Za potrditev trditve je dovolj obisk kakšnega večjega bencinskega servisa v dneh, ko se po naših avtocestah proti morju in nazaj valijo kolone vozil. Staro in mlado si med odmorom, po tem, ko pretegne svoje utrujene ude, namreč – vsaj občutek imamo takšen – vedno pogosteje privošči pločevinko piva, pa čeprav že naslednji trenutek sede za volan. Drži, ni rečeno, da ima eno pivo enak vpliv na vse, pa čeprav na soncu menda »prej prime«. A vendar je znano tudi, da ima pivo poleg z alkoholom povezanih vplivov še drugačne vrste učinkov; hmelj, temeljna sestavina piva, je namreč znan tudi kot uspavalo in pomirjevalo, kar nam med vožnjo, ko je treba biti vseskozi maksimalno zbran in »na preži«, zagotovo ne bo koristilo. Ne nazadnje, pol ure sedenja v hladni senci bencinskega servisa na Lomu v smeri proti Primorski je bilo nekega julijskega petka dovolj, da sem naštel zares lepo število voznikov, ki jim eno pivce niti slučajno ni bilo dovolj. Ne, izpraznili so po dve, tri pločevinke in se s še eno odprto, ki je je verjetno zmanjkalo nekje do Ravbarkomande, usedli za volan ter se mirno odpeljali.

Res težko je včasih verjeti, kakšen odnos imamo pri nas do različnih stvari. Medtem ko smo po eni strani mnogokrat prav neverjetno (pre)občutljivi za vsako napačno besedo in smo sposobni posameznike javno linčati ter jih za vekomaj etiketirati kot nekaj, kar sploh niso, ker so se enkrat nerodno izrazili, na nekatere druge reči, kot je na primer vožnja pod vplivom alkohola, še vedno gledamo kot na nekaj, kar vsaj potihoma celo odobravamo. Na nekaj, kar se zgodi. Kar »pač je«. Niso namreč redke debate o izračunih, koliko lahko posameznik spije, da ne bo napihal. Kar je, mimogrede, le dokaz, da pri nas določeno dopustno mejo ravni alkohola v krvi razumemo kot dovoljenje za pitje in vožnjo. In vse skupaj ni pisanje na pamet, ampak ima potrditev v številkah: 24 smrtnih prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, smo imeli letos do konca junija, kar pomeni, da smo po samo pol leta že presegli celoletni podatek za leto 2014 (23 smrtnih nesreč)!

Ne vem, koliko od zgoraj opisanih je imelo med nadaljevanjem vožnje nesrečo, koliko je bilo žrtev, a že ena sama je ena preveč. Ena, ki bi se jo dalo preprečiti. Na primer (tudi) tako, da bi prepovedali prodajo alkohola na bencinskih servisih in v tamkajšnjih barih. Povsem enostavno, kot je v nekaterih (urejenih) evropskih državah. Pri nas pa pač raje prepovedujemo pitje piva na nogometni ali košarkarski tekmi, medtem ko se na vratih gostišč ob bencinskih servisih najdejo celo napisi, ki z mastnimi črkami oglašujejo, da je pivo (ali kakšen drug alkoholni napitek) trenutno v akciji. Gostišč, do katerih je mogoče priti samo po avtocesti. In se po njej z njih tudi odpeljati.