Tudi po drugem pripravljalnem turnirju na prihajajoče kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017 slovenska košarkarska reprezentanca ostaja neporažena, kar je bilo glede na ne preveč kakovostne nasprotnike tudi pričakovano. Na Dunaju je izbrana vrsta po vrsti ugnala Avstrijo, Poljsko in Islandijo. Po prihodu iz avstrijske prestolnice se je slovenski selektor Igor Kokoškov za sodelovanje zahvalil Mitji Nikoliću, kar pomeni, da bo po prostem ponedeljku danes priprave v Kranjski Gori nadaljevalo 14 košarkarjev. Naslednji preizkus Slovenijo čaka v soboto, ko bo v Stožicah nasprotnica Velika Britanija.

Selektor Igor Kokoškov je na Dunaju, razumljivo, želel videti napredek v moštveni igri in formi posameznikov, s čimer je do določene mere lahko zadovoljen. Največ prostora za napredek je v obrambi, saj je bilo kolapsov v komunikaciji ali individualnih napak preveč. Srbski strokovnjak bo moral posebno pozornost nameniti tudi izredno slabemu vstopu v obračune, saj je Slovenija uvodne četrtine proti Avstriji, Poljski in Islandiji začela zaspano, motorje pa nato ogrela v drugi četrtini, kjer je napravila temelj za zmage. Še najhuje je bilo proti Poljski, ki je po prvih desetih minutah vodila za 16, kmalu zatem celo 18, nato pa je Slovenija z izdatno pomočjo Gorana Dragića prišla do preobrata in tako pokazala pravi karakter, saj se kljub višjemu zaostanku ni predala.

»Za nas je bil turnir v Avstriji zelo dobra preizkušnja. Sicer nismo zaigrali na olimpijskem turnirju, a to ne pomeni, da nam je bilo lahko. Vse ekipe znajo igrati košarko. Vesel sem, da so nekateri igralci odlično izkoristili ponujeno priložnost za igranje. Proti Islandiji smo priložnost dali nekaterim igralcem, ki so prej igrali manj. Napraviti moramo analizo in odkriti stvari, na katerih moramo delati v nadaljevanju priprav. Počasi sestavljamo mozaik in to je dobro. Vidi se, da igralci že dolgo igrajo skupaj in da se nekateri poznajo že iz mlajših kategorij. Bolje moramo reagirati na agresivnost v igri, bolje nadzorovati skok in prevzemati odgovornost tako v obrambi kot v napadu. To so stvari, na katerih moramo delati tudi v strokovnem štabu, saj do začetka kvalifikacij nimamo več veliko časa. Zelo dobro je, da so vsi igralci zdravi. Splošno gledano sem zadovoljen, a pred nami je še veliko dela,« je misli po zadnji tekmi proti Islandiji strnil Igor Kokoškov.

Mednarodni pripravljalni turnir v Avstriji, nedelja: Islandija – Slovenija 68:98 (24:23, 37:55, 52:77, strelci za Slovenijo: Klobučar 14, Omić 13, Murić in Z. Dragić po 11, Prepelič 10, Dimec 9, Rebec 7, Čančar 6, Blažič, Lapornik in Morina po 5, Nikolić 2, počivali G. Dragić, Vidmar in Zagorac), Avstrija – Poljska 71:79, sobota: Slovenija – Poljska 81:76 (10:26, 40:40, 61:61, strelci za Slovenijo: G. Dragić 22, Prepelič 15, Vidmar in Omić po 8, Murić, Z. Dragić in Lapornik po 6, Blažič in Zagorac po 3, Klobučar in Čančar po 2, Dimec, počivali Morina, Rebec in Nikolić), Islandija – Avstrija 70:79, petek: Avstrija – Slovenija 67:80 (18:19, 30:47, 45:61, strelci za Slovenjo: Blažič 17, G. in Z. Dragić po 12, Murić 11, Vidmar 10, Zagorac 8, Klobučar 4, Morina in Rebec po 2, Prepelič in Omić po 1, Nikolić, počivali Dimec, Čančar in Lapornik), Poljska – Islandija 82:71, vrstni red: 1. Slovenija 3-0, 2. Poljska 2-1, 3. Avstrija 1-2, 4. Islandija 0-3.