Najuglednejši, najbolj uveljavljen in spoštovan slovenski sodnik v Riu je bil 43-letni Boris Margeta, ki je na vaterpolskem turnirju piskal kar na desetih tekmah moških in žensk. Zadnja je bila za bronasto kolajno med Črno goro in Italijo. Margeta je eden najboljših vaterpolskih sodnikov na svetu. To so bile zanj že pete OI, na katerih je tudi že sodil finalno tekmo žensk leta 2004, sodeloval pa je tudi na šestih svetovnih prvenstvih, kjer je sodil v kar štirih finalih.

Mnogi pravijo, da je najboljši vaterpolski sodnik na svetu, sam se tega komplimenta brani. Čeprav daje navzven na bazenu vtis trdnega in pokončnega moža brez čustev, priznava, da od znotraj čuti tremo in adrenalin kot vsi športniki, zato je po tekmi še bolj utrujen kot igralci. »Ko narediš napako, jo moraš takoj pozabiti,« je osnovno vodilo Borisa Margete, ki je tudi predsednik sodniške organizacije pri mednarodni plavalni zvezi.

Nova rokometna pravila so prinesla velike spremembe

Na rokometnem turnirju sta imela med petnajstimi pari veliko dela 33-letna David Sok in Bojan Lah. Skupaj sodita že 15 let, torej vse od gimnazijskih let, pred tem pa sta bila deset let igralca. Ker sta bila doslej abonirana predvsem za svetovna prvenstva za ženske, sta bila presenečena, ko sta bila nominirana za olimpijski turnir. O njem sta na začetku le sanjala in je bil glede na njuno mladost zelo hitro prvi vrhunec njune dosedanje kariere. Hitro sta se prilagodila zahtevam sojenja na takšni ravni, kot je olimpijski turnir, saj so jima zaupali delo na sedmih tekmah.

»Nova pravila so prinesla spremembe v taktiki ekip in načinu sojenja. Posebno pozorni smo morali biti, ko je ekipa igrala brez vratarja, in šteti podaje do šest, ko ekipa zavlačuje in mora ob naši dvignjeni roki končati napad. Rokomet ostaja kontakten šport, a ga skušamo očistiti grobosti,« je povedal David Sok. Po številu izključitev je prav Slovenija veljala za najbolj grobo reprezentanco na olimpijskem turnirju. »Sloveniji so sodili najbolj izkušeni sodniki. Veliko število izključitev Slovencev ne pomeni, da je bila najbolj groba reprezentanca na turnirju. Ker je ekipa zelo mlada, so naredili kašen naiven prekršek več v veliki želji po zmagi ali dobrem rezultatu. V rokometu prav trda obramba prinaša zmage,« je bil odkrit Sok, ki je po opravljenem delu skupaj skupaj z Lahom navijal za Slovenijo. Sicer ne tako, da bi skakala po tribunah in ploskala pred očmi vodilnih funkcionarjev sodniške organizacije. »Sva Slovenca. Nisva padla z Lune, zato sva se veselila vsake zmage,« je končal Sok, potem ko sta na moškem turnirju sodila četrtfinale med Nemčijo in Katarjem, na ženskem pa dramatični polfinale med Norveško in Rusijo, ki sta igrali podaljšek.

Krnc sodil finale namiznoteniških igralcev v Riu

Namiznoteniški sodnik Matija Krnc, ki je zaposlen na Dnevniku, je dobil najvišje možno priznanje, saj je sodil finale namiznoteniškega turnirja za moške. Nekdanji telovadec Enis Hodžić Lederer je bil na gimnastičnem turnirju kot predstavnik Slovenije, njegova žena Dunja pa Hrvaške. Tako sta postala prvi zakonski par iz različnih držav, ki je sodil na olimpijskih igrah. Hodžić olimpijskih iger nikoli ni okusil kot tekmovalec, zdaj pa uživa v drugi vlogi. Ima bogato statistiko: sodil je na dveh olimpijskih igrah, devetih svetovnih prvenstvih, 14 evropskih prvenstvih, 45 svetovnih pokalih, dveh univerzijadah...

V Riu de Janeiru so bili na seznamih sodnikov še Damir Javor (košarka), ki je svoje delo končal s četrtfinalno tekmo med Španijo in Francijo, Rok Matičič (tenis), Anja Vreg (paratenis), Urška Stoklasa (kajak na divjih vodah), Darko Golob (veslanje), Vesna Stare Crnjac (športna gimnastika – ženske), Špela Alenka Dragaš (ritmična gimnastika), Stanislav Šernek (rokoborba) in Bojan Gale (jadranje).