Kako močan je bil naftni lobi v zadnjih stotih letih, da slutiti Mercedesov (DAI GR) model A. Tega je že leta 1997 takratni Mercedes-Benz precej neuspešno dal na trg, saj serija A ni uspela prestati tako imenovanega slalomskega testa. Precej nenavadno za Nemce, da izdelajo avto, ki se prekucne ob prvem količku. Avto se je prekucnil, ker bi morale na dnu avtomobila takrat počivati baterije, ki bi s svojo težo stabilizirale vozilo. No, Mercedes je v zadnjem hipu umaknil idejo o električnih mercedesih, kar lepo oriše velikost pritiskov, ki jih je bil takrat deležen nemški proizvajalec avtomobilov.

Vendar so pred nami novi časi. Elon Musk je s pogumnimi koraki uspel prepričati obsežen krog vlagateljev, da vložijo pred nekaj leti nepredstavljive količine denarja v povsem novo družbo (Tesla Motors – TSLA), ki želi poleg izdelave 100-odstotno električnih avtomobilov tudi spremeniti svet. Tesla je pred nekaj dnevi dal na trg svojo zadnjo posodobitev za model S, ki podaljša avtonomijo vožnje na zavidljivih 500 kilometrov (ameriški testi), limuzina S pa beleži kar 2,5-sekunden pospešek z mesta do 100 kilometrov na uro. Po besedah Muska so s tem v Tesli praktično že dosegli fizične omejitve trenutne tehnologije baterij in elektromotorjev. Družba bo zdaj več energije usmerila v širjenje nabora modelov, največ časa pa bo namenjenega povečanju števila proizvedenih avtomobilov, po katerih vlagatelji v zadnjem času vse več povprašujejo. Tako imenovano obdobje medenih tednov se za Teslo verjetno že počasi izteka. Ob upoštevanju trenutnega števila proizvedenih avtomobilov so namreč vrednotenja njihove delnice za avtomobilsko panogo astronomska.

Da konkurenca ne počiva, so v zadnjih dneh pokazali tudi pri Mercedesu in Volkswagnu. Prvi je svetu predstavil kar 6-metrsko kupe limuzino. Mercedes maybach 6 je v celoti električno gnan avtomobil, katerega štirje elektromotorji proizvedejo (preračunano) 740 konjev, doseg avtomobila pa po evropskih testih, ki so strožji od ameriških, znaša več kot 500 kilometrov. Da so se pri Mercedesu resno lotili električne energije, priča dejstvo, da so predstavili tehnologijo, ki omogoča 5-minutno polnjenje baterije za doseg kar 100 kilometrov.

Drugačno noto so ubrali pri Volkswagnu, kjer so se odločili za predstavitev cenovno ugodnejšega modela, ki ga bodo razgrnili na jesenskem pariškem sejmu. Nov popolnoma električen model bo po velikosti usidran med golfa in passata. Doseg po evropskih testih naj bi se ustavil pri 500 kilometrih, prav tako pa je zanimivo, da se bo baterija v celoti napolnila v zelo kratkih 15 minutah. Pri Volkswagnu obljubljajo ceno, ki bo nižja od standardno proizvedenih električnih avtomobilov. Avto naj bi po najbolj optimističnih napovedih na ceste zapeljal med letoma 2018 in 2019.