Maracana se je na zaključni slovesnosti spremenila v pravi ulični karneval, na katerem so slavili brazilsko umetnost, glasbo in ples, vse skupaj pa kronali s spektakularnim ognjemetom. Med drugim so na velikem zaslonu pokazali nekaj nepozabnih trenutkov letošnjih iger, kot sta tek devetkratnega olimpijskega prvaka Usaina Bolta in plavanje najuspešnejšega olimpijca Michaela Phelpsa. Prav hitro pa v pozabo ne bodo utonili niti videoposnetki nekaterih nepričakovanih dogodkov.

Protestni striptiz mongolskih trenerjev

Mongolski rokoborec Ganzorigiin Mandakhnaran je bil med borbo za bronasto medaljo, ko je proti uzbekistanskemu nasprotniku vodil s sedem proti šest, tako zelo prepričan v svojo zmago, da je zadnjih osemnajst sekund zapravil za poplesovanje po prizorišču. A praznoval je prehitro. Sodnik ga je namreč kaznoval za neaktivnost, medalja pa je na koncu zaradi tega pripadla Uzbekistancu. To je mongolska trenerja tako zelo razjezilo, da sta se začela slačiti in obleke besno zabrisala na tla. Mongolski rokoborec medalje zaradi tega seveda ni dobil.

Nekoliko nenavadno je proslavljala tudi japonska rokoborka Risako Kawai. Ko je osvojila zlato medaljo, je od veselja trenerja večkrat spretno zabrisala ob tla.

Ameriški plavalec lagal o ropu, včeraj pa se opravičil

Največ medijskega neodobravanja je bil na letošnjih olimpijskih igrah deležen ameriški plavalec Ryan Lochte. Lagal je o tem, da so njega in tri druge plavalce oropali na bencinski črpalki v predmestju Ria. Na koncu se je izkazalo, da so plavalci vdrli v zaklenjeno stranišče, se nato sprli z varnostnikom, za škodo pa sicer kasneje plačali. Lochte se je včeraj opravičil, a vztrajal, da ni lagal.

Skok na glavo čez ciljno črto in živalski obiskovalci

Najbolj osupljiv skok letošnjih iger morda le ni bil eden od tistih v bazen. Zlato medaljo v teku na 400 metrov je tekmovalka z Bahamov Shaunae Miller osvojila tako, da se je čez ciljno črto pognala, kot bi na glavo skočila v vodo. Od ameriške predstavnice Allyson Felix je bila Millerjeva zaradi te poteze hitrejša za 0,07 sekunde.

Političen pridih je svojemu teku dodal etiopski maratonec Feyisa Lilesa, ki je, ko se je bližal cilju in srebrni medalji, roke dvignil in jih prekrižal v obliki črke X. S tem je izrazil protest etnične skupine Oromo proti domači vladi. Ko je vlada v Etiopiji namreč junija hotela ustaviti proteste proti preganjanju te skupine, je bilo ubitih okoli 400 ljudi, približno 900 pa ranjenih.

Nevšečnosti organizatorjem niso povzročali le nekateri človeški obiskovalci, ampak tudi živali. Tako so denimo golf igrišče obiskale kapibare, ki jih je tja privabila velika količina vode v okolici igrišč.

Kitajska plavalka ni vedela, da je osvojila medaljo, avstralski imitator pa je prav dobro vedel, koga oponaša

Po tem ko je Fu Yuanhui odplavala finale, je bila razočarana, mislila je namreč, da se ji je olimpijska medalja za las izmuznila, saj je svoje ime videla zapisano na četrtem mestu. Da je osvojila medaljo, ker si tretje mesto deli s kanadsko plavalko Kylie Masse, ji je uspela razložiti šele novinarka. Kitajka je tako postavila nov kitajski rekord, 58 sekund in 76 stotink, osvojila bronasto medaljo in osvojila srca gledalcev po vsem svetu.

Veliko prahu je dvignil tudi avstralski imitator voditelja Severne Koreje Kim Džong Una, ki se je z majhno severnokorejsko zastavico v roki pomešal med množico. Oprezni obiskovalci so ga seveda opazili in z njim posneli nešteto fotografij in jih objavili na družbena omrežja.

Letošnje poletne olimpijske igre so se zaključile z razkošno prireditvijo in barvitim ognjemetom, olimpijsko zastavo pa so predali guvernerki Tokia, kjer bo budno oko javnosti največji športni dogodek spremljalo leta 2020.