Nogometni selektor Srečko Katanec bo Slovenijo popeljal v nov kvalifikacijski ciklus za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji. Začel bo prihodnjo nedeljo na gostovanju v Litvi, kjer bo edini cilj zmaga. Včeraj je objavil seznam povabljenih reprezentantov in odgovarjal na vprašanja novinarjev. Čeprav je nedavno dejal, da bo v primeru zmage Aleksandra Čeferina na bližajočem se volilnem kongresu Uefe odšel s položaja selektorja, je bil v tokratni izjavi previdnejši in manj neposreden.

O seznamu igralcev.

Upam, da bodo vsi fantje zdravi in da bomo kvalifikacije začeli boljše kot nazadnje. Prejšnji konec tedna sem se razveselil, ko sem na delu videl naše legionarje. V njihovi igri sem videl zadetke in veliko dinamike. Če bodo igralci v tako dobri formi tudi v reprezentanci, bom navdušen. V tem primeru bi lahko igrali proti vsakemu nasprotniku.

O prvem tekmecu Litvi.

Imajo novega selektorja in veliko svežih moči. Proti Poljski so me presenetili, ker so bili del tekme visoko postavljeni in agresivni. Fantje bodo seznanjeni z vsemi podrobnostmi, a Litva ni problem. Ukvarjal se bom s svojimi igralci. Slovenija mora biti dinamična in borbena, imeti mora energijo. Prva tekma je pomembna, a po drugi strani gre zgolj za deset odstotkov kvalifikacij.

O taktiki.

Ne bom javno povedal, kako bomo igrali, saj bi Litovci takoj dobili to informacijo. Ustvaril sem si predstavo, kako bi morali igrati, saj spremljam igralce po klubih in vem, v kakšni formi so. Če bo Novaković na treningu zabil deset golov, Berić pa nobenega, bo v napadu zaigral Novaković. Kako bomo igrali, boste lahko videli na treningih. Če boste pravilno gledali, boste z lahkoto ugotovili, kdo bo začel v udarni enajsterici.

O obrambi.

Ivica Osim mi je nekoč dejal, da običajno zmaga moštvo, ki se brani. S tem se povsem strinjam. Zelo veliko je moštev, ki se branijo in dosežejo zmagoviti zadetek iz ene priložnosti. Tovrstne statistike je treba spoštovati. Najtežje pa je, če se postaviš v obrambo in dopustiš nasprotniku pobudo.

O težavah na levem boku.

O Bojanu Jokiću vem toliko kot vi. Desni bok imamo solidno pokrit, na levi strani pa so težave. Bojan je v procesu treningov, opravil je priprave in igral na prijateljskih tekmah, vendar ga ni v kadru. Septembrski termin je ravno zaradi tega precej problematičen, saj se igralci različno vključujejo v proces treningov in tekem.

O pričakovanjih v kvalifikacijah.

Pričakujem podoben pristop, kot smo ga imeli na zadnji tekmi proti Ukrajini. Brez pristopa ni kvalifikacij.

O zahtevnosti kvalifikacij.

Na prejšnjo evropsko prvenstvo se je uvrstilo več reprezentanc kot v preteklosti, zato so bile kvalifikacije zahtevnejše, saj je imelo več ekip možnosti za uvrstitev. Te reprezentance so bile nevarne tudi ob koncu ciklusa. Zdaj bo drugače, saj se bo na svetovno prvenstvo neposredno uvrstila le prvourščena reprezentanca, zato bo pot še trikrat težja.

O Tomažu Kavčiču, novem članu strokovnega štaba.

Veselim se sodelovanja. Več oči več vidi, več ljudi več ve. Tomaž je vodil mlado reprezentanco in pozna veliko igralcev, zato ve določene stvari, ki jih jaz ne. Upam, da bomo šli skupaj v nove zmage.

O kandidaturi Aleksandra Čeferina za predsednika Uefe in vprašljivem selektorjevem statusu.

Boste videli, ko bo čas za to. Čez tri tedne so volitve, o katerih sploh nisem razmišljal. V medijih preberem, kaj se dogaja. Kaj se bo zgodilo, če Čeferin zmaga? Vi lahko rečete »če«, jaz pa tega ne morem. Kot selektor imam odgovornost, novinarji pa jo imate ali pa je nimate.

O tem, ali bosta z reprezentanco še sodelovala strokovnjaka na področju komplementarne medicine.

Boste videli.

O slovenski ligi.

Premalo časa je preteklo za analize, saj izidi še niso realni. Maribor je dokazal, kaj se zgodi, ko zamenjaš sedem igralcev. Igra ni več tako preprosta. Prvenstvo bom ocenil kasneje, je pa zanimivo.