Dan po osvojeni srebrni kolajni Vasilija Žbogarja je imelo olimpijsko jadralno prizorišče Marina da Gloria drugačen pridih. Eden najbogatejših predelov Ria de Janeira bo vselej s srebrnimi črkami vpisano v slovensko olimpijsko zgodovino. Spomini na dan pred tem so bili sveži, dan sanjski s temperaturami malo nad 30 stopinj. Za turiste. Za jadralce manj, saj so regato za kolajne dolgo časa prestavljali. Vasilij Žbogar se je v daljavo oziral sproščen. A kot je dejal slabih 24 ur po uspehu, še vedno ni povsem dojel, da je v Braziliji osvojil svojo tretjo olimpijsko kolajno.

Manjkal le tekmovalni adrenalin

Manjkalo je le nekaj tekmovalnega adrenalina. Prvi razlog je bil v tem, da sta bili slovenski jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol pozno zvečer pred regato za kolajne diskvalificirani in s tretjega nazadovali na sedmo mesto. Slovenska in japonska posadka sta namreč vložili protest, ki so ga razrešili v prid japonske. Po mnenju slovenskega vodstva povsem neupravičeno. Primorki sta doživeli boleč padec, potem ko sta bili vse od prve regate naprej v igri za olimpijsko kolajno. Najboljšo slovensko olimpijsko jadralsko uvrstitev bosta še naprej držali Vesna Dekleva in Klara Maučec, ki sta bili pred dvanajstimi leti v Atenah četrti.

Organizatorji so včerajšnje jadralske regate zaradi prešibkega vetra najprej prestavili za dobro uro, v kateri so vse jadralke poslali na morje, kjer so dolge ure čakale na veter. Popoldan se je vlekel in vlekel, prestavitve za pet minut so si sledile v nedogled, dokler niso včerajšnjega tekmovalnega sporeda odpovedali. Regata za kolajne bo v razredu 470 danes. Če bo znova zagodlo vreme, bodo obveljali rezultati pred zadnjo regato, kar pomeni, da bi slovenski jadralki zasedli sedmo mesto.

Isaf želi razred 470 ukiniti z olimpijskega sporeda

Skupna pot krmarke Tine Mrak in flokistke Veronike Macarol se je začela leta 2007. Tedanji najstnici sta skupaj jadrali do leta 2010, ko se je Macarolova odločila za študij arhitekture, Tina Mrak pa si je za partnerico na jadrnici izbrala Tino Černe, s katero sta na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu zasedli 18. mesto. Obe sta Primorki, Tina Mrak živi v Seči, Veronika Macarol pa v Kopru. Sta članici Jadralnega kluba Pirat Portorož, njun trener pa je nekdanji olimpijec Tomaž Čopi. 28-letna Tina Mrak je študirala na fakulteti za šport, leto starejša Veronika Macarol pa na fakulteti za arhitekturo. Olimpijsko vozovnico sta si priborili predlani, in sicer s petim mestom na svetovnem prvenstvu v Santanderju. Največji uspeh sta dosegli lani, ko sta v Aarhusu postali evropski prvakinji, predlani v Atenah in letos na Majorki pa sta bili na evropskem prvenstvu tretji.

Razred 470, v katerem na 120 kg težki jadrnici nastopata edini slovenski jadralni olimpijki, je olimpijska disciplina od leta 1976 in se tekmuje tako v moški kot ženski konkurenci. V Riu de Janeiru je disciplina pod posebnim drobnogledom Mednarodne jadralne zveze (Isaf), ki si želi na prihodnjih olimpijskih igrah v Tokiu ukiniti drugo najstarejšo olimpijsko disciplino. Toda zdi se, da Isafu ne bo uspelo, saj so Japonci odločno proti. Pravijo, da bi raje ukinili jadralstvo kot olimpijsko disciplino, kot črtali razred 470.

Ob tej zgodbi postane jasno, zakaj je bila slovenska beseda manj močna v boju z japonsko pri reševanju pritožbe v osmi regati razreda 470 in morebitni osvojitvi pete slovenske kolajne v Riu.