Pred začetkom US Opna je v teniški karavani kar nekaj neznank. V prvi vrsti bodo oči javnosti uprte v olimpijskega prvaka Andyja Murrayja, ki igra v življenjski formi, in številko ena sveta Novak Đokovića, ki bo v New Yorku iskal zadoščenje po olimpijski katastrofi. Velika uganka je tudi Rafael Nadal, ki je v Riu igral nad pričakovanji, a je imel v Cincinnatiju ponovno veliko težav z zapestjem, ki ga ovirajo predvsem pri njegovem glavnem orožju – forehandu. Pred začetkom turnirja ni jasno, kam Nadal lahko poseže s trenutno pripravljenostjo, a Španca tudi po zaslugi izjemne borbenosti ne moremo že vnaprej odpisati. Pri ženskah je razmerje moči mnogo bolj izenačeno, podobno presenečenje kot je bila zmaga Monice Puig na olimpijskem turnirju pa ni izključeno.

Slovence čaka zahtevna naloga v borbi za preboj na glavni turnir, saj začenjajo že v prvem krogu kvalifikacij. Dobili so tudi že nasprotnike, Grega Žemlja bo v prvem krogu igral proti Darianu King iz Barbadosa, Blaž Rola s Švicarjem Marcom Chiudinellijem, Blaž Kavčič pa z domačinom Austinom Krajicekom. Letošnji US Open bo poseben tudi za 25-letno Dalilo Jakupović, ki bo po skokih na lestvici WTA (trenutno zaseda 164. mesto) prvič nastopila na turnirju za grand slam. V prvem krogu kvalifikacij jo čaka Srbkinja Ivana Jorović.

Polona Hercog je že uvrščena v glavni del turnirja, nasprotnico v 1. krogu pa bo dobila po odigranih kvalifikacijah. Enako velja za Andrejo Klepač in Katarino Srebotnik, ki v dvojicah od vseh slovenskih tenisačev lahko posežeta najvišje.

Nov korak Murraya na poti k številki 1?

V Flushing Meadowsu bo zanimiv tudi v luči naskoka Murrayja na prvo mestvo ATP-jeve lestvice. Škot je že po zmagi na Wimbledonu odkrito napovedal, da si že do konca letošnje sezone želi s prestola izriniti Đokovića. Po olimpijskem zlatu Srb v Cincinnatiju ni igral, Murray pa je prišel vse do finala in zaostanek nekoliko znižal. Naslednji dvoboj ju čaka na še večjem odru – stadionu Arthurja Asha, ki je pred letošnjim turnirjem dobil premično streho. A v boju za finale in naslov ju čaka kar nekaj zahtevnih nasprotnikov.

V prvi vrsti je tu Marin Čilić, ki je v zadnjih dveh mesecih ujel šampionsko formo. Nenazadnje je prav Hrvat v finalu Cincinnatija prekinil Murrayjev niz 22 dvobojev brez poraza in osvojil svoj prvi turnir serije 1000. Čilić se je po olimpijskem turnirju prvič letos uvrstil v prvo deseterico, v New Yorku bo osmi nosilec. Nevaren bo zagotovo tudi Stan Wawrinka, ki je Rogerja Federerja izrinil s tretjega mesta in je trenutno prvi zasledovalec vodilnega dvojca 29-letnikov, ki v zadnjem letu in pol dominirata na teniških igriščih.

Omeniti velja tudi Juana Martina Del Potra, ki je prejel posebno povabilo organizatorjev v glavni del turnirja, zato mu ne bo potrebno igrati kvalifikacij. »Delpo« je v Riu šokiral Đokovića že v prvem krogu in pokazal, da se po seriji dolgotrajnih poškodb vrača med najboljše tenisače sveta. Del Potro je US Open leta 2009 že dobil, takrat je v polfinalu najprej premagal Nadala, nato pa v finalu še Rogerja Federerja. Tokrat je zmaga verjetno nedosegljiva.

Lahko Monica Puig po Riu preseneti še enkrat?

Portoričanka Monica Puig je zagotovo prvo presenečenje poletnega dela letošnje teniške sezone. V Rio je prišla kot 35. nosilka in v prvem krogu opravila s Polono Hercog, nato pa pohod nadaljevala vse do finala. Postala je prva Portoričanka, ki je na olimpijskih igrah za svojo državo osvojila zlato medaljo.

Olimpijska zmaga jo zagotovo uvršča v krog favoritinj za zmago, ki pa je pri ženskah zelo širok. Lani je Flavia Penneta v italijanskem finalu dosegla presenetljivo zmago proti Roberti Vinci, podobno presenečenje bi se lahko zgodilo tudi letos. Serena Williams ni v vrhunski formi, a je še vedno prva kandidatka za naslov. Angelique Kerber si želi prvega mesta na WTA lestvici, ki bi ga zasedla že z zmago v New Yorku, blizu sta tudi Španka Gabrine Muguruza in Poljakinja Agnieszka Radwanska. Iz druge vrste bosta napadali Simona Halep in Victoria Azarenka, iz Velike Britanije pa prihajajo optimistične napovedi, da naj bi bila za naskok na sam vrh pripravljena tudi njihova številka ena Johanna Konta.

Vsekakor bodo boji v New Yorku v prihodnjih slabih treh tednih zelo zanimivi, žal pa na visoke slovenske uvrstitve tokrat ne moremo računati. V moški konkurenci še najvišje meri Grega Žemlja, zanj bo uspeh že uvrstitev v glavni del turnirja, v ženski konkurenci pa Polona Hercog več kot tekme ali največ dveh glede na trenutno formo ne bo odigrala.