Čeprav so na Mestni občini Ljubljana pred rekonstrukcijo križišča Dunajske in Vilharjeve ceste napovedovali, da glavna severna vpadnica po vsej verjetnosti zaradi del ne bo zaprta, so se zdaj odločili drugače. Od nedelje do srede bo Dunajska cesta zaprta za ves promet, in sicer na odseku med Linhartovo cesto in Trgom OF, vključno s križiščem z Vilharjevo cesto. V tem času bodo urejeni obvozi, mestni avtobusi na progah 3G, 6, 6B, 7, 7L, 11, 11b, 12, 13, 14, 19B, 19I, 20 in 20Z ter avtobusi na progi 64 pa bodo vozili po spremenjenih trasah. Podrobne informacije o obvozih avtobusov si lahko ogledate na spletni strani www.lpp.si/aktualno.

Po naših informacijah naj bi se za popolno zaporo Dunajske ceste na Rotovžu odločili zato, ker niso želeli ničesar prepustiti naključju in ker ne želijo imeti na prvi dan novega šolskega leta na glavni severni vpadnici dveh odprtih gradbišč. Poročali smo namreč, da bo delovišče na odseku med Tolstojevo in Posavskega ulico živahno vsaj do 11. septembra, ker jo je delavcem KPL, ki obnavljajo Dunajsko cesto na tem odseku, zagodla povsem dotrajana voziščna konstrukcija. Kaj se bo dogajalo s prometom v severnem delu mesta od ponedeljka naprej, ko bodo še zadnji povratniki z morja že doma, si nihče ne upa napovedati. Je pa res, da je Dunajska cesta veliko bolj pretočna, odkar nanjo ni več mogoče zavijati iz Tolstojeve, Baragove, Dimičeve in Posavskega ulice.

Na mestni občini pozivajo občane in obiskovalce, naj bodo strpni ter naj v čim večji meri uporabljajo javni prevoz in kolesa, če pa že morajo na pot z avtomobilom, župan Zoran Janković toplo priporoča uporabo alternativnih poti, še najraje obvoznice.

Ko bo končana obnova križišča Dunajska-Vilharjeva cesta, ki ga preurejajo v trikrako semaforizirano križišče v obliki črke T, pa se bo voznikom odprl nov koridor za potovanje z vzhoda proti zahodu mesta. Ukrep naj bi bistveno razbremenil predvsem šmartinski podvoz, ki predstavlja najbolj problematično ozko grlo v mestu, prometne razmere pa naj bi se izboljšale še na Masarykovi in Šmartinski cesti ter na Trgu Osvobodilne fronte. Od prvega septembra naprej bodo namreč lahko vozila z Vilharjeve ceste zavijala tudi levo proti središču mesta in se navezala bodisi na Slovensko bodisi na Tivolsko cesto. Vozila, ki bodo pripeljala iz smeri Bežigrada, pa bodo lahko po novem z Dunajske ceste zavijala tudi na Vilharjevo.