Mišičasti Dave Dahl iz oregonskega Milwaukeeja spominja na negativnega junaka iz akcijskega filma. Sam se opisuje kot štirikratno zgubo. Do leta 2004 je bil štirikrat obsojen, skupaj je v zaporu preždel petnajst let. Zaradi oboroženega ropa, preprodaje drog in podobnih zločinov, skratka, problem na dveh nogah. V zaporu se je spopadal z bipolarno motnjo, s pomočjo zdravnikov se mu je komaj uspelo upreti depresiji, zaradi katere je poskušal končati svoje ušivo življenje.

Zadrogiranega kruha se največ poje

Ena od Dahlovih roparskih tarč je bila tudi družinska pekarna, ki jo je oče Jim, pionir polnozrnatega pšeničnega kruha v Ameriki, ustanovil leta 1955. Pred dvanajstimi leti, ko je Dave končno prišel izza zapahov, je prepričal brata Glenna, ki je medtem prevzel vodenje družinskega podjetja, da potrebuje pekarna nov zagon. Lotil se je starih očetovih receptov in po enem letu so z Glennom in nečakom Shobijem splavili Dave's Killer Bread (Davov morilski kruh), pekarno zdravega kruha, ki so ga prodajali po kmečkih tržnicah. Kmalu so se njihove štruce znašle na policah velikih trgovskih verig z zdravo hrano.

Ključ naraščajoče priljubljenosti Dahlovega kruha je bilo zaznavanje potreb porabnikov po hranljivih, ekoloških polnozrnatih izdelkih brez gensko spremenjenih rastlin. Dahlovi so jim ponudili kruh v 15 različnih okusih, kombinacijah in kaloričnih vrednostih. Leta 2013 so bili že največji izdelovalec ekološkega kruha v ZDA, s tristo zaposlenimi so v 2200 prodajalnah v ZDA in Kanadi prodali za več kot 50 milijonov dolarjev kruha. Podpirali so pridelovalce biopšenice v Oregonu, Montani, Washingtonu in kanadski Alberti, jim pomagali pri razvoju in raziskavah organskih semen in skrbeli za napredek ekološkega kmetovanja. Dave's Killer Bread, ki prodaja svoje izdelke s sloganom »Recite ne zadrogiranemu kruhu«, je postal ena od najbolj cenjenih družb na zahodu, leta 2014 je prejel priznanje za najboljše ameriško podjetje z zdravo hrano.

Druga priložnost

Ob organski filozofiji kruha je Dahl v podjetje uvedel tudi pomembno družbeno komponento. Brez predsodkov je začel zaposlovati bivše obsojence. Tako kot on sam ima tretjina zaposlenih izkušnje z življenjem za rešetkami. Eden od pogojev pri takšnih kandidatih za zaposlitev je želja, da bi izkoristili programe za delovno usposabljanje med prestajanjem kazni in po njem.

»V bistvu iščeš človeka, ki se je naučil odgovornosti, videti želiš, kako pokaže znake pozitivne spremembe,« je dejal Dahl. Bivši zaporniki opravljajo v pekarni od najbolj preprostih do upravljalskih del. Erron Herndon dela v nadzorni ekipi, ki vsak teden pregleda 400.000 štruc, preden jih razvozijo po Ameriki. Erronova preteklost so bile droge, orožje in nasilje, med prestajanjem kazni pa je diplomiral iz psihologije. »Ugotovil sem, da v življenju potrebujem spremembo. Našel sem nekaj, v kar sem verjel, in začel za to živeti,« je povedal.

Zaposlitev bivšega kaznjenca se začne z 90-dnevnim preizkusnim rokom. Včasih se seveda pri kom ne izide, v službo sprejmejo osebo, ki se ni pripravljena ustaliti ob rednem delu, ali pa naenkrat zaposlijo preveč bivših zapornikov. Vendar Dahl verjame, da koristi pretehtajo tveganje. »Ko izgubiš slabo osebo, pridobiš dobro,« pravi. Ob programu zaposlovanja Dave's Killer Bread tudi finančno podpira oregonske organizacije, ki pomagajo bivšim kaznjencem in drugim ranljivim skupinam, na primer obsojenim mladoletnikom, da šolajo zapuščene pse in jih pripravljajo za posvojitev. Lani so ustanovili sklad Druga možnost (Second Chance), ki sistematično spodbuja podjetja k zaposlovanju ljudi s kriminalno preteklostjo.

Nejasna prihodnost

Konec lanskega poletja je Dahlovo podjetje za 275 milijonov dolarjev kupil Flowers Foods, druga največja pekarna v ZDA. Pod njenim okriljem se bosta proizvodnja in doseg Dahlove pekarne povečala za štirikrat. Kljub zagotovilom, da bodo ohranili avtonomijo, je na spletu že mogoče brati kritične komentarje, da ima Flower Foods do svojih zaposlenih izkoriščevalski odnos in da Davidov ubijalski kruh čaka trda kapitalistična prihodnost. Dave Dahl je prodajo družinskega podjetja sprejel stoično. Že konec leta 2013 so ga napadli demoni preteklosti, s svojim terencem je razbil dve policijski vozili, varuhi reda so ga ukrotili šele s paralizatorjem. Spet se je zdravil, januarja lani pa so ga pogojno izpustili in mu naložili psihiatrični nadzor. »Naredil sem veliko napako, trudim se, postajam čedalje boljši,« je povedal sodnici.