Košarkarski navdušenci na Balkanu in tudi širše so v ekstazi. Četrtfinale košarkarskega olimpijskega turnirja v Riu de Janeiru bo namreč postregel s pravo klasiko in enim največjih reprezentančnih derbijev na svetu. V četrtek ob 3.15 ponoči se bosta namreč pomerili Hrvaška in Srbija.

Odkar se je Hrvaška 25. junija 1991 odcepila od takratne skupne države Jugoslavije, se je z njo oziroma s Srbijo na velikih tekmovanjih pomerila trikrat in vsakič izgubila. Najbolj boleč je bil za naše južne sosede prvi medsebojni obračun po vojni vihri, ko je v drugem delu tekmovanja na evropskem prvenstvu leta 1997 v Španiji s sireno trojko zadel Aleksandar Đorđević, sedanji selektor Srbije, in poskrbel za zmago s 64:62, ki so jo pozneje s soigralci nadgradili še z naslovom evropskega prvaka. Na vrh Evrope je Jugoslavija znova stopila štiri leta pozneje v Turčiji, kjer je v skupinskem delu Hrvaško odpravila z 80:66. Na uradnem tekmovanju sta tekmeca nazadnje merila moči na svetovnem prvenstvu leta 2010, prav tako v Turčiji, Srbija pa je bila tesno, s 73:72, boljša v šestnajstini finala.

Medtem ko se od Đorđevićevega prihoda na klop Srbija drži v svetovnem vrhu, saj je Đorđević reprezentanco na svetovnem prvenstvu 2014 popeljal do srebra, na evropskem 2015 pa je osvojila četrto mesto, hrvaški mediji zasluge za preporod hrvaške vrste pripisujejo Aleksandru Petroviću, ki je ekipo prevzel marca in jo prek kvalifikacijskega turnirja v Torinu, kjer je v finalu premagala Italijo, popeljal na olimpijske igre. V kvalifikacijah za Rio de Janeiro je igrala tudi Srbija, a je imela v domačem Beogradu mnogo lažje delo.

A ne glede na dosedanje dosežke bo četrtfinalni obračun za oba strokovnjaka prelomen. Zmagovalca bodo kovali v zvezde, poraženca teptali. Hrvati so v skupini B presenetljivo osvojili prvo mesto, Srbi pa v skupini B razočarali in bili le četrti. Uspeh na derbiju bo imel še toliko večjo težo, saj se boljši v polfinalu ne križa z moštvom ZDA, ki kljub neprepričljivim predstavam še vedno velja za prvega favorita. Medtem športni mediji v obeh državah kar tekmujejo v ekskluzivnih in podcenjujočih izjavah o nasprotnem taboru. »Na Hrvaškem presrečni zaradi obračuna proti Srbiji. 'Odprta nam je pot do finala!'« o poročanju sosedov piše srbski blic.rs, medtem ko lahko v spletni izdaji Sportskih novosti preberemo članek z naslovom: »Takole v Srbiji vidijo Hrvaško. 'Mi smo večja košarkarska nacija od njih, to ni nikakršen derbi!'«.

Olimpijski košarkarski turnir, četrtfinale, danes ob 16. uri: Avstralija – Litva (1), ob 19.30: Španija – Francija (2), ob 23.45: ZDA – Argentina (3), jutri ob 3.15: Hrvaška – Srbija (4), polfinale, petek: 2 – 3, sobota: 4 – 1.