Kadar govorimo o idealnem vremenu, najverjetneje mislimo na vremenske razmere, v katerih se dobro počutimo. In da vreme streže našim željam, pa naj bo to delo ali prosti čas. In ker nas je v Sloveniji dva milijona, bi, takole na hitro, pričakoval dva milijona odgovorov. Število seveda lahko takoj precej zmanjšamo. Odmislimo najprej otroke, ki se vremena niti še ne zavedajo, pa tiste, ki ne načrtujejo svoje dejavnosti glede na vreme, ampak jim jo načrtujejo starši, potem vse, ki so razmeroma nezahtevni, ker večino življenja preživijo v zaprtih prostorih ali vsaj pod streho, pa vse ljudi, ki jim je skoraj vseeno, kakšno je vreme, ker se mu pač prilagodijo (takih je verjetno najmanj). Še zdaleč seveda ne vem vsaj približnega števila vseh naštetih, a domnevam, da večino ljudi vreme vendarle zanima.

In zdaj skušajmo ustvariti nekaj, matematično rečeno, množic ljudi, ki jih družijo vsaj podobne vremenske želje. Najprej je tu velika skupina tistih, ki so za vroče, pa druga skupina vseh, ki vročine ne marajo ali pa jo težko prenašajo. In tistih, ki jim gre dež, kadar koli že pada, na živce. Eni ne marajo vetra, ampak najbrž je veter še najmanj pomemben pri določanju idealnega poletja. Vsaj pri nas, ker Slovenija ni ravno vetrovna dežela. Smo kaj bliže opisu idealnega poletja? Pravzaprav opisom, kajti odgovorov je seveda več. Morda.

Najbolj »vročim« je bilo najbrž poletje leta 2003 res všeč. Takrat smo imeli rekordno število vročih dni, to je takih s temperaturo vsaj 30 stopinj. Čeprav dvomim, da so tudi ljubitelji vročine lahko dobro spali v številnih nočeh, ko se ozračje, predvsem v mestih, ni ohladilo pod 20 stopinj. Seveda je bilo dežja malo in sonce so le redko zakrivali oblaki. To je najbrž približek idealnega poletja za ljubitelje vročine, pa čeprav je suša dobesedno spražila marsikaj in so nekateri nesebično zalivali svoje dragocene trate kljub zelo nizki podtalnici. Ja, vročina na zeleni trati je prijetnejša kot na povsem porumeneli.

Temperaturno »bolj zmernim« se seveda ob zgornjem opisu v grozi dvigajo lasje, sploh ob spominu, kako so si skušali iskati senco in vsaj malo hladnejše kotičke, kako so takrat množično kupovali klimatske naprave… Predvsem pa seveda veliko število sončnih dni in vročina ne gredo skupaj z zeleno pokrajino in, na primer, bujnimi vrtovi in seveda njivami. Za ljudi, ki radi »rijejo po zemlji«, in za vse, ki so odvisni od pridelka, je idealno poletje pač drugačno.

Najbrž smo še vedno kar daleč od odgovora na začetno vprašanje. Najlažje si nanj odgovorite sami. Kakšno je torej za vas idealno poletje?