»Cilj bega je bila le etapna zmaga, pa še za to je bilo po številnih poskusih malo upanja. Nisem pa si mislil, da bo dovolj tudi za rdečo majico. Bomo videli, koliko časa bom v njej,« je bil navdušen David de la Cruz, španski kolesar iz elitne belgijske ekipe Etixx-Quick.step, potem ko je s pomočjo močne ubežne skupine v deveti etapi 71. španske Vuelte privozil etapno zmago in zaradi dovolj velike prednosti pred skupino z zvezdniškimi hribolazci tudi majico vodilnega. Za 22 sekund jo je prevzel od Kolumbijca Naira Quintane, prvega hribolazca španske ekipe Movistar.

To je poseben trenutek za 27-letnega Španca, ki sicer nikoli ni bil član španske elitne ekipe. A bolj kot ne mu je polepšala dneve iz taktičnih razlogov. Sledijo mnogo zahtevnejše gorske etape kot cilj na Alto del Naranco nad Oviedom. Bitka na plezalni Vuelti se med Quintano, večnim Alejandrom Valverdejem (šteje že skoraj 200 uvrstitev med dvajset na etapah Vuelte zapored), Chrisom Froomom (Sky), Estebanom Chavesom (Orica) in tudi Albertom Contadorjem (Tinkoff) šele začenja.

Hitri del kolesarjev s štirimi Slovenci se je za točke svetovne serije WolrdTour včeraj meril v zahodni Franciji na jubilejni 50. VN Bretagne klasik v Plouayju. Že v soboto je v ženski različici Poljakinja v dresu BTC City Ljubljana Eugenija Bujak dosegla senzacionalno prvo zmago za slovensko ekipo v nizu največje svetovne serije. Bila je najmočnejša v sprintu ubežne petnajsterice. »Presenetili smo celotno svetovno kolesarsko sceno,« je bil ponosen Gorazd Penko, alfa in omega ekipe, dvanajste na lestvici WT.

Tudi Matej Mahorič (Lampre) je bil znova, tako kot v Hamburgu nedeljo prej, zelo aktiven v begu, a dobitek dneva je uspel Belgijcu Oliverju Naesnu (IAM), ki mu je skupaj s prav tako manj znanim Italijanom Bittiolom uspelo ubežati skupini s sprinterji s tretjim Norvežanom Alexandrom Kristoffom (Katjuša). Luka Mezgec (Orica), eden treh taktičnih alternativ avstralske ekipe, je omagal na zadnji vzpetini in zaostal 50 sekund (54. mesto). Jan Polanc in Borut Božič, ki je pred dnevi kot prvi Slovenec uradno podpisal pogodbo za sezono 2017 za poslovenjeno ekipo Bahrain Merida (naslednji verjetno Mohorič), naj jesenske francoske klasike (247 km) nista končala.

Pripravljenost še kako zanima Gorazda Štanglja, ki bo še pred prevzemom dela glavnega športnega direktorja v ekipi Bahrain Merida vodil reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Dohi. Po uradni objavi UCI na elitni dirki le trojico, pol manj, kot jih je imela Slovenija zadnje desetletje in več. Štanglja čaka težka odločitev, saj ima poleg Mezgeca širok izbor hitrih kolesarjev.