Medtem ko se v sindikatu Fides hkrati z nadaljevanjem pogajanj z vlado pripravljajo na morebitno stavko, zaostritev v primeru vladnega zavračanja njihovih zahtev napovedujejo tudi v sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum. Bolnike bodo, če do 23. septembra ne bo zanje zadovoljivega odziva iz vlade, začeli pogosteje napotovati na preiskave, je napovedal predsednik Praktikuma Igor Muževič. S tem bodo težave zaradi pomanjkanja časa za celostno obravnavo bolnikov preložili na sekundarno raven, ugotavlja.

Več napotnic, a ne v šopih

»Dodatne« bolnike bodo, če jim v vladi ne bodo prisluhnili, naprej napotili pod oznako redno. »Še vedno pa bomo napotnice pisali skladno s strokovnimi priporočili, ne kar počez. Bolnik, ki bo stopil v ambulanto, ne bo kar avtomatično dobil po pet napotnic, bo pa napotnice dobilo več ljudi kot zdaj.«

Njihova ključna zahteva je, da bi bila norma pri številu opredeljenih bolnikov 1200 posameznikov na zdravnika. Zdaj zdravnik po njihovih podatkih v povprečju skrbi za okoli 1800 ljudi, pri čemer pa so velika neskladja. Nekateri zdravniki imajo tako tudi več kot 3000 opredeljenih pacientov, je spomnil Muževič. Eden od vzrokov za takšne ekstreme, ki pomenijo bistveno manj časa za posameznega pacienta, so težave pri zaposlovanju dodatnih zdravnikov v nekaterih odročnejših krajih. Drugi vzrok za kopičenje pacientov pa je po njihovem tudi ta, da zdravstveni domovi in koncesionarji z dodatnimi pacienti pridobijo tudi več denarja. »Spremeniti bi bilo treba obračunski model. Smiselno bi bilo, da bi postavili mejo, nad katero zdravnik ne bi prejemal dodatnih sredstev za več pacientov.«

Sindikat: Vlada je napisala pravila, lahko jih tudi prenovi

Da bi lahko prešli k manjšemu številu bolnikov na posameznega zdravnika, pa se bodo morali mladi zdravniki pogosteje odločati za družinsko medicino, ugotavlja Muževič. Položaj družinskih zdravnikov pri izhodiščnem plačilu si želijo v Praktikumu izenačiti z izhodiščem preostalih zdravnikov. To izenačenje bi po njihovem pomenilo pomemben znak, da družinska medicina ni manjvredna specializacija.

V Fidesu so dali vladi sicer že pred meseci vedeti, da se ne strinjajo s tovrstnim izenačevanjem krajših specializacij, med katerimi je tudi družinska medicina, z daljšimi. Kot mogočo rešitev so družinski zdravniki kasneje izpostavili posebno kolektivno pogodbo. »Ne pristanemo pa na idejo vlade, da se moramo o tem sindikati sami dogovoriti. Vlada je napisala pravila igre in jih lahko tudi napiše na novo,« je dejal Muževič. Ali se bodo njihovi člani pridružili tudi morebitni Fidesovi stavki, pa se bodo odločali sami, je dodal. V Praktikumu sicer podpirajo zahteve Fidesa po dvigu povprečnih plač zdravnikov.