Brez velikega pompa se Mestna občina Ljubljana loteva izjemno zanimivega projekta Parka Muste na območju med Mostami in Štepanjskim naseljem, po katerih je park dobil tudi ime. Zaradi obsežnosti projekta so na občini izvedbo razdelili na tri etape, pri čemer bodo prvo, družinski park na strani Fužin, začeli uresničevati že prihodnje leto, ko bodo zanj na voljo tudi proračunska sredstva.

Območje bodočega parka je ogromno: na štepanjski strani se bo od Ljubljanice raztezal do Škerjančeve ulice in Pesarske ceste na zahodu ter BIT Centra na jugu, medtem ko bo na fužinski strani park urejen med Ljubljanico in Potjo na Fužine. Za vse sklope projekta je občina že izbrala projektanta. Družinski park na fužinski strani, ki bo prvi na vrsti, projektira podjetje Superius, ki naj bi načrte dokončalo septembra, zanje pa bo občina plačala slabih deset tisočakov.

Še najbolj zanimiv bo drugi sklop parka med BIT Centrom in Ljubljanico, kjer bo prostor za vrtičkarje in tako imenovani užitni park, katerega zasnovo so pripravili v društvu Umanotera. Sestavlja ga pet vsebinsko in prostorsko tesno povezanih območij: sadni gozd in travniški sadovnjak, zadrževalni jarki in mokrišče, čajnica na prostem, učna užitna pot in paviljon. »Parkovno urejenost označujejo okrogle gredice in grmovnice v vrsti ter prosto rastoče rastline, ki so vpete na način, da se lahko obiskovalec po utrjenih in pokošenih travniških poteh sprehodi do vsake izmed rastlin, jih nabira in zaužije,« so v idejnem načrtu zapisali avtorji pod vodstvom Leonore Jakovljević.

V parku si bo mogoče skuhati čaj

Med drugim je v užitnem parku predvidena okrogla čajnica na prostem, ki jo obkrožajo tematsko zasajene grede in je namenjena druženju, pripravi in uživanju napitkov iz rastlin, nabranih na območju parka. Ob robu prostora bodo urejena sedišča, na osrednjem delu pa tri manjša kurišča, primerna za segrevanje vode. Užitni park in območje vrtičkov na jugu bo povezoval paviljon, kjer bodo poleg skupnih shramb za vrtičkarje še učilnica na prostem, skupnostna kuhinja, rastlinjak, kompostno stranišče, pergola in prostor za upravitelja parka. Vzdolž paviljona na južni strani bodo uredili še skupni prostor za druženje vrtičkarjev in obiskovalcev, ki se bodo lahko krepčali s plodovi užitnih grmovnic in sadnih dreves. Vrtičkarsko območje bo torej precej drugačno kot obstoječe v Štepanjskem naselju, kjer ima vsak vrtičkar svojo lopo, vrtovi pa so ograjeni z žico.

Predvidoma v letu 2018 se bodo na občini lotili še nabrežij Ljubljanice in poti ter med Štepanjskim naseljem in Fužinami postavili še en most. Kot pojasnjujejo, bo ta namenjen le pešcem in kolesarjem, na vsaki strani mostu pa je predviden še manjši trg. Celoten projekt bo po predvidevanjih občine stal 3,5 milijona evrov. Večji del zemljišč je že v lasti mestne občine, dokupiti bodo morali le še nekaj parcel na območju bodočega užitnega parka in vrtičkov.