Tako kot v več kot 160 državah širom sveta so gülenovci korenine pognali tudi v Sloveniji. To je za Dnevnik potrdila tudi turška veleposlanica v Sloveniji Serra Kaleli. »Po našem vedenju so tukaj in o tem so obveščene tudi slovenske oblasti.« Sprva zadržana veleposlanica, ki ni vedela povedati, koliko Gülenovih privržencev naj bi bilo v Sloveniji, je po večkratnem ponavljanju, da njena naloga ni zasledovanje turških državljanov, vendarle povedala: »Prisotni so v društvu Medkulturni dialog, šoli Ambra in zavodu Adic (Adriatik, izobraževalni center Ljubljana, op. p.).«

Veleposlanica Kalelijeva je zatrdila, da ne ve, kaj pripadniki Gülenovega gibanja počnejo v Sloveniji. Kljub temu je o njihovem obstoju obvestila slovenske oblasti. »Opozorila sem jih, naj bodo previdni. Ne pustite jim delovati v Sloveniji, sem jim dejala,« je pripovedovala veleposlanica Kalelijeva in dodala, da če po puču še vedno podpirajo Gülena, to ni več sprejemljivo. Na naše vprašanje, ali ti ljudje predstavljajo grožnjo turški nacionalni varnosti, je veleposlanica odgovorila precej na splošno: »Če so povezani s Feto (turški izraz za teroristično organizacijo Fethullaha Gülena), predstavljajo varnostno grožnjo. Kdor koli je povezan z gibanjem, se lahko opredeli za grožnjo.« Informacij o tem, ali so slovenski simpatizerji Gülena globlje vpleteni v vojaški udar v Turčiji, veleposlanica Kalelijeva ni imela.

Majhna skupina

Kdo so torej podporniki, somišljeniki oziroma simpatizerji Fethullaha Gülena v Sloveniji, ki jih veleposlanica razume kot nacionalno grožnjo Turčiji? Večinoma naj bi bili poslovneži, skupaj z njihovimi družinami naj jih ne bi bilo več kot trideset, kar je približno slaba tretjina turške skupnosti v Sloveniji. Društvo Medkulturni dialog z zunanjimi sogovorniki prireja okrogle mize o medkulturnih vplivih, integracijskih procesih, dogajanju po svetu (teroristični napadi v Franciji, dogajanje v Turčiji), zanima jih tudi kultura.

Po mnenju naših sogovornikov, ki so prišli v stik s člani gibanja in so želeli ostati neimenovani, želijo z društvom povezovati mostove med kulturami in na svoje dogodke vabijo veliko ljudi. Čeprav v njihovem delovanju navzven niso zaznali slabih namenov, naši sogovorniki ocenjujejo, da ideologijo Fethullaha Gülena, ki se opira na liberalnejšo sufijsko vejo islama, širijo precej bolj diskretno.

Za pogovor s prostovoljcem v društvu Medkulturni dialog Denisom Celcimo se dogovorimo na sedežu društva na Tivolski cesti. Prostore v tretjem nadstropju poslovne stavbe si je društvo do nedavnega delilo z jezikovno šolo Ambra, še eno od treh organizacij, ki jih turško veleposlaništvo opredeljuje za del Gülenove mreže v Sloveniji. Zdaj se oboji selijo v nove prostore. »Da, tukaj smo pripadniki Gülenovega gibanja,« prostodušno pove Celcima, ki je v Slovenijo pripotoval iz Italije, kjer je delal pri podobnem medkulturnem društvu. Čeprav naj bi po njegovih besedah v društvu delovalo 50 članov različnih nacionalnosti, pa je simpatizerjev Gülenovega gibanja manj. Njihovo število je Celcima ocenil na 20. Med pogovorom o delovanju Medkulturnega dialoga Celcima pokaže fotografije nedavne iftarske večerje ob koncu postnega meseca ramadana, ki jo je priredilo društvo, in pokaže na visoke goste srečanja: ameriško konzulko, albanskega veleposlanika, uslužbenca MZZ in škofa evangeličanske cerkve v Sloveniji Gezo Fila.

»Če gre kaj narobe v Turčiji, takoj obtožijo Gülenovo gibanje. Turški veleposlaniki pa pritiskajo na oblasti drugih držav, da naj zaprejo izobraževalna središča Gülenovega gibanja,« pripoveduje Celcima ob prikazovanju video posnetka turškega predsednika Erdogana, ki Gülenove podpornike zmerja s psi in ljudi poziva k ovadbi prijateljev ali sorodnikov, ki so privrženci gibanja.

Niso Gülenovi finančni podporniki

Po pogovoru s prostovoljcem privoli v pogovor tudi visoki član društva, ki pa ni želel, da se objavi njegovo ime ali da se ga fotografira. »Navdušujejo nas različni misleci. Eden izmed njih je Gülen, saj je med večjimi muslimanskimi misleci. Odprl je priložnost za komuniciranje z drugimi religijami, zato so njegovi nauki pomembni za Medkulturni dialog. Njegove vrednote so za nas enako pomembne kot razmišljanja Prešerna ali Konfucija,« je dejal visoki član Medkulturnega dialoga. Večkrat je poudaril, da bi bilo napačno društvo Medkulturni dialog enačiti z Gülenovim gibanjem. »Nismo podporniki gibanja, saj ga ne podpiramo finančno. Smo pa njegovi simpatizerji,« dodaja visoki član društva, ki zatrjuje, da društvo v Sloveniji živečim tujcem služi kot platforma za deljenje njihovih misli in idej s politiki, akademiki in študenti. »Brez ustvarjanja vrednosti za druge naše življenje ni popolno. To je tudi eden izmed Gülenovih ciljev ,« dodaja visoki član društva.

Ko mu povemo, da jih turško veleposlaništvo uvršča med tri organizacije, v katerih naj bi v Sloveniji delovali Gülenovi podporniki, se naš sogovornik zasmeji. »Naše aktivnosti turškemu veleposlaništvu očitno niso poznane. Družbi tukaj želimo prinesti dodatno vrednost. Mislim, da bi ga morali spet obiskati in z njimi deliti informacije, kaj dejansko počnemo. Navdihuje nas Gülen, vendar smo lokalna organizacija,« je dejal.

Podobno se odzove tudi Mustafa Ali Isik, direktor zavoda Adriatik. Ta je v lastništvu Ambre in za Bežigradom ustanavlja zasebni vrtec in osnovno šolo, v katerih bodo učili po slovenskem kurikulumu. V Slovenijo je prišel pred tremi leti in prevzel izobraževalni del tega projekta. Razlaga, da o gülenovcih, tako kot o muslimanih, vlada v svetu veliko stereotipov. »Naših namenov nismo mogli dobro pojasniti. Ko nekdo dobro dela, vsakdo išče neko ozadje,« je ocenil Isik.

Policija jih ne spremlja

Slovenske oblasti navzočnosti gülenovcev v Sloveniji niso zaznale. Na generalni policijski upravi so nam povedali, da policija ni pridobila informacij o navzočnosti in delovanju Gülenovih privržencev na slovenskem ozemlju, zato tudi niso sprejeli nikakršnih ukrepov. Na zunanjem ministrstvu pa pravijo: »Veleposlaništvo Republike Turčije je ministrstvo za zunanje zadeve obvestilo, da naj bi bilo gibanje Hizmet, ki ga vodi Fethullah Gülen, po njihovi oceni preko izobraževalne ustanove prisotno tudi v Sloveniji, ter je izrazilo nasprotovanje temu delovanju,« so zapisali na Mladiki. Informacijo so sprejeli in jo posredovali pristojnim organom. »Veleposlaništvu je bilo pojasnjeno, da bo Slovenija ravnala v skladu s svojo zakonodajo,« so dodali na MZZ.

Nekateri naši sogovorniki blizu vlade zatrjujejo, da v Sloveniji Gülenovih privržencev ni veliko in država zaradi njihove prisotnosti ni posebej izpostavljena. Turška oblast nagovarja vsako državo, naj ukrepa proti njim. Četudi Slovenija tega ne bo storila, dodaja naš sogovornik, ni pričakovati, da bi se zaradi tega poslabšali diplomatski odnosi med državama.