Prišel je 17. avgust 2016, olimpijski dan D slovenskega rokometa. Dan, ki so ga vsi napovedali, si ga želeli, premlevali tekmece v glavi. Nasprotnik v četrtfinalu olimpijskega turnirja bo Danska. Skandinavski tekmec, ki v zadnjem času Sloveniji zelo ustreza. V Riu je Slovenija razbila Švedsko, dober mesec prej v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo razorožila Norveško. Naj se uspešen skandinavski niz drevi od desetih zvečer po srednjeevropskem času nadaljuje in s tem brazilska pravljica, ki jo tam daleč spodaj pišejo slovenski športniki.

Slovenija je pod vodstvom selektorja Veselina Vujovića in kapetana Uroša Zormana četrtfinalni dan dočakala v izjemni formi. S štirimi odmevnimi zmagami in enim porazom, do katerih je prišla kot reprezentanca z največ izključitvami na olimpijskem turnirju. Tekmec je po meri, pravi in premagljiv v boju za največji uspeh slovenskega moštvenega olimpijskega športa. Druženje selektorja, kapetana ter Blaža Janca, Gorazda Škofa in Miha Zarabca včeraj v olimpijski vasi ni bilo najbolj sproščeno. V zraku je bilo čutiti napetost pomembnosti tekme ter odločnost in spoštljivost nasprotnika. Hkrati pa tudi ponos pretečene poti petih dvobojev.

Miklavčič naj bi razbremenil Kavtičnika in Dolenca

Danska na tem olimpijskem turnirju vsaj za zdaj ni pokazala obraza, ki jo je krasil zadnja leta. »Strinjam se z vašo ugotovitvijo. Ampak je še vedno Danska, ki ima sposobnost in kvaliteto, da močno udari v vsakem trenutku,« opozarja Veselin Vujović ter poudarja, da so Danci glede na rokometni sloves še vedno favoriti. Slovenski selektor se je dotaknil dvoboja Francije in Danske, ki sta ga želeli obe reprezentanci dobiti, da bi se v četrtfinalu najmočnejšega olimpijskega rokometnega turnirja, kot ga slovenski selektor večkrat poimenuje, ne bi pomerili proti Sloveniji. Vujovića pred dvobojem najbolj skrbi, da so Slovenci na petih dvobojih v skupini pustili preveč moči. »Miha Zarabec, Marko Bezjak, Uroš Zorman in Jure Dolenec se ves čas borijo proti igralcem, ki so visoki dva metra in imajo 120 kilogramov. To jim jemlje energijo. Velikih možnosti menjav nimam,« pravi Vujović, ki je zaradi poškodbe Deana Bombača poklical Davida Miklavčiča. Od njega v prvi vrsti pričakuje, da bo v obrambi razbremenil Vida Kavtičnika in Jureta Dolenca.

Selektor posebne taktike proti tekmecu ni razkril, je pa namignil, da islandski strateg na danski klopi Gudmundur Gudmundsson nima potrpežljivosti in hitro menja igralce ter se ne znajde najbolje ob tekmečevi agresivni obrambi. To bodo aduti, na katerih bo gradila slovenska reprezentanca. Da bo Gudmundsson v primeru drevišnjega poraza proti Sloveniji zadnjič vodil dansko reprezentanco, pa se bolj ukvarja danski tisk.

Z obrambo do lahkih zadetkov

Miha Zarabec poudarja, da ga čaka najpomembnejša tekma kariere. »Naredil bom vse, da jo dobimo. Tako jaz kot vsi reprezentanti. Dobro poznamo Dansko, vsak izmed nas o njej razmišlja,« odgovarja Miha Zarabec. Blaž Janc je pred odhodom na zadnji trening dejal, da verjame v slovenski uspeh, da postava Danske Sloveniji ustreza. »Z agresivno obrambo si lahko priborimo ključ do lahkih zadetkov. In to bo naša prednost,« napoveduje Blaž Janc, slovensko odkritje letošnjega olimpijskega turnirja.

Gorazda Škofa in Uroša Zormana sta okupirali dve danski televiziji. Predvsem zvedava je bila dolgolasa svetlolaska. Želenih odgovorov večkrat ni dobila. Prepričala pa se je lahko, kako odločno bodo šli v boj slovenski rokometaši. »Stremeli bomo k igri, ki smo jo pokazali drugi polčas proti Poljski, 40 minut proti Nemčiji in s katero smo razbili Švede. Danes bomo morali vse te delce združiti v celoto, če bomo želeli premagati tekmeca. Tega smo sposobni in v to verjamemo, saj smo po mojem mnenju v tem trenutku bolj združeni v celoto kot tekmec,« je odločen vratar Gorazd Škof. Priznal je, da slovenski rokometaši čutijo pritisk, a še vedno manjšega kot Danci, ki morajo v očeh rojakov tekmo dobiti.

»Ne želim si, da bi jemali tekmo z Dansko kot življenje in smrt. Svoje smo naredili, čaka pa nas najmočnejša tekma, ki nas lahko popelje v raj. Moramo uživati ter še dodati plin,« je recept Uroša Zormana, ki ne dvomi, da ima Slovenija dovolj moči in energije, da se bo 21. avgusta borila za olimpijska odličja. Četrtfinalni pari, danes: Brazilija – Francija (15), Nemčija – Katar (18.30), Danska – Slovenija (22), jutri: Hrvaška – Poljska (1.30).