Dobrega pol leta po zagonu v družbi NovaTV24, ki upravlja istoimensko televizijo, potrebujejo sveža dodatna sredstva za delovanje. Za 22. september so sklicali skupščino, na kateri bodo predvidoma povečali osnovni kapital družbe za slabih 85 odstotkov obstoječega. Tokrat k dodatnemu vložku ne bodo pozvali obstoječih delničarjev, med katerimi je več kot ducat vidnih članov SDS in drugih podpornikov, pač pa bodo k dokapitalizaciji pozvali nove vlagatelje. »Zakon nam to omogoča, zato smo se odločili, da bomo k dokapitalizaciji povabili take družbe, ki znajo z mediji in ki obvladajo medijsko sceno,« je dejal predsednik upravnega odbora in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve ter nedavno izključeni član NSi Aleš Hojs, ki je pred kratkim tudi razkril, da ne plačuje več RTV-naročnine.

Imena vlagateljev skrivajo

Sedaj znaša kapital družbe 960 tisočakov in ob prvi ponudbi delnic so predvidevali, da bo to zadoščalo za naslednji dve leti delovanja. V tem času naj bi našli strateškega partnerja, najraje kakšno evropsko medijsko hišo. Toda kapitala, kot kaže, ni dovolj, kajti najkasneje do začetka novembra ga želijo povečati še za 800 tisočakov, da bi osnovni kapital znašal 1,7 milijona evrov. Izdali bodo 8000 novih delnic, posamezna pa bo stala 100 evrov.

Hojs je zatrdil, da se z možnimi vlagatelji že pogajajo, o čemer med drugim priča tudi dejstvo, da je čas za dokapitalizacijo zelo kratek, vsega dober mesec dni, do 7. novembra. Hojs o imenih novih vlagateljev ne želi govoriti, zagotavlja pa, da bodo na skupščino prišli s konkretnimi imeni.

Že marca smo v Dnevniku razkrili, da iščejo strateške partnerje v tujini, kar je potrdil tudi v. d. odgovornega urednika Boris Tomašič. Pred časom so zakrožile informacije, da naj bi se na Nova24TV spogledovali in celo sestankovali s televizijskimi menedžerji iz kroga Silvia Berlusconija. V Italijo naj bi se odpravil nekdanji poslanec in direktor direktorata za medije, sedaj pa prvi piarovec stranke SDS in kolumnist Nova24TV Miro Petek. Ali so bili sestanki uspešni in so to morda novi strateški partnerji Nova24TV, Hojs ne želi odgovoriti: »To morate pa kar Berlusconija vprašati.«

Toda novih vlagateljev bo, kot kaže, več. Kajti Hojs zatrjuje, da v statutu ostaja omejitev o največ 20-odstotnem lastništvu posamičnega delničarja, čeprav bodo na skupščini razpravljali tudi o spremembi statuta. Hojs ob tem pojasnjuje, da pol leta po začetku predvajanja programa nova televizija potrebuje dodaten kapital zato, ker bodo razširili programsko shemo in tudi iz kabelskih in telefonskih operaterjev prešli na multipleks, za kar seveda potrebujejo denar. Trenutno sicer na televiziji ne zagotavljajo veliko svežega programa, pač pa večinoma le ponavljajo stare oddaje. Na vprašanje, kolikšen del prihodkov pridobijo iz oglaševanja, Hojs ni želel odgovoriti.