Svet Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) z javnim razpisom išče novega direktorja, saj Francu Dolencu, zdajšnjemu direktorju agencije, novembra poteče petletni mandat. Ali se bo Dolenc na razpis prijavil, ni jasno, saj na agenciji na naša vprašanja niso odgovorili. Franc Dolenc je sicer zaradi domnevno spornega delovanja na Akosu dvignil veliko medijskega prahu. Tako smo se v Dnevniku pred letom dni spraševali, kako je mogoče, da je Dolenc kot direktor agencije hkrati samostojni podjetnik. Njegovo podjetje Interaktivne multimedijske storitve – MediaInteractive Franc Dolenc, s. p., deluje že od leta 2009 in celo posluje z državo. Po podatkih Erarja (nekdanjega Supervizorja) je Dolenc prek svojega podjetja do zdaj v poslih z državo zaslužil 95.533 evrov.

Na agenciji so pred letom zatrjevali, da v tem, da je Dolenc hkrati tudi samostojni podjetnik, ni nič spornega, saj lastništva v podjetjih nikoli ni prikrival. Pozneje so se vendarle zganili na ministrstvu za izobraževanje, ki bdi nad delom agencije. A so agenciji zaradi številnih nepravilnosti naložili le popravljalne ukrepe. Akos je bil tudi pod drobnogledom protikorupcijske komisije, računskega sodišča, inšpektorata za javni sektor, urada za nazor proračuna in kulturnega ministrstva. Epilog: zgodilo se ni nič, Franc Dolenc pa bo dočakal konec petletnega mandata. In, če se bo prijavil na razpis za direktorja, ga morda čaka ponovno imenovanje.

Obeta se nova dražba radijskih frekvenc

Vmes bo Akos 5. septembra na javni dražbi podelil radijske frekvence za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev. Na dražbi so frekvenčni bloki, ki so po zadnji veliki dražbi pred dvema letoma ostali nepodeljeni, namenjeni pa bodo mobilnim tehnologijam. Izklicna cena za vsak frekvenčni blok v pasu 1800 MHz, ki se podeljuje za obdobje do 4. januarja 2031, je 2,6 milijona evrov, za frekvenčni blok v pasu 2100 MHz, ki se podeljuje do 21. septembra 2021, pa 1,3 milijona evrov. Spomnimo, da so leta 2014 tedanji trije največji slovenski mobilni operaterji, Telekom Slovenije, Simobil, in Tušmobil, na mega javni dražbi za frekvence za prihodnjih 15 let skupaj ponudili kar 148,7 milijona evrov, izkupiček pa je romal v državni proračun.

Koliko mobilnih operaterjev bo sodelovalo na javni dražbi, za zdaj ni jasno. Od večjih operaterjev je namreč udeležbo potrdil le Telekom Slovenije, ki je že oddal ponudbo. Pri Telemachu svojih načrtov niso želeli razkriti, Boštjan Košak, izvršni direktor Simobila, pa pojasnjuje, da se niso prijavili, saj ocenjujejo, da »razpis kljub številnim predlogom Simobila ni v celoti zagotavljal enakovrednega položaja vsem morebitnim ponudnikom«.