Dan po tem, ko je neurje pustošilo po Sloveniji in prizadelo predvsem vzhodno Štajersko, je bil namenjen za sanacijo odkritih streh kleti, napolnjenih z vodo in podobnih nevšečnosti. Odstranjevali so tudi porušena drevesa in gramoz, ki ga je neurje naneslo na ceste.

Na Teznem je odkrivalo strehe

Vodja mariborske izpostave uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc je pojasnila, da je center za obveščanje v Mariboru v ponedeljek med 16. uro in polnočjo dobili 1250 klicev. Le v ponedeljek so na območju celotne vzhodno štajerske regije črpali vodo iz 137 objektov in (praviloma s folijo) prekrili 82 streh, od tega je bilo 95 črpanj vode in 73 prekrivanj strehe na območju mestne občine Maribor, kjer je bilo najhuje. Še posebno v Teznem, tam je toča poškodovala več stanovanjskih in gospodarskih objektov. Intervencije so bile potrebne v mariborski mestni občini, Dupleku, Staršah, Hočah, Miklavžu na Dravskem polju, Račah, Framu, Selnici ob Dravi in Rušah. Večinoma so morali gasilci iz hiš črpati meteorno vodo, medtem ko je bilo Teznem poškodovanih največ streh.

Civilna zaščita in gasilci so bili še vedno v akciji, kajti dela je bilo preveč, da bi vse opravili že v ponedeljek. »Zaradi varnosti in izčrpanosti gasilcev smo v ponedeljek med 23. in 24. uro zaključili intervencije, naslednji dan ob sedmih zjutraj pa smo spet začeli z delom. Največ streh je bilo potrebno prekriti v Teznem. Mislim, da bomo danes popoldne končali z delom,« je okoli dvanajste ure, ko je število intervencij v vzhodno štajerski regiji, povezanih z neurjem, znašalo 235, povedal poveljnik mariborske civilne zaščite Aleš Ciringer in dodal, da delo opravlja enajst prostovoljnih gasilskih društev ter poklicna gasilska enota. V intervencijah je sodelovalo skoraj 200 gasilcev.

Ciringer je poudaril, da bo s tem, ko bodo gasilci končali svoje delo, opravljen šele prvi del sanacije. »Naša naloga je, da preprečimo nadaljnjo škodo, zamašimo luknje, prekrijemo strehe s folijo in predvsem preprečimo vdiranje vode v stanovanja. Nato bo moral vsak lastnik sam poskrbeti, da bo streha prekrita,« je pojasnil, da lastnike hiš čaka še dolgotrajna sanacija. Kako velika je škoda, bo znano šele v naslednjih tednih, ko bodo svoje delo opravili tudi cenilci in zavarovalnici, a v Mariboru za zdaj ocenjujejo le, da je ta ogromna.

Škoda tudi drugod po Sloveniji

Vremenske nevšečnosti v torek niso prizadeli le vzhodne Štajerske, kjer je bilo najhuje, ampak tudi nekatere druge dele Slovenije. Tako je v Medlogu pri Celju strela udarila v hangar športnega letališče, zato je tam zagorelo. Meteorna voda je vdirala tudi v hiše na Koroškem, predvsem v Podgorju pri Slovenk Gradcu, na Ptuju je voda zalila kamp, v okolici Ormoža pa je strela povzročila požar na gospodarskem objektu. Močan veter je povzročal težave na Dolenjskem in v Pomurju, v Brežicah je prihajalo do motenj oskrbe z električno energijo. Tudi prebivalce osrednje Slovenije je presenetil silovit veter, ki je poškodoval nekaj hiš v Ljubljani in Moravčah.