Trinajsta dirka svetovnega prvenstva v letošnji sezoni formule 1 je bila hkrati tudi ena najbolj kaotičnih in razburljivih. Na prvi preizkušnji po skoraj enomesečnem poletnem premoru je na najvišji stopnici zmagovalnega odra prvič po 19. juniju znova stal Nico Rosberg, ki mu je uspel dirkaško brezhiben konec tedna.

Hamilton zadovoljen tudi z »le« tretjim mestom

Nemec je po dobljenih sobotnih kvalifikacijah danes vodil od starta do cilja in si privozil še šesto zmago v sezoni ter 20. v karieri. »To je bil odličen konec tedna. Dirkalnik je bil naravnost fantastičen, četudi smo imeli uvodoma z njim kar nekaj težav. A z ekipo smo stopili skupaj in na njem napravili nekaj korenitih sprememb,« je dejal Nico Rosberg, ki je zaostanek za vodilnim Lewisom Hamiltonom osem dirk pred koncem z 19 točk znižal na vsega devet.

Čeprav je po štirih zaporednih slavjih premoč moral priznati Rosbergu, pa se med zmagovalce tokrat zagotovo lahko šteje tudi Hamilton. Britanec je zaradi kazni, ker je v svoj bolid vgradil nekaj dodatnih delov oziroma zamenjal obrabljene, startal iz zadnje vrste, v cilj pa se pripeljal kot tretji. »Zelo zanimiva dirka. S tretjim mestom sem še kako zadovoljen. Tako visoke uvrstitve nisem pričakoval. Sam sebe sem prepričal, da v dirko krenem s pozitivnim odnosom,« je bil presrečen Lewis Hamilton, ki je s svojo predstavo navdušil tudi moštvenega kolega Rosberga. »Nisem si mislil, da bo Lewis končal na tretjem mestu. Svojo nalogo je opravil odlično.«

Verstappen jezil Finca

Da je aktualni svetovni prvak končal tako visoko, se lahko zahvali tudi tekmecem. Že v prvem ovinku so namreč med seboj trčili Max Verstappen (Red Bull) in Ferrarijeva voznika Kimi Räikkönen ter Sebastian Vettel. Vsi trije so morali zaradi tega v bokse na popravilo svojih bolidov, posledično pa je po vodi splavalo tudi njihovo upanje na dobro uvrstitev. Med trojico je bilo vroče tudi v naslednjih krogih, za kar gredo zasluge predrznemu Verstappnu. Mladenič je ob živce spravljal zlasti izkušenega Räikkönena. »Ali naj se mu umaknem? Njegov edini cilj je, da me spravi s steze,« se je po radijski zvezi jezil sicer hladnokrvni Finec.

»Oba ferrarija sta me v prvem ovinku skušala izriniti. Če mi nekdo to napravi, se ne mislim predati in mu odstopiti svojega mesta. Räikkönenenovo pritoževanje? Če že za kaj, je to dobro za gledanost,« je bil odrezav Nizozemec, ki je v Belgiji kljub slabši uvrstitvi (11. mesto) postavil nov mejnik v formuli 1, saj je z drugim mestom v kvalifikacijah z 18 leti postal najmlajši dirkač v zgodovini, ki si je privozil štartni položaj v prvi vrsti.

Precejšnjo smolo je imel Carlos Sainz (Toro Rosso), ki je odstopil zaradi predrte pnevmatike, za daljšo prekinitev pa je že v 10. krogu poskrbel voznik Reanulta Kevin Magnussen, ki je pri več kot 240 kilometrih na uro raztreščil svoj bolid v ogradi zavoja Eau Rouge. Danec je imel pri tem veliko srečo v nesreči, saj jo je odnesel le s poškodovanim gležnjem. Naslednja dirka bo 4. septembra v Monzi v Italiji.