To je bil večer »c'monov«. Izrazov, s kakršnimi se bodrijo teniški igralci, ko jim uspe lep udarec ali dobijo pomembno točko. Škot Andy Murray pod zastavo Združenega kraljestva in Argentinec Juan Martin del Potro sta v olimpijskem finalu mlatila žogice več kot štiri ure. Murray je imel v nogometnem vzdušju, v katerem je bilo največ argentinskih navijačev v dresih nogometnega zvezdnika Gonzala Higuaina, več moči, medtem ko je del Potro že ob koncu drugega niza dobil opozorilo zaradi zavlačevanja. Naslov olimpijskega prvaka iz Londona je Murray ubranil v veličastnem slogu – s finalno zmago s 7:5, 4:6, 6:2, 7:5.

Juan Martin del Potro je popestril turnir. Užitek ga je gledati v vrhunski formi. Teniški svet ga je v zadnjih sezonah, ko je manjkal zaradi poškodb, pogrešal in mu je zdaj na široko odprl vrata. Na poti do finala je izločil Novaka Đokovića in Rafaela Nadala, kar je v teniški zgodovini na enem turnirju uspelo le peščici igralcev. Kljub temu ni postal olimpijski prvak, po bronasti kolajni v Londonu (tedaj je v dvoboju za tretje mesto ugnal Đokovića) je osvojil drugo olimpijsko kolajno. Andy Murray je bil po pričakovanju previsoka ovira. Škot je očitno specialist za olimpijske turnirje, saj je drugič zapored osvojil tisto, kar si Novak Đoković in Roger Federer najbolj želita – zlato olimpijsko kolajno med posamezniki.

Veliki zmagovalec olimpijskega turnirja je tudi Rafael Nadal. Španec je bil dolgo odsoten s teniških igrišč, potem ko je pred dvema mesecema in pol zaradi vnovične poškodbe zapustil Roland Garros. V Riu de Janeiru je bil v napovedih previden, saj dolgo ni odigral dvoboja in si ni najbolje predstavljal, kako bo telo reagiralo ob največjih naporih. Nadal je v krasnem olimpijskem teniškem kompleksu preživel ogromno časa, saj je igral tudi v obeh konkurencah dvojic, med katerimi sta skupaj z Marcom Lopezom presenetljivo postala olimpijska prvaka. Španski zvezdnik je v Riu odigral kar enajst dvobojev. Nadal je med posamezniki sicer izgubil dvoboj za tretje mesto proti Japoncu Keiu Nišikoriju, a ima v svoji zbirki že zlato olimpijsko kolajno med posamezniki iz Pekinga izpred osmih let.

In lepo popotnico pred nadaljevanjem sezone – odprtim prvenstvom ZDA v New Yorku, na katerem se zdi, da bo najbolj motiviran Đoković. Srb je v Wimbledonu in Riu doživel dva poraza v zgodnji fazi tekmovanja, česar ni navajen že dolgo časa. Še večje presenečenje kot del Potro je pri ženskah pripravila 22-letna Monica Puig. Portoričanka je osvojila prvo zlato olimpijsko kolajno za svojo državo, na svoji zmagoviti poti pa je v prvem krogu izločila tudi edino Slovenko Polono Hercog. Pa še to: pet olimpijskih krogov ni pogrešalo niti enega izmed teniških zvezdnikov, ki so nastop odpovedali zaradi strahu pred virusom zika. Pogrešali smo le kakšen udarec teniške perfekcije poškodovanega Rogerja Federerja.