Sodobne tehnologije so že precej olajšale življenje ljudem, a kljub vsem napredkom tudi na področju materialov in izdelovanja umetnih okončin se imetniki protetičnih rok še vedno spopadajo s hudimi izzivi pri opravljanju nekaterih najosnovnejših opravil. To bi se znalo v prihodnosti izboljšati, saj bo domnevno že letos na trg prišla najbolj napredna robotska roka doslej. Gre za plod sodelovanja ameriške vojaške agencije DARPA in ameriškega izumitelja Deana Kamena, ki je sicer najbolj znan po dvokolesnem električnem prevoznem sredstvu segway. Tudi DARPA bo poznavalcem sodobne robotike precej znana, saj je ameriška agencija za napredne obrambne raziskovalne projekte v preteklosti že predstavila in financirala številne zanimive robotske projekte – od robotov, ki so sposobni teči izredno hitro, do robotov, ki lahko prenašajo zelo težek tovor in so sposobni obdržati ravnotežje tudi ob udarcih s strani.

Robotska roka Luke arm, ki so jo poimenovali po sloviti in povsem realistični roki, ki jo ob sklepu filma Vojna zvezd: Imperij vrača udarec prejme protagonist Luke Skywalker, je plod skoraj deset let raziskav, maja 2014 pa jo je odobrila tudi agencija FDA, ki deluje pod okriljem ameriškega urada za zdravje in socialne storitve.

Robotska roka prejema ukaze za premikanje s pomočjo elektrod, ki so nastavljene na mišice preostale okončine in je lahko prirejena za uporabnike z različno obsežnimi amputacijami. Elektrode signale mišic pošljejo do majhnega računalnika v protezi, ki podatke nato prevede v gibe rame, komolca, zapestja in dlani. To uporabniku omogoča bolj intuitivno uporabo proteze, saj so predhodne praviloma delovale s pomočjo gumbov ali stikal oziroma so jih uporabniki morali ročno nastaviti za določena opravila. Možno pa je izbrati tudi različico, ki jo krmilijo brezžično povezani senzorji za v čevelj, ki pa je malce manj intuitivna. Posebni senzorji v robotskih prstih uporabnikom hkrati pošiljajo povratne podatke, kako močno stiskajo. Občutek je zato pristnejši kot vse druge ročne proteze.

Ker imajo rama, komolec in zapestje lastne motorje, lahko uporabnik z roko seže tudi čez glavo in za hrbet, občutek v prstih pa je tako prefinjen, da je s protezo možno opravljati celo nekatera izredno prefinjena opravila. Vodja projekta Lukove roke Stewart Coulter pravi, da lahko uporabniki predmete začnejo dvigovati že po desetih minutah, kar 90 odstotkov 36 udeležencev klinične raziskave pa je lahko opravljalo naloge, ki jih pred tem niso zmogli, od odklepanja vrat do uporabe palčk.

Na kliničnih testih leta 2013 je sodelovala tudi igralka iz filma Igre lakote: Upor, 1. del Angel Giuffria, ki jo je sprva malce zmotila teža. Ko se je na roko navadila, pa je pohvalila njeno trpežnost, saj ji je večkrat padla po tleh brez posledic, in predvsem njeno gibljivost.

Glavni slabosti revolucionarne roke sta tudi sicer predvsem teža in cena. Največja različica, ki obsega protezo vse do rame, tehta kar 4,7 kilograma, bosta pa dostopni tudi različici z zgolj dlanjo ter dlanjo in podlahtjo. Cena trenutno še ni znana, a bi se po ocenah lahko gibala med več deset tisoč in sto tisoč evri. Manj gibljive proteze drugih izdelovalcev, izdelane s pomočjo 3D-tiskalnikov, so sicer dostopne že pri nekaj sto evrih.