Skoraj 50 najemnikov v nekdanjem študentskem kampu v Ankaranu se bo moralo z letošnjim poletjem posloviti od svojih počitniških bivališč. A o selitvi niso ne od upravnika in ne od Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD), ki mu je država zemljišče podelila v upravljanje, dobili nobenega uradnega obvestila. Med njimi kroži le ustna informacija, da morajo do 15. oktobra odpeljati prikolice, nadstreške, porušiti ograje in zapustiti kamp. CŠOD bo prihodnje leto prostor namenil letovanju otrok. Sedanja dva obmorska centra v Fiesi in Seči namreč pokata po šivih, povpraševanje šol po letovanju je skoraj trikrat večje od zmogljivosti. A najemniki v kampu iščejo krivca predvsem v občini Ankaran, ki da pavšalistov ne mara.

Kamp pavšalistov

Najmanjši kamp na Obali je med turisti in domačini poznan kot študentski tabor. Pred desetletji je bil v lasti Študentskih domov v Ljubljani in priljubljeno letovišče za študente ter znan po velikih in bučnih zabavah. Leta 2004 so študentski domovi dejavnost opustili in zemljišče prepustili CŠOD, ki je tukaj načrtoval novo letovišče za otroke. A dolga leta se ni zgodilo nič, danes zgornji del nad cesto, kjer so bile nekoč kuhinja in lesene hiške, klavrno in zanemarjeno propada. V spodnjem delu kampa pa so si medtem prijeten prostor pod soncem in ob morju našle številne slovenske mlade družine in upokojenci. Nad prikolicami so rasli nadstreški, okoli njih ograje in velike terase. Šok, da morajo v mesecu in pol pospraviti vse, je zato toliko večji.

V kampu je po besedah upravnika trenutno 47 pavšalistov, a se nihče od številnih sogovornikov ni želel izpostaviti z imenom in priimkom. Boli jih, ker jih po toliko letih v kampu o zaprtju ni nihče uradno in pravočasno obvestil. »Kako naj pospraviva v tako kratkem času?« se sprašujeta upokojenca iz Kamnika, ki sta za novico izvedela le uro prej. »Tukaj se imamo zelo lepo. Mož je invalid, ta klima mu ustreza,« pravi sogovornica. Kam naj odpelje nevozno prikolico, se sprašuje tudi gospa iz Solkana, ki je v kampu najemnica že 17 let. Tukaj so odrasli njeni otroci, tukaj blaži svojo bolezen. Nekatere prevzemajo čustva, druge jeza. Družina iz osrednje Slovenije se zaradi krčenja kampov za pavšaliste in zapiranja seli že tretjič. Nazadnje je pred tremi leti prišla iz bližnjega policijskega kampa, ki so ga prav tako zaprli zaradi napovedane prenove. »Pojdite pogledat tja, še danes je prazno in vse zaraščeno,« pravijo. »Na silo bomo odšli, potem ne bo tukaj dolga leta nič,« dodaja soseda. Najbolj je te dni verjetno ogorčen najemnik, ki je prosto prikolico kupil šele pred dobrim tednom. Počasi sprijaznjenji, da podaljškov sezone ne bo, sedaj prosijo lastnika zemljišča in najemnika vsaj za to, da bi lahko v miru pospravili vse spomine.

Šum v komunikaciji

Alenka Kovšca, direktorica CŠOD, pojasnjuje, da so že lanskega oktobra z najemnikom, podjetjem Freetime v lasti Mira Koljenšiča podpisali dogovor, da bo do sredine letošnjega oktobra spraznil celotno območje. »Resnično nam je žal, da podjetje o tem najemnikov ni obvestilo, saj smo imeli dober namen. Mi uporabnikov sploh nismo mogli obvestiti, saj nimamo nikakršnih osebnih ali drugih podatkov, prepričani pa smo seveda bili, da bo to storil Freetime,« pravi Kovščeva. Miro Koljenšič pavšaliste po eni strani razume. »Še od stare kredence se težko ločimo, kaj šele od pogleda na morje,« pravi, a obenem dodaja, da z zakupom parcele nihče ni garantiral dosmrtnega najema. Zakaj jih ni obvestil prej? »Vedeli so, da imajo pogodbo sklenjeno le do 15. oktobra, povedal sem jim tudi, da jim lahko samo dotlej zagotavljam vodo in elektriko. Ne vem pa, če sem pristojen za to, da jih izseljujem,« pravi Koljenšič, ki dodaja, da imajo vendarle še mesec in pol časa za odhod.

S prstom pavšalisti kažejo tudi na občino Ankaran in župana, ki da iz ozadja vleče vse niti. A župan Gregor Strmčnik to odločno zanika. »Občina Ankaran pri tem, da je lastnica zemljišča država in upravljalec CŠOD, nima nič. So pa predstavniki CŠOD prišli k nam na informativni sestanek, kaj bi lahko tu počeli. Njihovi ideji smo izrazito naklonjeni, saj sodi v naš dosedanji nabor zdravstvene, zdraviliške in mladinske dejavnosti,« pojasnjuje župan. »Opozorili pa smo jih, da pod cesto niti slučajno ne bo dovoljena gradnja,« odgovarja tistim, ki menijo, da so za idejo drugi interesi. O vlečenju niti iz ozadja odgovarja, da vleče zgolj eno, ta pa je skrb za ohranitev okolja, zaščita zemljišč v priobalnem pasu in prepoved gradnje na njih. »Kampa tukaj v taki obliki ne bo več. Pozvali smo vse udeležene, naj razmerja s pavšalisti uredijo kulturno,« dodaja. Kam lahko ti v njihovi občini gredo? »Le malo naprej je kamp Adria,« jim odgovarja.