Če ne bo presenečenj v današnjih nastopih gorske kolesarke Tanje Žakelj in triatlonke Mateje Šimic ter jutrišnjem atleta Toneta Kosmača v maratonu, bo Slovenija na 28. poletnih olimpijskih igrah osvojila štiri kolajne. Za osvojene kolajne športniki ne prejemajo le čestitk, ampak tudi denarne nagrade Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in države prek Ministrstva za šolstvo in šport, ponekod kakšen evro primaknejo še lokalne skupnosti. Nagrada OKS je obdavčena s 25 odstotki in gre tudi v napoved za odmero dohodnine, medtem ko nagrada države ni obdavčena. Slovenski športniki imajo socialno varnost sicer zagotovljeno tako, da so najboljši zaposleni v državni upravi: vojska, policija, carina...

Nagrajeni so tudi trenerji slovenskih dobitnikov kolajn. Prejmejo 80 odstotkov vsote, ki jo dobijo njihovi varovanci. V Riu de Janieru je najtrofejnejši slovenski trener Marijan Fabijan, ki je poskrbel za polovico slovenskih odličij na prvih olimpijskih igrah v Južni Ameriki. Tino Trstenjak je popeljal do naslova olimpijske prvakinje, Ano Velenšek pa do brona, za kar bo OKS izplačal 28.000 evrov nagrade. Trener kajakaša Petra Kauzerja je že vso njegovo kariero, ki je dolga že 26 let, kar njegov oče Peter. Vasilij Žbogar je po vzoru alpske smučarke Tine Maze okrog sebe zbral zelo pisano mednarodno trenersko zasedbo v samostojni ekipi.

Na območju nekdanje Jugoslavije je najvišja nagrada na Kosovu

Slovenci se pri številu osvojenih kolajn in tudi zaslužkih zanje najraje primerjajo z drugimi šestimi državami, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije. Najvišja je nagrada na Kosovu, kjer so evforični ob prvem nastopu Kosova kot samostojne države na olimpijskih igrah. Judoistka Majlinda Kelmendi je za naslov olimpijske prvakinje prejela vrtoglavih 100.000 evrov, obljubili pa so ji še športno rento do konca življenja. V zgodovinsko kolajno za Kosovo je vtkano tudi slovensko znanje, saj je Kelmendijeva večkrat trenirala pri Marijanu Fabjanu v njegovem judoističnem centru na Lopati pri Celju. Njej trener Driton Kuka se je ob zgodovinskem dosežku posebej zahvalil Sloveniji za vso pomoč.

Čeprav sta v četrtfinalu izpadli rokometna in košarkarska reprezentanca, so za Hrvaško igre sanjske. Do včeraj so osvojili že pet zlatih kolajn med posamezniki, nagrade pa so nižje kot v Sloveniji: 14.000 evrov za zlato, 8700 za srebro in 6150 za bron. Bolj radodarni so pri velikih rivalih v Srbiji, ki je imela do včeraj enak izkupiček kot Slovenija (1 zlata, 2 srebrni, 1 bronasta kolajna), naslov olimpijskega prvaka pa prinaša 45.000 evrov, podprvaka 40.000 in tretje mesto 35.000 evrov. Zelo radodarni so tudi za kolajne v moštvenih športih: 40.000, 35.000 in 30.000 evrov.

Phelps dobi za šest kolajn le 122.000 evrov

Severna soseda, Avstrija, ki je po osmih letih znova osvojila kolajno na poletnih igrah (jadranje), zlato nagradi s 17.000 evrov, zahodna, Italija, pa kar s 140.000 evri. Ta vsota jo po višini nagrade med posameznimi državami uvršča na visoko peto mesto, za Singapurjem – 650.000 evrov, Indonezijo – 340.000 evrov, Azerbajdžanom – 220.000 evrov in Kazahstanom – 200.000 evrov. Medtem ko bo singapurski plavalec Joseph Schooling za zlato olimpijsko kolajno nagrajen s 650.000 evrov, bo najuspešnejši plavalec iger Američan Michael Phelps, ki je v Riu osvojil pet zlatih in eno srebrno kolajno, od ameriškega olimpijskega komiteja prejel skoraj šestkrat manj – 122.000 evrov.

Nemčija, kjer je zlata kolajna vredna 20.000 evrov, je edina država, ki ne nagrajuje le nosilcev medalj, ampak uvrstitve vse do osmega mesta. Na nasprotni strani pola sta Švedska in Velika Britanija, ki sploh nimata denarnih nagrad, ampak športniki nastopajo za čast in slavo. Britanci so po številu osvojenih kolajn celo druga najuspešnejša država za ZDA. Švedski in britanski olimpijski komite trdita, da dobitniki olimpijske kolajne lahko unovčijo z novimi bogatimi pogodbami s sponzorji. Takšno stališče imajo še v marsikateri veliki državi in športni velesili. Zaslužki z nagradami od nacionalnih olimpijskih komitejev so le drobiž v primerjavi s milijonskimi pogodbami, ki jih imajo Phelps in drugi asi s sponzorji.

Nagrada v Sloveniji za olimpijsko kolajno

OKS, Dnevnik

PODATKI

BRONASTA KOLAJNA

SREBRNA KOLAJNA

ZLATA KOLAJNA

Vasilij Žbogar

Tina Trstenjak

Peter Kauzer

Ana Velenšek

judo

kajak na divjih vodah

jadranje

judo

NAGRADA OLIMPIJSKEGA KOMITEJA SLOVENIJE (V EVRIH)

20.000

17.500

17.500

15.000

NAGRADA MINISTRSTVA ZA ŠOLSTVO IN ŠPORT (V EVRIH)

17.160

12.870

12.870

8580