Slovenska reprezentanca gre z lepo popotnico v jutrišnji četrtfinale. Potem ko je zasluženo izgubila proti Nemčiji in to vzela kot slab dan, je premagala Poljsko in v drugem polčasu prikazala predstavo, s katero se lahko kosa z vsako ekipo na turnirju. Poljaki zaradi telesne teže, višine in moči vzbujajo strah in trepet. Slovenci so jih ukanili s športno inteligenco, hitrostjo, balkansko predrznostjo in improvizacijo, slovensko pridnostjo in nemško disciplino v obrambi. »Če bi bil sam malo bolj zbran pri strelih, bi že v prvem polčasu ušli na tri, štiri gole. Ostali smo na valu zmag in vozimo po voznem redu,« je bil zadovoljen kapetan Uroš Zorman. Najbolj je bil navdušen, ko je peščica slovenskih navijačev na tribuni navdušila Brazilce, da so kričali »Dajmo, Slovenci« in preglasili Poljake s številnejšo podporo.

Igralec tekme je bil Miha Zarabec. Razigral je ekipo in bil s hitrostjo kot Usian Bolt večer prej neulovljiv za okorne poljske nebotičnike, med katerimi je kar slalomiral. V nasprotju s tekmo z Nemčijo sta vratarja Urban Lesjak, ki je zamenjal Matevža Skoka, in Gorazd Škof dodala svoj delež s 13 obrambami. Že 39-letni Škof je v drugem polčasu branil kot v transu. »Nemčija je bila boljša, za zmago proti Poljski je bil dovolj en polčas. Ostali smo na pravih tirnicah, rotiramo igralce, dobro se gibamo v napadu, v obrambi je končno deloval tudi blok, kar je nov element pred eno najpomembnejših tekem v naših karierah,« je bil evforičen Gorazd Škof. Kot starosta ekipe je tudi že pripravil scenarij za prve ure po tekmi. Niso si privoščili le napitkov za hitro regeneracijo. Škof je kot velik gurman za priboljšek iz domovine pripeljal šunko in pršut, ki ga je z velikim občutkom rezal v svoji sobi in delil med soborce. Ni skrival, da je dovoljeno tudi pivo, zraven je iz zvočnikov grmela še glasba.

Škof je razkril še eno skrivnost delovanja slovenske ekipe. »Ekipe, ki prihajamo z Balkana, ne moremo delovati na tako lep način kot Norvežani ali Švedi, ki le hvalijo drug drugega in si dajejo roke. Da smo uspešni, moramo biti nervozni in malo jezni drug na drugega, zato smo si med tekmo povedali tudi nekaj krepkih besed, ki se začenjajo na j, p in m... Ne moremo funkcionirati, če drug drugega malo ne razkurimo. Delujemo na temperament. Če ne zameriš, obstaneš v ekipi, sicer pa je slovo neizbežno. To ne velja le za rokomet, ampak za vse športe iz naše regije,« se je razgovoril odlični vratar Škof.

Selektor Vujović je moral uporabiti različne trike, da je ekipo dvignil med odmorom. V primeru poraza proti Poljski bi šli v četrtfinale s slabim vzdušjem. »Fantje morajo le delati tisto, kar jih učim, torej biti inteligentnejši od tekmeca. Pred tekmo sem bil prepričan, da smo hitrejši in spretnejših od Poljakov, ob polčasu nisem več vedel, če še znam opravljati trenersko delo. Ko vidiš telesno moč in višino tekmecev ter naše fante v zunanji liniji, ki so manjši za dve glavi, mi zaradi načina igre žanjemo simpatije rokometnega sveta. Če bi odločali le kilogrami in telesna moč, bi bili Poljaki olimpijski prvaki. Nimam želja glede tekmeca v četrtfinalu, saj imamo moč in kakovost, da preskočimo to oviro,« je povedal Veselin Vujović, ki je zaskrbljen zaradi poškodbe Deana Bombača proti Nemčiji. Bolečine v rami so tako hude, da je zanj turnir verjetno končan.

Izidi, skupina A, 4. krog: Hrvaška – Francija 29:28 (14:12), Danska – Katar 26:25 (14:14), Argentina – Tunizija 23:21 (14:10), 5. krog: Francija – Danska (sinoči), Hrvaška – Tunizija (sinoči), Katar – Argentina (sinoči), končni vrstni red: Francija (-1), Danska (-1) in Hrvaška (-1) po 6, Katar (-1) 3, Argentina (-1) 2, Tunizija (-1) 1, skupina B, 4. krog: Slovenija – Nemčija 25:28 (12:11), Egipt – Brazilija 27:27 (15:13), Švedska – Poljska 24:25 (13:12), 5. krog: Poljska – Slovenija 20:25 (13:13), Nemčija – Egipt 31:25 (15:12), Švedska – Brazilija (sinoči), končni vrstni red: Nemčija in Slovenija po 8, Brazilija (-1) 5, Poljska 4, Egipt 3, Švedska (-1) 0.