V uradu predsednika republike so nam potrdili, da je Borut Pahor pred dnevi prejel pisno zahvalo predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina za topel sprejem in gostoljubje, ki ju je bil deležen ob julijskem obisku v Sloveniji. Tej zahvali je bilo priloženo tudi povabilo za Pahorjev obisk v Moskvi. Naši sogovorniki iz diplomatskih in gospodarskih vrst pričakujejo, da se bo Pahor vabilu odzval; navsezadnje je že v intervjuju za Pop TV pred Putinovim obiskom pri nas dejal: »Pričakujte tudi moj obisk v Ruski federaciji.«

V krogih, ki so sodelovali pri pripravi Putinovega obiska v Sloveniji, je mogoče slišati, da je ruska stran že tedaj Pahorja povprašala, ali bi prišel na državniški obisk v Rusko federacijo. Slovenski predsednik naj bi jim odgovoril pritrdilno, saj se mu je zdelo korektno, da takšne priložnosti ne izpusti, kakšne stopnje bo njegov obisk v Moskvi, pa naj vsaj tedaj še ne bi dorekli. Pahor naj bi – tako naši viri – v obisku v Ruski federaciji prepoznal tudi priložnost za spremljajočo gospodarsko delegacijo oziroma za podpis kakšnih sporazumov, do česar zaradi izpostavljanja pietetnosti Putinovega obiska v Sloveniji konec julija ni prišlo.

»Možnosti, da zavrne povabilo, ni«

Nekdanji slovenski veleposlanik na Češkem in Poljskem Zvone Dragan poudarja, da je slovenska stran Putinov prihod v Slovenijo zaradi domače javnosti in zunanjih faktorjev prikazovala kot pietetni obisk, kar pa je počela precej agresivno in ji nihče ni verjel. »Ne glede na naše poudarjanje, da gre za pietetni obisk, so bile v pogovoru zlasti na Brdu izpostavljene še druge teme, tudi politične in ne zgolj gospodarske,« pravi Dragan. Navsezadnje je ruski predsednik k nam prišel z močno ministrsko ekipo.

Nekdanji veleposlanik v Pragi in Varšavi tudi spominja, da je bilo v minulih tednih pri nas večkrat javno izpostavljeno, da se pričakuje Putinovo vabilo Pahorju na obisk v Moskvi letos jeseni in da so gospodarstveniki možnost, da bi Pahorja na tem obisku spremljali, glasno pozdravljali. Eden ključnih interesov Slovenije je namreč, da se gospodarski odnosi gradijo na dolgoročni osnovi, in sicer ne glede na to, kaj se trenutno dogaja na politični ravni med Rusijo in Zahodom.

Dragan dopušča možnost, da bodo Pahorjev obisk v Ruski federaciji predstavljali predvsem v luči slovenskih gospodarskih interesov, da bodo izpostavljali, kako tudi druge države na čelu z ZDA in Nemčijo ne glede na politične in varnostne napetosti veliko poslujejo z Rusko federacijo, in da je za majhno državo, kot je Slovenija, normalno, da brani svoje gospodarske interese. »Ne glede na to, kako bodo zadevo predstavili, pa bodo tam prisotne tudi politične teme,« je prepričan Dragan. Dodaja, da možnosti, da bi Pahor zavrnil povabilo, ni. »Razen če se želimo povsem osmešiti in onemogočiti, tudi pri profesionalnem delu diplomacije na Zahodu.«