Kar šest članov devetčlanskega nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB) je trenutno še brez zelene luči Evropske centralne banke (ECB), ki je konec leta 2014 prevzela nadzor nad sistemsko pomembnimi bankami držav članic in s tem tudi nad NLB. Predsednik nadzornega sveta banke Primož Karpe, ki čaka na potrdilo o ustreznosti za nadzornika banke že od februarja, ne pričakuje zapletov.

Spomnimo: skupščina ga je v nadzorni svet največje banke imenovala skupaj z Madžarom Laszlom Urbanom in tremi nadzorniki – Tonetom Ribnikarjem, Antonom Macuhom in Jankom Gedrihom –, ki so kmalu po imenovanju odstopili. Neuradno prav zaradi tega, ker se ECB na podlagi dokumentacije, ki so jo zanje pripravili v bankinem Centru za skladnost poslovanja in krepitev integritete, ne bi strinjala z njihovim imenovanjem v nadzorni svet banke. Karpe in Urban sta, kot so nam pojasnili v NLB, že pred časom uspešno opravila vse pogovore, so pa dodali, da je formalno podeljevanje licenc v Evropski uniji dolgotrajen postopek. »ECB zame od takrat ni imela nobenih dodatnih vprašanj; če regulator opazi karkoli spornega, se po preteklih izkušnjah odzove bistveno prej, zato gre le za postopkovno formalnost, razplet pa pričakujem kmalu,« nam je pojasnil Karpe.

Uradno brez odprtih vprašanj

V NLB so nam v odgovoru na vprašanje, ali so se njenemu centru za skladnost poslovanja in krepitev integritete pri presoji sposobnosti in primernosti (fit&proper) Karpeta in Urbana pojavljali kakšni dvomi o izpolnjevanju pogojev, pojasnili, da je »postopek tekel kot pri vseh drugih«. »S stališča strokovnih služb bank ni več nobenih odprtih vprašanj,« so dodali. Po neuradnih informacijah naj bi se sicer pri Karpetu pojavljala vprašanja v zvezi z njegovim partnerstvom v naložbenem skladu Blue Sea Capital ter njegovimi vlagatelji oziroma lastniki in vprašanje, kakšne informacije bi ti lahko dobivali od nadzornika NLB.

Poleg Karpeta in Urbana čakajo na potrdilo o ustreznosti za mesto nadzornika banke še nedavno imenovani člani nadzornega sveta David Kastelic, Alexander Bayr, David Simon in Matjaž Titan. Kot so nam pojasnili v banki, je center za skladnost poslovanja za vse štiri nadzornike že opravil presojo sposobnosti in primernosti ter gradivo posredoval Banki Slovenije oziroma ECB.