični karavani, je končal na 12. mestu, potem ko je padel že v tretjem zavoju in se je moral prebijati iz ozadja. Najhitrejši je bil Britanec Shaun Simpson, Cairoli pa četrti, zato se je prednost stopila za devet točk.

Tudi v drugi vožnji je član ekipe Honda Gariboldi padel, kar je bil njegov tretji padec na treh preizkušnjah v dveh dneh. A tokratni je bil usodnejši kot prva dva, kajti Gajser jo je moral predčasno in prisilno končati. Sredi dirke, ko je vozil na tretjem mestu, je naredil veliko napako pri prehitevanju in padel. Pri tem mu je motor ušel s proge v globok jarek ob njej in se zataknil v zaščitni ograji. Uspelo mu je izvleči motor, a je bil ta preveč poškodovan (sklopka) za nadaljevanje dirke, tako da je moral odstopiti prvič v letošnji sezoni. To je pomenilo, da je v skupni seštevek SP dodal le devet točk, Cairoli, ki je včeraj dobil drugo vožnjo in je bil skupno drugi za Belgijcem Clementom Desaillom (44), pa 43 in Gajserjeva prednost pred Italijanom, osemkratnim svetovnim prvakom, zdaj znaša le še 65 točk (653:588).

»Zelo sem razočaran, saj vem, da znam tudi na mivki odpeljati veliko bolje. Nisem se mogel zbrati. Po prvi vožnji sem si rekel, da jo moram čim prej pozabiti in v drugo odpeljati bolje, a ni uspelo. Sedaj bom moral najprej urediti stvari v glavi, se pogovoriti z očetom in narediti vse, da na naslednji dirki odpeljem tako, kot znam,« je bil razočaran Tim Gajser. V Assnu so na dirki za svetovni pokal tekmovali tudi veterani: Timov oče in trener Bogomir Gajser je v skupnem seštevku osvojil 22. mesto, Borut Koščak pa 23.