Preteklo sezono smo lahko stand up komika Tina Vodopivca spremljali v predstavi Staro za novo, julija je na grških otokih v sodelovanju s turistično agencijo Kompas slovenskim turistom pripravil stand up večere, zdaj pa že deveto leto sodeluje pri organizaciji festivala Panč; ta bo na ljubljanskem gradu od 22. do 26. avgusta.

Predstava Staro za novo mu je omogočila preboj na slovensko sceno komedije. »Bral sem knjigo Smartcuts, ki govori o tem, da v življenju včasih potrebujemo kakšnega 'superkonektorja', to so ljudje ali organizacije, ki ti odpirajo nova vrata. Razmišljal sem, da bi tudi sam potreboval nekoga, ki bi me potisnil naprej, in takrat sem se spomnil na Borisa Kobala,« razlaga Vodopivec. Pri ustvarjanju predstave jima je pomagala generacijska razlika, ki se kaže v ritmu komedije. Tin je skrbel za hiter tempo, ker današnji gledalci zahtevajo čim več smeha v čim krajšem času, Boris pa je k predstavi pripomogel s svojimi režijskimi izkušnjami.

Tudi komedija stoji na mladih

Starejši komiki lahko mladim kolegom ponudijo dragocene izkušnje nastopanja, vendar mlajši prinašajo aktualne teme, s katerimi se poistovetijo njihove generacije in hkrati zbodejo tudi ušesa starejših. »Nekaj mladih komikov, ki se dotikajo tabu tem, na primer homoseksualnosti, je že. Kako lahko odkrito na odru poveš svoje mnenje in ga bodo ljudje vzeli kot šalo, ne da bi bil kdo užaljen, je pa drugo vprašanje,« pripoveduje komik.

Pri nas lahko mladi komiki vadijo v klubu smeha 10KA na Miklošičevi, kjer imajo vsak torek možnost pokazati svoje gradivo. Kot pravi Vodopivec, je zanje danes težje, saj nimajo toliko priložnosti za nastop, kot jih je imel na začetku sam, ko je bila tudi ponudba komikov manjša. »Bolj je treba biti samoiniciativen in čim hitreje postati znan. Mlajši bi se morali bolj truditi, da dobijo petnajst minut programa, s katerim bodo nasmejali ljudi, si postaviti stran na facebooku in vabiti ljudi na nastope, podobno kot podjetje, ki začenja in se mora oglaševati,« razmišlja Vodopivec.

Prilagajanje občinstvu

Trenutni trend komedije je oseben. Komiki pripovedujejo svoje zgodbe, v katerih se občinstvo na neki točki prepozna in nasmeji. Vendar poslušalci še vedno do neke mere narekujejo teme, ki jih bodo zabavale. »Res je, da naj bi se komiki lotevali novih tematik, toda če želiš preživeti, moraš zadovoljiti občinstvo in to pomeni, da se jim začneš prilagajati. Lahko se odločiš, da boš naredil zelo satiričen šov, ampak če bodo ljudje hoteli šale o moških in ženskah, jim boš to moral dati,« komentira zabavljač.

Stand up komiki večinoma nimajo scenarija nastopa, ampak le iztočnice, ki jih lahko tudi izpustijo, če vidijo, da se občinstvo ne zabava. To se je Tinu Vodopivcu zgodilo tudi med predstavo Staro za novo. »Kot je pokazal referendum o istospolnih porokah, ljudje v Sloveniji še ne podpirajo velikih sprememb, razen mladih, ki so bolj odprte glave. Medtem pa nekateri ostajajo v svojih mehurčkih in so tudi njihova pričakovanja pri komediji takšna, kakršna vidimo. Čas gre naprej in tudi ljudje morajo napredovati.«

Festival komedije Panč

K temu naj bi pripomogel tudi festival komedije Panč, ki ga je lani obiskalo približno 2500 ljudi. V petih dneh bo nastopilo dvajset komikov iz osmih držav. Torkov večer bodo namenili ljubiteljem črne komedije, ko bo poleg drugih nastopil Scott Capurro iz ZDA, ki je sodeloval tudi z Robinom Williamsom. Poseben bo tudi zadnji, petkov večer, ki bo v celoti v angleškem jeziku. V preostalih dneh bodo nastopili še Vid Valič, Boštjan Gorenc - Pižama, Tanja Kocman, Ivan Šarić in drugi, na začetku vsakega večera pa so priložnost za ogrevanje publike dobili tudi mladi komiki. »Letos smo imeli najtežje delo s sestavljanjem programa, ker se je veliko naših komikov že ponovilo. Tisti, ki imajo za sabo uspešno leto, si želijo prosto poletje, mlajši pa premalo delajo za prepoznavnost,« je sklenil Vodopivec.