Kako ste doživeli poraz proti evropskim prvakom Nemcem in zmago nad Poljaki?

Zelo smo si želeli skalpa Nemcev, potem ko smo premagali velesile Švedsko, Španijo, Norveško in Hrvaško, torej reprezentance, ki so bile na prejšnjem evropskem prvenstvu med prvimi štirimi. Po porazu z Nemčijo smo proti Poljski dvignili glave, bili motivirani in zbrani ter zasluženo zmagali. Ključ do uspeha sta bili v drugem polčasu odlična obramba in dobra predstava vratarja Škofa. Po takšni predstavi gremo še z več samozavesti v najbolj pomembno tekmo na turnirju. Imamo kakovost, da lahko v četrtfinalu premagamo vsakega tekmeca.

A je bila tekma z Nemčijo tisti slab dan, ki se vsaki reprezentanci pripeti na turnirju?

Upam, da je tako. Poraz je bil pozabljen, ko smo prišli izpod prhe.

Kakšna je sploh priprava na tekmo ob tako zgodnji uri, saj ste z Nemci in Poljaki igrali ob pol desetih zjutraj po brazilskem času?

Budilka je zvonila že pred šesto uro, nato smo hitro pojedli zajtrk, pripravili torbe in odšli na tekmo. Malo je nenavadno, da vstaneš tako zgodaj in igraš sredi dopoldneva. Pri zajtrku moraš biti pozoren, da se ne naješ preveč, ker s polnim želodcem ne moreš tekati po igrišču, zato so bili na krožniku le kosmiči, prepečenec ter veliko tekočine, da ne dehidriraš.

Ker na desnem krilu selektor za vas nima menjave, na igrišču preživite vso tekmo. Ali vas zdeluje utrujenost?

Malo sem že utrujen, a v tem ne bom iskal izgovorov. Uživam v vsaki minuti igre, brez težav bom vzdržal do konca turnirja, saj je to tako veliko tekmovanje, da sta adrenalin in motivacija na visoki ravni.

Ste v odlični formi in najboljši strelec slovenske reprezentance. Ali so dobre predstave presenečenje tudi za vas?

Da, saj so OI izjemno veliko tekmovanje, na katerem je zbrana svetovna kakovost rokometa. Trener je verjel vame, soigralci mi zaupajo, ne nazadnje verjamem sam vase, sicer ne bi naredil tega, kar mi je uspelo doslej.

Pri zgolj 19 letih ste izjemno psihično trdni in se ne obremenjujete s pomembnostjo tekme in ugledom tekmeca. Ali veliko pozornosti posvečate psihološki pripravi?

Moje dekle Zala študira psihologijo. Odkar sva skupaj, sem začel bolj verjeti v to področje priprave na tekmo. Pred in med tekmo si pomagam s psihološkimi vajami. Najbolj pomembna je popolna koncentracija, in to mi kar dobro uspeva.

Čeprav ste najboljši strelec slovenske reprezentance, imate kot najmlajši še dodatne zadolžitve, saj gre za nenapisana pravila, po katerih delujejo reprezentance v moštvenih športih.

Seveda je nekaj manjših opravil. Moram odnesti kakšno torbo, pospraviti stvari po treningu, vreči plastenko v koš. S tem se ne obremenjujem in nimam težav, ampak to počnem z veseljem.

Od očeta nogometaša in mame telovadke ste podedovali odlične športne gene.

Od njiju sem dobil vse najboljše. Velika sreča je v tem, da imam takšne športne gene, ki mi jih je dal bog. Staršem sem izjemno hvaležen za vse, kar sta mi dala, in da sta me tudi vzgojila v športnika ter človeka. A talent je le en del sestavljenke na poti do uspeha in kariere. Še vedno je treba veliko delati, se truditi in odrekati.

V Sloveniji vas glede na to, kar lahko dosežete v športu, primerjajo s takšnimi asi, kot so hokejist Kopitar, nogometaš Zahović, košarkar Dragić...

(Smeh) To sem nekje prebral. Seveda sem ponosen, da me primerjajo z velikimi imeni slovenskega športa, a ostajam na realnih tleh. Vzgojen sem bil skromno in tako bom tudi nadaljeval, da mi slava ne bo stopila v glavo. Edina pot v športu sta trdo delo in garanje. Sem šele na začetku svoje kariere, naredil nisem še prav ničesar, zato nimam nobenega argumenta, da dvigoval glavo.

Kam segajo vaše športne ambicije?

Če bom odšel iz Celja, bom le v enega izmed pet najboljših evropskih klubov, drugo me ne zanima. Če bo prišla takšna ponudba, bo treba sprejeti odločitev in verjetno oditi iz Celja.

Glede na predstave na olimpijskem turnirju bo takšna ponudba verjetno prišla kmalu.

S tem se ne obremenjujem. Vse sem prepustil menedžerju Goliću. S Celjem imam še pogodbo.

Se vas je dotaknil olimpijski duh?

Zelo. S člansko reprezentanco sem prvič na tako velikem turnirju. Spremlja nas vsa Slovenija, z igrami smo nase opozorili tudi svet. Čutimo, da za nami stoji vsa država. To je največ in nekaj najlepšega, kar doživiš kot športnik, ob zmagah pa je vse le še lepše.

Ste v olimpijski vasi naredili kakšen selfi?

Veliko. Predvsem v prvih dneh bivanja smo se ob srečanjih z velikimi zvezdniki tudi fotografirali, zdaj pa smo popolnoma osredotočeni na tekmovanje.

Tudi s tribune se opazi moštveni duh in povezanost ekipe.

Vsi fantje so super, zelo smo povezani, odlično se razumemo, dobro delamo. To je naš adut. Trener nas povezuje, verjame v nas, mi v njegove prijeme. Tudi poraz z Nemci ni pokvaril vzdušja. Tako kot ob zmagah ni evforije, tudi ob porazih ni konec sveta.