Po zadnjih treh tekmah v skupinskem delu olimpijskega turnirja, ko so Avstralijo premagali za deset, Srbijo in Francijo pa le za tri točke, se je zdelo, da je tokratna košarkarska reprezentanca ZDA ranljiva. A izločilni obračuni so stvari nato znova postavili na pravo mesto. Američani so v četrtfinalu odpihnili Argentino, v polfinalu kljub zmagi z zgolj šestimi točkami prevladali nad Španijo, najboljše pa prihranili za konec, ko so se, podobno kot v finalu svetovnega prvenstva leta 2014 v Španiji, poigrali s Srbijo. Selektor Mike Krzyzewski je tako desetletno obdobje na reprezentančni klopi sklenil s tretjim zaporednim olimpijskim zlatom, ob tem pa je bil leta 2010 in 2014 tudi svetovni prvak, le na Japonskem 2006 je zmogel le do brona, ko je doživel edini poraz na ameriški klopi (število zmag se je ustavilo pri številki 83). V polfinalu je bila tedaj boljša Grčija. Krzyzewski reprezentanco ZDA nasledniku Greggu Poppovichu zapušča v dobrih rokah, saj je trenutno sredi niza 76 zaporednih zmag, od tega 25 na olimpijskih igrah.

Srbski košarkarji so po tesnem porazu v skupinskem delu verjeli, da lahko v finalu reprezentanci ZDA povzročijo še večje preglavice. V obračun so krenili previdno, saj je bil spomin na porazno prvo četrtino izpred nekaj dni, ko so Američani v osmi minuti vodili že za 18, še kako živ. To se jim je obrestovalo in so po uvodnih desetih minutah še držali korak (15:19) z nasprotnikom. Če so na prvi tekmi v Riu de Janeiru po visokem zaostanku nato prednost stopili in imeli prek Bogdana Bogdanovića celo met za tri točke za podaljšek, je bila slika tokrat popolnoma drugačna. V drugi četrtini se je namreč razigral najboljši posameznik pri Američanih Kevin Durant, ki je začel neusmiljeno polniti srbski koš. Prednost je hitro naraščala, novopečeni košarkar NBA moštva Golden State Warriors pa se ni ustavljal. Do polčasa je dosegel 24 točk (na koncu 30, pri Srbiji je bil najboljši strelec Nemanja Nedović s 14), njegovo moštvo pa je vodilo za 23 in jasno je bilo, da je zlata kolajna že oddana.

Bronaste kolajne so se v Riu de Janeiru veselili Španci, ki so na tekmi za tretje mesto ugnali Avstralijo z 89:88. V tesni končnici je eden od sodnikov dosodil sporen prekršek Pattyja Millsa pri prodoru Sergia Rodrigueza, ki je pet sekund pred koncem zadel oba prosta meta in s tem postavil končni izid tekme.