Luka Janežič, 20-letni atlet iz Vodic, je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru dvignil slovenski mejnik teka še višje. S časom 45,07 je v polfinalu teka na 400 metrov dosegel 17. čas ter za 15 stotink izboljšal osebni in državni rekord, ki ga je postavil letos v Madridu. Janežič je pod vodstvom Roka Predaniča na olimpijskem stadionu v Riu de Janeiru dokazal, da je atlet za velike tekme.

Lani je Janežič zajemal svoje prvo veliko člansko tekmovanje na prostem v Pekingu z veliko žlico. Na Kitajskem se z državnim rekordom 45,27 ni uvrstil v polfinale, a je dobil pravi občutek velikega tekmovanja. V Riu de Janeiru je v kvalifikacijah s časom 45,33 dosegel celo dvanajsti čas. »Doseči osebni in državni rekord na olimpijskih igrah je nekaj posebnega. Vesel sem, da mi je takšen podvig uspel na mojih prvih igrah. Kot sem vam povedal že pred začetkom iger v olimpijski vasi, me zanima vsaka tekma posebej in se s časi ne obremenjujem. Sem športnik, ki dam na vsaki tekmi od sebe maksimum,« je sijal od navdušenja Luka Janežič, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu v Amsterdamu zasedel peto mesto.

Drugi slovenski atleti se prvi atletski konec tedna niso izkazali. Robert Renner, bronasti skakalec ob palici z letošnjega evropskega prvenstva v Amsterdamu, je v kvalifikacijah preskočil le 545 centimetrov. Imel je nekaj smole pri zadnjem poskusu na 560 centimetrih, kjer je letvica padla, ko je Renner že letel proti blazinam. Za uvrstitev v finale je zadostoval prvi uspešen poskus na 560 centimetrih.

Maja Mihalinec in Sabina Veit sta v sprintu na 200 metrov zaostali za osebnimi pričakovanji in slovenskimi željami. Mihalinčeva je izvrstno startala, v nadaljevanju pa je komaj ostala na nogah ter s časom 23,38 (48. čas) krepko zaostala za letošnjimi dosežki. Bila je razočarana, saj je dejala, da je bila po testiranjih sposobna prvič v karieri teči pod 23 sekundami. Za uvrstitev v polfinale je zadostoval čas 22,94. Sabina Veit pa ni mogla zadrževati solza. Sreče in žalosti. »Slab nastop. Ni se mi izšlo. Skoraj zagotovo zadnji v karieri,« je povedala 30-letna Štajerka, ki je bila s časom 23,75 skromna 62. Več ni zmogla povedati. Hitela je naprej v objem družine, ki jo je prišla bodrit v oddaljeni Rio de Janeiro.

Daneja Grandovec je pretekla le tri maratonske kilometre. »Po 50 metrih me je zapekla mečna mišica, ki sem si jo poškodovala tik pred odhodom. Vzdušje je bilo noro in naredila bi vse, da bi lahko v celoti pretekla dobrih 42 kilometrov. Toda bolečina je bila prehuda,« je opisala maratonske muke 32-letna Mariborčanka. Ženska maratonska preizkušnja je bil prvovrstni spektakel po ulicah Ria de Janeira, saj so maratonke tekle po najlepših delih brazilskega mesta, medtem ko je bil cilj na znamenitem Sambadromu, kamor je prva pritekla Kenijka Jemina Jelagat Sumgong.