Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je kazensko ovadbo, ki jo je zoper državnega pravobranilca Lucijana Bembiča podala TRS, odstopilo okrožnemu državnemu tožilstvu v Kopru. Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani je namreč zaposlen njegov sin. Bembič naj bi bil odgovoren za prepozno oddano tožbo v primeru Tovarne sladkorja Ormož, ko nas je evropska komisija pozvala, da moramo vrniti 8,7 milijona evrov pomoči. Tožbo je sodišče zavrglo, ker je bila oddana dva dni prepozno, za kar naj bi bil odgovoren prav Bembič.

Bembič bo imel leto dni za petino nižjo plačo

Potem ko ga je generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar na prvi stopnji razrešil s položaja, je disciplinska komisija na drugi stopnji delno ugodila Bembičevi pritožbi in mu namesto razrešitve za eno leto zmanjšalo plačo za petino. »Disciplinska komisija je s tem nesorazmernim dejanjem le potrdila dejstvo, da obstaja v naši državi skupina nedotakljivih oseb, funkcionarjev, plačanih iz davkov državljanov, ki jim je dopuščeno, da nekaznovano vedno znova oškodujejo skupno, torej državno premoženje v večmilijonskih zneskih,« je včeraj opozorila predsednica TRS in poslanka Združene levice Violeta Tomič.

Odločitev disciplinske komisije po njenem mnenju dokazuje, da se praksi dopuščanja oškodovanja državnega premoženja, ki je bila značilna za vse vlade, ni mogla izogniti niti trenutna koalicija. Čeprav naj bi bila zasnovana na etičnih načelih, ne premore volje, da bi uničevanje državnega premoženja preprečila, ustavila in zgledno kaznovala, je povedala.

Uradniki na agenciji za kmetijske trge oproščeni

Pravosodni minister Goran Klemenčič je bil februarja ob zamudi državnega pravobranilstva zelo oster. »Državni pravobranilec bi moral vedeti, kakšni so ustrezni procesni roki, da bi bila tožba vložena pravočasno,« je dejal. Ocenil je, da je Bembič ravnal »nevestno in malomarno«, ter zahteval uvedbo disciplinskega postopka.

Kaj meni Klemenčič o odločitvi disciplinske komisije, nam včeraj ni uspelo izvedeti, ker je bil zaseden. So pa na ministrstvu za pravosodje opozorili, da je državno pravobranilstvo neodvisen organ, v katerega odločitve ne morejo posegati, ter spomnili, da pripravljajo zakonske spremembe, v katerih bodo državno pravobranilstvo organizacijsko in vsebinsko posodobili in ga kot državno odvetništvo umestili v sklop pravosodnega ministrstva.

Na zahtevo kmetijskega ministra Dejana Židana je bil hkrati uveden tudi disciplinski postopek zoper štiri uslužbence agencije za kmetijske trge, ki pa jih je vladna komisija za pritožbe iz delovnega razmerja razbremenila vsakršne odgovornosti.