Igre v Riu so bile najslabše v 25 letih slovenske samostojnosti. Izkušeni novinarski mački s poročanji z desetih ali več OI se še nikoli niso počutili tako nelagodno, imeli toliko težav v zakulisju in slabe tri tedne preživeli v strahu za lastno varnost. Na prvih igrah v Južni Ameriki v ospredju niso bili le športni dosežki, ampak vse mogoče slabosti v organizaciji. Teh je bilo toliko, da smo o njih nehali poročati že prvi, drugi dan po prihodu v Rio, ker bi z njimi zavzeli več prostora ali časa, kot so jih športniki z dosežki ali spodrsljaji na tekmovališčih.

Zaradi obilice napak in spodrsljajev so bile to najbolj kaotične igre v 21. stoletju. V olimpijski ali novinarski vasi tudi po pet dni ni bilo tople vode za prhanje ali pa je vsako tuširanje povzročilo poplavo z zamakanjem, da so stanovalci v spodnjih nadstropjih preventivno nosili plavalne kape. Dnevno smo v pogovorih izvedeli za novo kriminalno dejanje v režiji žeparjev, klasičen rop ali celo streljanje za tistimi, ki niso ustavili svojega vozila. Nekaj članov olimpijske družine je dnevno ostalo brez televizijske kamere, mikrofona, računalnika, denarnice, gotovine... Za kriminalne združbe in majhne lopove iz favel so bile igre pravi eldorado za nekajdnevno izboljšanje življenjskega standarda.

Prvi na večni lestvici je Phelps

Po številu osvojenih kolajn je prvi zvezdnik Ria ameriški plavalec Michael Phelps s petimi zlatimi in eno srebrno kolajno. Poražen je bil le na 100 metrov delfin. Z 28 kolajnami, od tega 23 zlatimi, tremi srebrnimi in dvema bronastima, se je as iz Baltimora utrdil na prvem mestu večne lestvice olimpijcev z največ kolajnami. Ruska gimnastičarka Larisa Lazutina, ki je tekmovala med letoma 1956 in 1964, zaostaja za deset odličij. Phelps z zbiranjem kolajn ni zgolj zlati deček ameriškega športa, saj je imel tudi nekaj incidentov, povezanih z alkoholom. Ob zadnjem je dobil celo šestmesečno prepoved nastopanja, zato ga ni bilo na SP v Kazanu, v Riu pa je zablestel v šampionski podobi.

Po številu osvojenih kolajn v Riu so se za njim zvrstili ameriška plavalka Katie Ledecky (4 zlate in 1 srebrna), ameriška gimnastičarka Simone Biles (enak izkupiček), madžarska plavalka Katinka Hosszu (3 zlate, 1 srebrna), ameriški plavalec Ryan Murphy, britanski kolesar na stezi Jason Kenny in madžarska kajakašica Danuta Kozak (po 3 zlate kolajne). Glede na število startov in s tem možnosti za zlato kolajno je prvi zvezdnik iger jamajški sprinter Usain Bolt. Igre v Riu so bile že tretje, na katerih je v vseh treh nastopih osvojil zlato kolajno: sprinta na 100 in 200 metrov ter štafeta 4 x 100 metrov.

Jamajčan je postal prvi Zemljan, ki je osvojil tri zaporedne olimpijske naslove v teku tako na 100 kot 200 metrov. Prepričan je, da si zasluži, da ga uvrstijo med največje športnike vseh časov. Zahteva, da ga postavijo ob bok boksarju Muhammadu Aliju, nogometni legendi Peleju in plavalcu Phelpsu. »Trudim se, da bi bil eden največjih, da bi bil kot Ali in Pele. Svetu sem dokazal, da sem največji. Da sem postal devetkratni olimpijski prvak, je velika stvar. Zdaj ni ničesar več, kar lahko še naredim. Upam, da boste o meni lahko pisali in brali kot o enem največjih športnikov,« je povedal 30-letni Usain Bolt.

Boltove dosežke lahko primerjamo z uspehi Phelpsa, ki je športno pot sklenil kot najboljši olimpijec vseh časov s 23 zlatimi kolajnami. »Plavanje in tek sta popolnoma različna športa. Phelps je dokazal, da je eden izmed najboljših. Osvojil je veliko kolajn in prevladoval v plavanju. Oba sva dobra vsak v svoji disciplini,« je skomignil z rameni Bolt ob vprašanju, kdo je boljši olimpijec. V atletiki sta bila od Bolta le dva večja asa. Finski dolgoprogaš Paavo Nurmi je med letoma 1920 in 1928 osvojil 12 kolajn (9 zlatih, 3 srebrne), Američan Carl Lewis v obdobju med 1984 in 1996 deset (9 zlatih, 1 bronasta), a oba sta nastopala v več disciplinah kot Bolt.

Prvi osmoljenec je Đoković

Med favoriti, ki so ostali brez naslova olimpijskega prvaka, izstopata številki ena v tenisu. Srb Novak Đoković je izpadel že v prvem krogu, enak spodrsljaj se je pripetil tudi Sereni Williams. Veliki osmoljenec je italijanski kolesar Vicenzo Nibali, ki je bil na cestni dirki na poti do naslova prvaka, a je grdo padel na zadnjem spustu 12 kilometrov pred ciljem in si zlomil ključnico.

V športih, kjer o zmagovalcih odločajo sodniki, so bili poraženci (prednjačili so tisti v borilnih športih) prepričani, da so jih oškodovali sodniki. Francoski skakalec ob palici in prvi favorit Renaud Lavillenie je zatrdil, da so za izgubo zlate kolajne v dvoboju z domačinom Thiagom Brazom da Silvo krivi brazilski gledalci na stadionu. »Kar 40.000 gledalcev je ob mojem nastopu žvižgalo enako, kot so leta 1936 Nemci ob nastopu temnopoltega Američana Jesseja Owensa,« se je hudoval srebrni Renaud Lavillene, ki pa se je naslednji dan opravičil za izrečene besede.