Čarobni dan

Fest po Rokovem 2016

Zavod za turizem Cerklje in občina Cerklje na Gorenjskem v sodelovanju s partnerji pripravljata za to soboto Fest po Rokovem, raznovrsten sklop aktivnosti, ki se bodo odvijale. Letošnji Fest po Rokovem združuje pestro paleto športnih, kulturnih in zabavnih vsebin v enem dnevu, kar pomeni, da bo poskrbljeno za interese različnih skupin obiskovalcev Cerkelj.

Dopoldne bodo tako na svoj račun prišle družine z otroki in ljubitelji živali. Približali vam bodo veščine ravnanja s psom, njihovo vzgojo in šolanje, predstavili redke pasme, z nami bodo slavne Tačke pomagačke… Življenje v podeželskem okolju Cerkelj boste spoznavali na otroški zabavi, pomerili se boste lahko v igrah na kmetiji, sodelovali v kvizu, nestrpno pa vas pričakuje tudi simpatična Kravca s Krvavca, da skupaj zaplešete. Rekreativni kolesarji se boste lahko odločili za nižinsko etapno kolesarjenje s spoznavanjem turističnih zanimivosti Cerkelj ali pa izbrali gorski kolesarski vzpon na Krvavec ter se potegovali za laskavi naziv kralja in kraljice Krvavca. Za ljubitelje kulture, plesa in druženja bo poskrbljeno v popoldansko-večernem delu prireditve: ob predstavitvah domače obrti, prikazu cerkljanske tradicije klekljanja in razstavi Društva likovnikov Cerklje bodo za praznično razpoloženje poskrbeli Godba in folklora Cerklje skupaj s Cerkljanskimi gavnarji ter gostujočimi folklornimi skupinami.

Fižolov dan 2016

V soboto, 27. avgusta, bo v Hrovači več kot pestro, še posebno točno opoldne, ko boste lahko pojedli kosilo, v ponudbi pa bo več kot 30 doma pripravljenih jedi iz različnih vrst fižola. Poslastica bodo vsekakor fižolove jedi, ki jih bodo pripravili japonski kuharji v sodelovanju z japonskim veleposlaništvom v Sloveniji. Naj v okviru vabila omenimo še: nastop Otroške folklorne skupine Lončki KUD Franceta Zbašnika iz Dolenje vasi, peko fižolovega kruha in fižolovih polpetov ter fižolovo šolo ustvarjalnih delavnic na Škrabčevi domačiji, predavanje strokovnjakinje in specialistke za zelenjadarstvo Ane Ogorelec o vzgoji fižola...

Semiška ohcet – Šopek ljubezni

Od petka do nedelje se obeta ohcet po starih belokranjskih šegah in navadah, običaj, ki je skoraj potonil v pozabo, pa ga na srečo v svojem programu ohranja Folklorna skupina Semiška ohcet iz Semiča, Turistično društvo Semič ga od leta 1995 spet oživlja na prireditvi Semiška ohcet.

Ste veseli, ko vam kdo podari šopek − pa naj bo to šopek travniškega cvetja, lepih vrtnic, šopek prijetnih besed ali venček domačih viž? Podarili vam ga bodo organizatorji tradicionalne etnološke turistične prireditve, ki bodo v šopek vpletli kulturno dediščino, ljudske običaje, lokalne prebivalce, prigode na ohceti... Šopek bo dišal po dobri hrani in odličnih vinih, tudi za športne navdušence bo poskrbljeno s pohodom in kolesarjenjem.

Praznik idrijskih žlikrofov

V soboto bo od osmih dopoldne pa do šestih zvečer v Idriji na trgu sv. Ahacija kulinarična prireditev, katere namen je promocija idrijskih žlikrofov, regionalno in evropsko zaščitene jedi z znakom zajamčena tradicionalna posebnost, ter njenih certificiranih proizvajalcev, ki so združeni v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Poleg namigov za obisk mesta, vpisanega na Unescov seznam svetovne dediščine, ter kosila z idrijskimi žlikrofi obiskovalce čakajo doživetja v obliki delavnic, prikazov in degustacij. Poskusiti bo mogoče idrijske žlikrofe različnih proizvajalcev in z različnimi omakami, jih izdelati in kupiti ali pa na tržnici kupiti sestavine za pripravo žlikrofov in omak.

Plečnikove plesne arkade

V okviru 28. mednarodnega festivala Noči v Stari Ljubljani, ki bo ta konec tedna, bo tudi kar nekaj dogodkov za ljubitelje plesa. V petek bodo tako prireditve 'Ljubljana v živahnih ritmih ples', pa 'Plesni večer z nastopi in animacijami' in 'nastop članov Plesnega centra Feniks'. Podoben program bo na ogled tudi v soboto, s tem da bo še dodatna točka in sicer 'Ljubljana išče najboljše plesalce'.

Komarjeva nedelja

V nedeljo, 28. avgusta, turistično društvo Ljubljana Šiška organizira tradicionalno prireditev Komarjeva nedelja, in sicer v Stari cerkvi v Spodnji Šiški. Naj omenimo nekatere točke iz pestrega napovednika: od 10. ure dalje bo na stojnicah ob cerkvi prikaz izdelave izdelkov domače obrti, obiskovalci pa se bodo po želji lahko tudi sami preskusili v spretnosti; od 12. do 17. ure bo neprekinjen kulturno-zabavni program, v katerem se bodo s predstavile šole, društva, plesne skupine, ljudske pevke, ansambli... vav