Hrvaška je v torek v Riu de Janeiru osvojila štiri kolajne. Njihovi mediji so dosežek razglasili za najuspešnejšega v olimpijski zgodovini naše južne sosede. Le dan kasneje so veselje in ponos zamenjali občutki žalosti, razočaranja in nemoči. Hrvaška je v enem večeru izgubila tako košarkarski kot rokometni četrtfinale in se pod nosom obrisala za eno najprestižnejših kolajn na olimpijskih igrah. V tolažbo ji ostaja vsaj včerajšnji uspeh v polfinalu vaterpola, kjer so z 12:8 premagali Črno goro.

Šarić: Igral sem kot p....

Poraz proti Srbiji je bil eden najbolj bolečih udarcev v zgodovini hrvaške košarke, ki ostaja pri osvojenem srebru z olimpijskih iger v Barceloni 1992. »Izgubiti proti Srbiji, ki je naš največji rival, je težje kot proti kateri koli drugi reprezentanci,« je bil odkrit Bojan Bogdanović, ki je v četrtfinalu dosegel 28 točk in je še vedno prvi strelec olimpijskega turnirja. Srbija je po izjemni predstavi v tretji četrtini vodila že za 14 točk. Hrvaški je prednost še uspelo izničiti, a ni imela dovolj moči, da bi preprečila poraz s 83:86. »Ne vem, kaj naj rečem. Spet smo izgubili, jaz pa sem igral kot zadnja p....,« je vrelo iz zvezdnika Philadelphie Daria Šarića, medtem ko je Roko Leni Ukić priznal, da Hrvaška še dolgo ne bo prebolela poraza proti Srbiji.

Da to ni bila običajna tekma, je povedal tudi srbski selektor Aleksandar Đorđević. »Veliko je bilo živčnosti, zato sem moral igralce umiriti in jih 'vrniti' na parket. Zmaga je pomembnejša od uvrstitve v polfinale, a tu se ne mislimo ustaviti,« je rekel Đorđević, ki se bo za vstop v veliki finale pomeril proti Avstraliji, v drugem polfinalnem paru pa se bodo udarile Španija in ZDA.

Srbske medije je po prestižni zmagi pričakovano zajel val evforije. Časopis Pravda je zapisal, da je »Srbija znova razbila Hrvaško«. Telegraf je spomnil, da Hrvaška na velikih tekmovanjih še nikoli ni premagala Srbije, zato so prispevek naslovili »Kjer jih vidimo, tam jih zmeljemo«. Pri Mozzartsportu so se naslajali z vprašanjem, zakaj se Srbija sploh veseli zmage proti Hrvaški, saj gre za običajen športni pojav: »Hrvati niso merilo naše kakovosti. Vedno in povsod jih premagamo.« Sportske so med drugim izpostavile potezo večera, ko je Miroslav Raduljica zabil prek Daria Šarića, Hrvate pa v domovino pospremili z naslovom »Na svidenje, stare sablje«. Veselo je bilo tudi na Trgu republike v središču Beograda, kjer so iz avtomobilov plapolale srbske zastave in odmevale četniške pesmi, so zapisali v Telegrafu.

Babić pripravljen odstopiti

Še bolj šokanten je bil poraz hrvaških rokometašev, ki so proti Poljski klonili s 27:30. Kockasti so pred pol leta premagali tokratnega četrtfinalnega tekmeca kar za štirinajst golov, v Riu pa niso znali ponoviti predstav iz predtekmovanja, ko so ugnali Francijo in Dansko. »Zakaj smo v prvem polčasu prejeli 18 golov? Tudi jaz se to sprašujem. Verjemite, meni je najtežje, zagotovo pa je odgovornost za poraz na mojih plečih. Igralcev nisem znal pravilno psihološko pripraviti na tekmo,« je povedal selektor Željko Babić, ki bo v primeru odločitve vrha hrvaške zveze zapustil položaj.

Poljski junak je z dvanajstimi doseženimi goli postal Karol Bielecki, ki je pred šestimi leti ravno proti Hrvaški v trku z Josipom Valčićem skorajda povsem oslepel na levo oko, zato od tedaj nastopa z zaščitnimi očali. Poljska se bo v polfinalu pomerila s slovenskimi krvniki Danci, medtem ko se bosta za drugo finalno vstopnico pomerili izbrani vrsti Nemčije in Francije.

Neymar popravil rekord

V Riu de Janeiru pa sta že znana finalista nogometnega turnirja. Gostiteljica Brazilija bo svojo prvo olimpijsko zlato poskušala osvojiti proti Nemčiji, s katero je na zadnjem svetovnem prvenstvu doživela polomijo ob polfinalnem porazu z 1:7. Zaradi olimpijskih pravil reprezentanci razumljivo ne nastopata v najmočnejših postavah, a za Neymarja, ki je zaradi udeležbe v Riu izpustil začetek sezone v Barceloni, je cilj jasen. Ravno najprepoznavnejši igralec nogometnega turnirja se je v polfinalu proti Hondurasu (6:0) vpisal v zgodovino z najhitreje doseženim zadetkom na igrah. V polno je zadel že v petnajsti sekundi in za štiri sekunde prehitel dosedanjega rekorderja Johnnyja Palaciosa iz Kanade.

V izločilnih odbojkarskih bojih na poti do polfinala ni bilo presenečenj. Favorizirani Rusi, zmagovalci zadnjega olimpijskega turnirja v Londonu, so s 3:0 odpihnili Kanado. V polfinalu se bodo pomerili z domačini Brazilci, ki so s 3:1 premagali tekmece iz Argentine. Združene države Amerike niso oddale niza proti Poljski, s 3:0 je bila suverena tudi Italija proti Iranu.