Ko je slovenski jadralec Vasilij Žbogar že v mraku, saj se je v zahajajočem soncu bleščal le še kip Jezusa na gori, po skoraj vsem dnevu, ki ga je preživel na odprtem morju Atlantika, zaplul v marino Gloria z drugi mestom v skupnem seštevku, ni kazal znakov veselja, da ima na dosegu roke tretjo olimpijsko kolajno v karieri. Od utrujenosti je komaj stal na nogah. Medtem ko je na obali v najbolj prestižnem in bogatem predelu Ria de Janiera množica ljudi uživala v topli, sončni in ležerni nedelji, se je na morju odvijala prava drama in psihološka bitka. Zaradi šibkega vetra je bilo veliko prestavljanja začetka regate. Ko se je tekma začela, so tekmovalci iz ozadja tvegali z napadom.

»Zame je najpomembneje, da sem vse dni nizal konstantne rezultate, zato sem se držal zlate sredine. Ker smo bili vsi zelo utrujeni, je bilo veliko napak,« je pojasnil 40-letni Izolčan Vasilij Žbogar. Ker je jadral zelo taktično, ni bilo velikih nihanj, saj je bil v desetih regatah 3., 1., 7., 10., 15. (izbrisano kot najslabši rezultat), 9., 5., 4., 9. in 8. »Ker sem med starejšimi jadralci, fizično nisem konkurenčen mlajšim, zato moram jadrati z glavo in na izkušnje ter tako narediti čim manj napak. Tekmeci so jih delali več, zato sem uvrščen tako visoko. Očitno me pokonci držijo izkušnje, za energijo pa sploh ne vem, od kod sem jo jemal tista dva dneva, ko je pihal močan veter in so bile razmere brutalne. Tudi mlajši so bili po napornem dnevu zaradi utrjenosti v komi,« si je Žbogar vzel čas za klepet. Užival je, ko je bilo regatno polje v zalivu, in trpel, ko je bilo na Atlantiku, saj ima vselej probleme na visokih valovih.

Prost dan za plavanje, vožnjo s kolesom in masažo

A po garanju na morju dela kljub utrujenosti ni prelagal na druge. Z izjemno pedantnostjo je sam poskrbel za jadrnico v razredu finn: opral jo je sladko vodo, očistil, pospravil vso opremo, prekril in parkiral na kopnem, kjer ga bo počakala, ko ga danes ob 18. uri po slovenskem času čaka še finalna regata za kolajne. V njej bo nastopilo deset najboljših iz skupnega seštevka, točke pa štejejo dvojno. Včerajšnji prosti dan je izkoristil za polnjenje baterij s počitkom, plavanjem, vožnjo na kolesu in masažo, za katero poskrbi fizioterapevtka Nežka Poljanšek. Brez nje si sploh ne predstavlja nastopa na regati, za nameček ima izkušnje z vrhunskimi športniki.

Čeprav je trdno na drugem mestu in bi ostal brez kolajne le z obilo smole, je deloval zelo zaskrbljeno. Kolajno bi izgubil, če bi osvojil zadnje deseto mesto, ob tem pa bi četrtouvrščena, Američan Paine Galeb ali Šved Max Salminen, zmagala v regati, tretji Hrvat Ivan Gaspić Kljaković pa bi bil vsaj tretji. »Regata za kolajne ni klasična. Nimam pojma, kakšna bo taktika. Štirje se bomo udarili za dve kolajni. Upam, da ne bo loterije z vetrom. Malo ne skrbi, ker se v regatah za kolajne kolo sreče obrača. Na svetovnem prvenstvu sem imel srečo, ko sem bil za točko tretji, zato le upam, da tokrat ne bom osmoljenec,« je vraževeren Žbogar. Želi si le kolajne, z leskom srebra ali brona se ne obremenjuje, medtem ko ima Anglež Giles Scott takšno prednost, da je že olimpijski prvak. »Upam, da se ga Scott ne bo napil, ker je že prvak, in mi bo pomagal z zmago. Če ne more zmagati, naj bo 'zmačkan' zadnji,« je v šali dodal Žbogar.

Žbogar pije umazano vodo iz zaliva

Z olimpijskih iger ima srebrno (Peking 2008) in bronasto kolajno (Atene 2004) v razredu laser, v Londonu pa je bil šesti v razredu finn. Le peščina jadralcev je zamenjala razred in bila v obeh v vrhu. Tudi to je le dokaz Žbogarjeve vrhunskosti. Kljub zelo skromnemu proračunu je bil na zadnjih štirih olimpijskih igrah vselej v regati za kolajne. »Medtem ko ima konkurenca pomoč meteorologov in GPS za merjene tokov, mi to izmerimo s steklenicami, ki jih napolnimo z vodo in vržemo v morje,« je izstrelil Žbogar. Na jadralnih poljih v Riu je morje, v katerega se zlivajo odplake vsega mesta, precej manj umazano, kot je bilo v preteklosti, ko je bilo v vodi veliko vrečk in smeti. »Med regato prideš v stik z umazano vodo. Ko smo bili zunaj na morju in je močno pihalo, sem spil veliko vode. Na srečo je bila na poljih, ki so bila daleč stran od obale, voda bolj čista,« je dodal Žbogar. Jutri se bosta v regato za odličja v razredu 470 podali tudi Tina Mrak in Veronika Macarol.