Grebeni so izjemnega pomena, ker zagotavljajo zaščito mnogim prebivalcem velike modrine, ponudijo jim denimo skrivališče pred plenilci. Kljub temu da pokrivajo majhen del oceana, so dom kar petindvajsetim odstotkom vseh prebivalcev morja. Zato je od njihovega obstoja odvisno tudi svetovno gospodarstvo. Vir približno sedemnajstih odstotkov vseh proteinov, ki jih zaužijemo na svetu, so prav vodne vrste, katerih življenje je odvisno od obstoja grebenov. Za Fidži in Maldive so te vrste vir kar sedemdesetih odstotkov vseh proteinov.

Zakaj korale izgubljajo barvo?

Beljenje koralnih grebenov se dogaja zaradi sprememb življenjskega okolja. Povišana temperatura za korale predstavlja stres, zaradi tega pa prekinejo simbiozo z algami, od katerih sicer dobivajo hranila. Korale zato stradajo in umrejo, območje posledično zapustijo ribe in druga živa bitja ter za seboj pustijo le klavrno koralno pokopališče. V zadnjih tridesetih letih je zaradi beljenja izginilo kar petdeset odstotkov vseh grebenov na svetu.

K temu, da so koralni grebeni na robu izumrtja, v veliki meri pripomoremo ljudje. Zaradi razvoja infrastrukture, ribolova, onesnaževanja z vodnimi plovili in spreminjanja grebenov v turistične atrakcije se ti izumrtju bližajo z veliko hitrostjo, za kar pa je večini malo mar.

Nove grebene bodo »preprosto« natisnili

Popolno izginotje koral poskušajo preprečiti avstralski raziskovalci iz Reef design laba, ki so rešitev našli v oblikovanju umetnih grebenov. Pomembno je, da niso narejeni iz plastike, a organsko strukturo, kakršno imajo pravi grebeni, je težko ustvariti. Poskušali so denimo s steklenimi vlakni, na koncu pa se strukturi najbolj približali z umetnimi grebeni iz peska.

Načrtujejo, da bodo v prihodnosti izdelali robotski tiskalnik, ki bo grebene lahko natisnil pod vodo, deloval pa na gorivo, ki bi ga pridelal tako, da bi recikliral plastiko, najdeno na dnu ocena. To je za zdaj le ideja, a s tridimenzionalnim tiskanjem smo vsaj korak bliže sodelovanju z naravo.