Vasilij Žbogar je v razredu finn na današnji regati za kolajne osvojil šesto mesto, kar je bilo vseeno dovolj za potrditev končnega srebra, ki ga je imel v rokah že pred zadnjim dejanjem olimpijske regate.

»Ne da se opisati mojega razpoloženja, saj kolajne nisem pričakoval. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, ampak vedel sem, da je dosti tekmovalcev fizično boljših. Sam sem hotel pokazati vse, kar znam, jadrati po svojih močeh in lahko rečem, da sem zadnje jadralsko dejanje in to ne samo olimpijsko, odlično opravil,« je Izolan povedal za STA. »Zelo sem ponosen, ne vem, če je pet jadralcev, ki jim je kolajne uspelo osvojiti v dveh razredih. Vse tri kolajne so nekaj posebnega. Prva je bila le prva, zaradi nje smo izboljšali finance, druga je bila potrditev dela, tretja pa je posebna zaradi spremembe razreda. In zaradi trpljenja, ker sem se moral zrediti. Zdaj je hrane dovolj in že jutri začnem hujšati,« je dodal.

Prvak v tem razredu je sicer prepričljivo postal 29-letni Britanec, aktualni svetovni prvak in olimpijski debitant Giles Scott (pred štirimi leti je v Londonu v tem razredu zmagal njegov rojak Ben Ainslie), bronasto kolajno pa je osvojil Američan Caleb Paine. Za 40-letnega Vasilija Žbogarja, diplomiranega ekonomista in člana izolske Burje, je to že tretja olimpijska kolajna v karieri in prva v razredu finn, kajti prejšnji dve (bronasta v Atenah 2004 in srebrna v Pekingu 2008) je osvojil v razredu laser.

Slovenija bo imela danes veliko priložnost še za peto olimpijsko odličje v Riu de Janeiru. V razredu 470 bosta namreč v regati za medalje jadrali tudi Tina Mrak in Veronika Macarol.