Izračuni statistične službe v Postojnski jami so se izšli, danes dopoldne je svetovno znano znamenitost obiskal že 37-milijonti obiskovalec. Natančneje obiskovalka, jubilejno vstopnico je namreč kupila Zinka Kolenc iz Črnuč, ki je na ogled Postojnske jame pripeljala tudi svoja vnučka. Za nagrado ji je prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj izročil vstopnice za ogled 22 različnih znamenitosti Slovenije, med drugim blejskega otoka, Kobilarne Lipica, muzeja premogovništva v Velenju in glavnega mesta Ljubljana. Natanko 22 znamenitosti ponazarja 22 malih zmajčkov, ki so se letos izlegli v jami in pridno rastejo. Tolažilne nagrade sta prejeli tudi družini iz Italije in Španije, ki sta vstopnice kupili tik pred in za zmagovalko.

Postojnska jama se lahko pohvali s skoraj 200-letno tradicijo beleženja obiskovalcev. Prvi obiskovalci so se na stenah rova nedaleč od vhoda v jamo, a zunaj turistične poti, sicer podpisali že v 13. stoletju, popisovanje turističnih obiskovalcev na papir pa se je začelo leta 1819 oziroma leto zatem, ko je Luka Čeč odkril najlepše dele jame. »Avgusta 1819 je po urejenih jamskih poteh prvi stopal prestolonaslednik Ferdinand in ob tem obisku, v posebni knjigi, pustil svoj podpis. S tem podpisom se je njegov obisk končal, za nas pa se je vse začelo. Prav ta dogodek pomeni začetek turizma v Postojnski jami. Vsaj tisti uradni začetek, odkar neprekinjeno beležimo obiskovalce,« pravijo v Postojnski jami.

Iz zapisov, ki so jih zapustili takratni upravljalci, je razbrati, da je bil obisk od vsega začetka mednaroden. Prve vstopnice je jamska komisija prvič izdala leta 1824. To so bili časi, ko razsvetljava še ni bila všteta v ceno, zanjo je bilo treba doplačati. Od tedaj pa do začetka digitalne dobe so obiskovalci napolnili kar 31 spominskih knjig, sedaj pa goste štejejo digitalno. Poleg tega pa se še vedno v zlato knjigo obiskovalcev ročno podpisujejo vsi posebni gostje – prestolonasledniki, predstavniki modre krvi, znanstveniki, umetniki, predsedniki držav in vlad. Nabralo se jih je že za pet knjig.

Na prvi milijon obiskovalcev je jama čakala celih 110 let. Milijonti obiskovalec Postojnske jame se je v knjigo podpisal leta 1928. Po gradnji južne železnice pa je turizem v jami začel cveteti, resnično pa eksplodiral v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so skoraj vsako leto sprejeli novega milijontega obiskovalca. Po nekajletnem zatišju so trendi danes znova obrnjeni navzgor, in če se bodo nadaljevali, bi lahko že leta 2019, ko bodo v Postojnski jami praznovali 200 let organiziranega turizma, obeležili 40-milijontega obiskovalca. Morda bodo k temu pripomogli tudi mali zmajčki. Samo do danes je bržkone tudi zaradi njih jamo obiskalo 7000 Slovencev več kot v vsem lanskem letu.