Po sedmih letih zapletov bodo dan pred začetkom novega šolskega leta v Ajdovščini vendarle slovesno odprli novo osnovno šolo Danila Lokarja. Vanjo bo naslednji dan stopilo 652 učencev, ki so bili doslej razseljeni po kar treh šolskih zgradbah. Zapletom pri gradnji je botroval stečaj kar dveh gradbincev, Primorja in Begrada, nato pa ugotovitev, da bo nova šola premajhna za vse učence.

Na telovadbo skozi dve ulici

Okoli 650 učencev iz Ajdovščine je doslej obiskovalo pouk kar v treh šolskih stavbah. »Po malico so morali nekateri učenci hoditi čez cesto. Prav tako jih je ulica ločevala od knjižnice in računalniške učilnice, od športnega centra pa kar dve ulici,« dosedanje razmere opisuje ravnateljica Irena Kodele Krašna. Zato se zdaj najbolj veseli tega, da bodo vsi pod eno streho. »Za delo, učiteljski kolektiv in učence je to izjemnega pomena in krepi medsebojno povezanost. Lažje se bomo srečevali, lažje bo organizirati delo v knjižnici ali računalniški učilnici, razredna in predmetna stopnja bosta povezani,« pojasnjuje. Nov povezovalni hodnik do bližnjega športnega centra bo pomenil tudi to, da ob slabem vremenu ure športne vzgoje ne bodo več vprašljive.

Nova šola se razprostira na 5000 kvadratnih metov površin, ima 27 velikih učilnic, 6 manjših, 13 kabinetov, večnamenski prostor, knjižnico in multimedijsko učilnico, kuhinjo in tudi zobozdravstveno ambulanto. Naložba je stala 6,1 milijona evrov. Nekaj več kot polovico potrebnega denarja je zagotovila ajdovska občina, 2,8 milijona evrov bo prispevalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Lopate so si podajali štirje gradbinci

Gradnjo največje naložbe ajdovske občine v zadnjih letih je spremljala kopica zapletov. Potem ko so leta 2009 objavili natečaj za arhitekturno in urbanistično zasnovo ter naslednje leto že podpisali pogodbo z domačim gradbincem Primorjem, je ta šel v stečaj. Gradbinca so iskali z novim javnim razpisom, ki je bil vmes razveljavljen, saj nihče od devetih ponudnikov ni v celoti ustrezal razpisnim pogojem. In ko so naposled našli novega – na natečaju je bilo izbrano novomeško gradbeno podjetje Begrad – je tudi tega doletel stečaj. Februarja 2015 je tako v roke pljunil že tretji gradbinec, idrijski Kolektor Koling. Šolo naj bi dokončal do konca leta. A ker ima hudič po navadi mlade, tudi tokrat ni šlo brez zapletov. Poleti lani je postalo jasno, da bo nova šola premajhna. Pred njenimi vrat bi ostalo za tri učilnice otrok. »Takrat se je izkazalo, da bi s prezidavami lahko pridobili eno ali največ dve učilnici, nikakor pa ne treh, zato so občinski svetniki potrdili nadgradnjo štirih učilnic, selitev v novo šolo pa premaknili za leto dni,« pojasni Edo Pelicon iz ajdovske občine. V Ajdovščino je tako prišel še četrti gradbinec, idrijski Zidgrad, in letošnjega junija je na gradbišče vendarle zapeljal stroj za polaganje asfalta in napovedal skorajšnji konec gradnje.

Ravnateljica je vesela, da se je na koncu razpletlo tako in da je občina prisluhnila njihovi želji po skupni strehi. »Ne govorimo o nadstandardu, občina je učencem s tem zagotovila osnovne pogoje za učenje,« pravi sogovornica. Dozidava se je izkazala za upravičeno, saj tudi napovedi za prihodnjih šest let kažejo, da se bo število učencev še povečevalo. »Več je rojstev, v Ajdovščini so se gradile nove soseske, kamor prihajajo mlade družine,« dobre trende pojasnjuje ravnateljica. Šolo bodo na uradnem odprtju učencem, njihovim staršem, krajanom in vsem, ki so pri njeni gradnji sodelovali, pokazali na predvečer začetka novega šolskega leta.