»Res je, 27. julija so mi nadzorniki ponudili sporazumno razrešitev s položaja predsednika uprave. Odstopil ne bom, ker bi tako priznal krivdo, ki je ni,« pojasnjuje Zvonko Ivanušič. Spomnimo, zahteve po Ivanušičevi razrešitvi se vrstijo že od medijskega razkritja, da je uprava zavarovalnice domnevno preplačala nakup nekdanje poslovne stavbe ACH. Kot smo že poročali, je omenjeno poslovno stavbo poleti lani kupila Metalka Commerce za 3,5 milijona evrov, od nje pa jo je Sava Re februarja letos kupila za 5,1 milijona evrov oziroma po več kot 45 odstotkov višji ceni. Sledile so revizije nakupa, ki so jih naročili tako uprava kot nadzorniki. Končno poročilo revizije zunanjih pregledovalcev posla, torej družbe Deloitte, in pravno mnenje odvetniške pisarne Schoenherr pa bodo razkrili šele na skupščini delničarjev, sklicani za 30. avgust.

Ugled zavarovalnice se ruši, vprašljivo združevanje

Medtem je zavarovalnica pred prelomnimi dogodki, saj poteka proces združevanja štirih zavarovalnic (zavarovalnic Tilia in Maribor ter družb Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje), ki naj bi se po prvotnem načrtu končalo do konca leta. Nekateri naši viri trdijo, da vsi ti zapleti ogrožajo tako ugled zavarovalnice kot proces združevanja. Medtem pa hrvaška zavarovalnica Croatia osiguranje, ki je v lasti rovinjske Adris Grupe Anteja Vlahoviča, že načrtuje neposredni vstop na slovenski trg skupaj s pridobivanjem soglasja za povečanje deleža v Savi Re z 10 na 20 odstotkov.

Ivanušiča preiskujejo, Tomažič neprimeren

Ivanušič je na zapise v medijih, da je zaradi trgovanja z delnicami HIT2 v letih 2006 in 2007 v kazenskem postopku, dejal: »Gre za preiskovalni in ne kazenski postopek. O tem sem pred letom in pol obvestil tako nadzorni svet kot AZN. Zatrdili so, da pri tem ne vidijo težav.« Ker pa je pred dnevi AZN ugotovila, da je prvi nadzornik Branko Tomažič neprimeren za člana nadzornega sveta, saj je v postopku osebnega stečaja, se postavlja tudi vprašanje, ali bo kot prvi nadzornik na skupščini zastopal nadzorni svet. V SDH o predlogu nadzornikov, naj Ivanušič sam odstopi, ne vedo nič. Članica uprave SDH Nada Drobne Popovič je pojasnila, da s tem ni seznanjena in da več odgovorov pričakuje na skupščini. Po naših informacijah pa naj bi bili v SDH z vsem, kar se dogaja v zadnjih dneh v zavarovalnici, vendarle dobro seznanjeni.