Prvič v 30-letni zgodovini motociklističnih dirk v Brnu so dirkači dirko odpeljali na mokri stezi, ki se je sicer proti koncu preizkušnje že sušila, a ravno te spremenljive pogoje je najbolje izkoristil Britanec Cal Crutchlow, ki je tako vknjižil prvo svojo zmago v razredu motoGP. Leta 2012 je tukaj uspel prvič priti med najboljše tri, a ta zmaga je bila res povsem zaslužena. »Pogoji so bili zelo spremenljivi. Pred dirko smo se odločili, da bomo veliko tvegali, saj sem motocikel obul v tršo različico dežnih pnevmatik, kar se je izkazalo za pravo odločitev. Ko sem videl, kaj motocikel zmore, me je vse samo še bolj motiviralo, občutki pa so bili v cilju enkratni. Sicer ne tako lepi kot pred 14 dnevi, ko se mi je rodila hči, a upam, da me razumete, kaj želim povedati. Z ramen mi je padlo veliko breme,« je po dirki povedal presrečni Cal Crutchlow.

Valentino Rossi je pred 20 leti prav tako v Brnu prvič slavil zmago, takrat v najnižjem dirkaškem razredu, zdaj pa je veteran še vedno dovolj hiter za drugo mesto. »Bila je zelo zahtevna dirka. Prvih nekaj krogov sem že skoraj obupal, nič mi ni šlo od rok. A ko se je začela steza sušiti, je bila zadnja pnevmatika vedno boljša, zato sem si rekel, da moram tvegati. Te nove točke so zelo pomembne, tudi zato, ker sem zdaj drugi v skupnem seštevku,« je še dodal Italijan.

Marc Marquez pa je s tretjim mestom dokazal, da letos vozi naslovu prvaka naproti z zelo trezno glavo. Ne tvega več za vsako ceno, ampak izrablja tudi težave in napake tekmecev. »Pred dirko smo se odločili za napačno strategijo, saj smo računali, da bomo zamenjali motocikel. Ko je postalo jasno, da se to ne bo zgodilo, sem moral zares varčevati s pnevmatikami. Nisem se spuščal v nepotrebne dvoboje, razmere so bile preveč zahrbtne, a ko sem lahko, sem prehiteval. Valentino je svoj zaostanek zmanjšal za 4 točke, a pomembneje je, da sem uspel povečati vodstvo pred Jorgom Lorenzom.« Jorge Lorenzo je namreč tudi to pot povsem odpovedal, vmes je celo tvegal z menjavo motocikla s pnevmatikami za suho stezo, kar pa je bila brca v temo. Kot so kratko potegnili pri Ducatiju, saj sta bila v začetku oba tovarniška dirkača na prvih mestih, nato je Dovizioso moral odstopiti, Iannone pa se je do osmega mesta dobesedno privlekel s povsem razpadajočo sprednjo pnevmatiko. Naslednja dirka bo na sporedu 4. septembra v Silverstonu.

VN Češke, motoGP (118,866 km, 22 krogov): 1. Crutchlow (VB, Honda) 47:44,290, 2. Rossi (Ita, Yamaha) + 7,298, 3. Marquez (Špa, Honda) + 9,587, SP skupno (11): 1. Marc Marquez 197, 2. Rossi 144, 3. Lorenzo (Špa, Yamaha) 138, moto2: 1. Folger (Nem) 45:30,342, 2. Rins (Špa) + 5,175, 3. Lowes (VB, vsi Kalex) + 9,021, SP skupno (11): 1. Zarco (Fra, Kalex) 181, 2. Rins 162, 3. Lowes 137, moto3: 1. McPhee (VB, Peugeot) 45:36,087, 2. Martin (Špa, Mahindra) + 8,806, 3. Di Giannantonio (Ita, Honda) + 9,777, SP skupno (11): 1. Binder (JAR, KTM) 179, 2. Navarro (Špa) 118, 3. Bastianini (Ita, oba Honda) 94.