Z včerajšnjim remijem brez golov med Celjem in Radomljami se je začel 5. krog v prvi slovenski ligi, ki se bo nadaljeval danes in jutri. Po razburljivem derbiju med Mariborom in Olimpijo bodo vijolični gostovali v Novi Gorici, Ljubljančani pa bodo v Stožicah gostili velenjski Rudar. Vse več je namigovanj, da Olimpija navkljub vodilnemu položaju predvsem zaradi slabe igre pripravlja zamenjavo na trenerski klopi. Mar predsednik kluba Milan Mandarić res čaka na prvi spodrsljaj italijanskega trenerja Rodolfa Vanolija, Robert Pevnik, ki je nekdaj že služboval pri Olimpiji, pa na novo službo? Domžale bodo doma proti Kopru skušale obdržati stik z vrhom lige, prihajajoče tekme pa bodo pokazale, kako se bo moštvu poznal odhod Kenana Horića v turški Antalyaspor. Domžale so zanj že našle zamenjavo, očitno pa je na obzorju tudi odhod Matica Črnica na Reko, kjer hrvaškega prvenstva ni najbolje začel nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. V derbiju začelja bo Aluminij lovil premierno prvenstveno zmago proti Krškemu.

Celjski nogometaši so na uvodni tekmi petega kroga zamudili veliko priložnost, da bi ohranili stik z zgornjo polovico lestvice. Na Areni Petrol so zgolj remizirali brez golov z Radomljami, ki po letu dni premora znova nastopajo med prvoligaško druščino. Celjani so prevladovali (na voljo so imeli tudi sedemnajst udarcev iz kota), a niso našli rešitve na poti do gostujočih vrat. Celjani s sedmimi točkami pred drugimi tekmami 5. kroga ostajajo na četrtem mestu s sedmimi točkami.

Radomlje, ki so v prejšnjem krogu remizirale 2:2 z novincem Aluminijem, so s čvrsto obrambo zdržale nalete favoriziranega Celja. To je za varovance trenerja Dejana Djuranovića druga zaporedna točka, po petem poskusu pa še vedno ostajajo brez zmage. Kljub temu je za Radomljane osvojena točka v Celju velik uspeh, saj so z neodločenim izidom potrdili, da je njihova forma v vzponu. Tudi Djuranović je pred tekmo poudaril, da verjame v dobro igro svojega moštva, s katero bi potrdili, da so na uspešni poti.

Celjani bodo v 6. krogu prihodnjo nedeljo gostovali v Krškem, Radomljani pa dan prej v Kopru.

GORICA – MARIBOR, danes ob 17.55, sodnik: Skomina

V Ljudskem vrtu poudarjajo, da so na derbi že pozabili, čeprav je Aleks Pihler včeraj zjutraj še vlekel na ušesa ob novinarski debati, kaj je pravzaprav želela povedati Zveza nogometnih sodnikov Slovenije s svojo obrazložitvijo sporne situacije. »Zagotovo je še nekje v nas derbi, ampak v vse tekme moramo iti tako motivirani, kot smo krenili v derbi,« je povedal Pihler. Da je Maribor pred četrtkovim gostovanjem pri Gabali vseeno osredotočen na prvenstvo, pove dejstvo, da se je na gostovanje v Novo Gorico odpravil že včeraj.

Darko Milanič se je spomnil, da imajo vijoličasti na Primorskem dober izplen (zadnji poraz leta 2009, nato v štirinajstih gostovanjih kar deset zmag). Manj ga veseli, da je Denis Šme v četrtek zbolel, toda ob osmih tekmah brez poraza na dveh frontah Milaniču uspeva rotacija, ki je praviloma stvar izbire, danes bo prisiljen upoštevati le, da Marwan Kabha v četrtek v Bakuju ne bo smel nastopiti. »Gorica zna odigrati ali izredno dobro ali pa hitro položi orožje. Nevarni so v skoku zaradi Mirana Burgiča, njihova glavna odlika je dobra kemija v slačilnici,« delo Mirana Srebrniča ocenjuje Darko Milanič.

Gorica, ki je dobila obe letošnji domači tekmi (Aluminij, Radomlje), a izgubila v Krškem in Celju, bi utegnila proti Mariboru staviti na vratarja Gregorja Sorčana, ki bi lahko poudaril, da napad vijoličastih še vedno ni optimalen, čeprav so modro-beli prejeli samo v lanski sezoni proti vijoličastim deset zadetkov, vendar mladi Rok Grudina poudarja: »Z bojevito in dobro organizirano igro se nadejamo dobrega rezultata. Mariborčani nam sicer ne ležijo, zato je naš motiv še večji.« Naš namig: 2.

DOMŽALE – KOPER, danes ob 20.15, sodnik: Bukovec

Domžale so z zmago v Velenju le tri dni po izpadu iz evropskega tekmovanja opravile zrelostni izpit. Širok igralski kader jih uvršča med tihe kandidate za naslov prvaka, toda enakovreden boj z Olimpijo in Mariborom bo neizprosen. Trenuten položaj Domžal je velik izziv tudi za trenerja Luko Elsnerja, ki je znan po visokih ambicijah.

Po odhodu kapetana Kenana Horića v turški Antalyaspor ostaja odprto vprašanje, v kolikšni meri se bo Domžalam poznala odsotnost enega ključnih nogometašev. V klubu so zamenjavo za Horića hitro poiskali in podpisali triletno pogodbo s povratnikom ob Kamniško Bistrico Denisom Halilovićem, ki je domžalski dres nosil v prvi polovici leta 2012. Nazadnje se ni preveč naigral na Japonskem, saj je nastopil zgolj na šestih tekmah, povrhu pa se je ubadal tudi s poškodbo. »To je bila odlična življenjska izkušnja, a je bila s športnega vidika manj uspešna. Ker sem ugotovil, da na Japonskem nisem izpolnil osebnih pričakovanj, sem se odločil za odhod,« je za klubsko spletno stran pojasnil Denis Halilović. Ko je pred leti zapustil Domžale, je prestopil v Koper, ki bo za 30-letnega branilca prvi tekmec ob povratku na slovenske zelenice. Za Domžale bi bila problematična tudi selitev Matica Črnica, ki se je znašel na uradnem seznamu želja hrvaškega prvoligaša z Reke.

Prenovljeni Koprčani so z dvema zmaga in dvema porazoma še vedno precejšnja uganka nove sezone. Nekdanji bosanski reprezentant Senijad Ibričić je ujel dobro strelsko formo, saj je prejšnji konec tedna z dvema goloma poskrbel za zmago nad Celjem z 2:1. Naš namig: 1.

ALUMINIJ – KRŠKO, jutri ob 17.30, sodnik: Jug

Štiri tekme, ena točka. To je izkupiček povratnika med prvoligaše Aluminija, ki je bil nazadnje blizu zmagi nad Radomljani, a v končnici dvoboja ni zdržal brez prejetega zadetka. »Kljub temu smo dvignili motivacijo in zvišali samozavest. Med tednom smo dobro trenirali. Če bomo proti Krškemu dali vse od sebe, bo rezultat prišel sam od sebe,« se premierne prvenstvene zmage nadeja vezist Aluminija Žiga Škoflek. Kidričane je medtem okrepil 26-letni vezist Milan Kocić, ki je nazadnje nastopal v majici Rudarja.

Krško bo igralo tudi na izkušnje iz minule prvoligaške sezone, ko so se spomladi s serijo ugodnih izidov rešili izpada. Z zmago v Kidričevem bi se izdatno odcepili z repa razpredelnice in Aluminiju pobegnili na sedem točk. Krčani bodo odslej lahko računali na usluge Roya Rudonje, sina nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki je v prejšnji sezoni igral v drugi ligi. Iz sarajevskega Željezničarja je na posojo v Posavje prispel Damir Sadilković, tudi član mlade reprezentance Bosne in Hercegovine. Naš namig: 0.

OLIMPIJA – RUDAR, jutri ob 20.15, sodnik: Vinčić

Vodilni položaj Olimpije po štirih tekmah je varljiv. Prvaki imajo v uvodu v sezono glede na neprepričljivo igro obilo sreče, da so še vedno neporaženi. Olimpije na ponedeljkovem derbiju v Ljudskem vrtu v prvem polčasu skorajda ni bilo na igrišču, kar je v slabo voljo spravilo tudi predsednika Milana Mandarića na tribuni VIP.

Kot kaže, Mandarić ne bo več dolgo trpel tako povprečnih predstav, za katere nosi največjo odgovornost trener Rodolfo Vanoli. Podoba Olimpije na igrišču je vsekakor preslaba glede na finančni vložek v moštvo in sposobnost nogometašev. Po imenih imajo Ljubljančani bržčas najkakovostnejši igralski kader v ligi, a so preveč bojazljivi in neatraktivni, da bi upravičili sloves vodilnega kolektiva v državi. Mandarić za zdaj v javnosti daje občutek, da še vedno zaupa trenerju Vanoliju, a po naših informacijah se je v zakulisju že začelo preigravanje o zamenjavi na klopi. Morda ne bo nobeno naključje, če si bo jutrišnjo tekmo med Olimpijo in Rudarjem v Stožicah ogledal celjski trener Robert Pevnik, s katerim se je Mandarić v Ljudskem vrtu ravno med polčasoma zapletel v resen pogovor. Pevnik bi lahko postal resen kandidat za ljubljansko klop, saj ima pomemben vpliv na posle v Olimpiji od 1. junija Borut Arlič, ki je v minuli sezoni že sodeloval s Pevnikom v Celju.

Ker je Olimpija še vedno na prvem mestu, Vanoli pa je Ljubljančane maja po več kot dvajsetih letih popeljal na slovenski vrh, bi imel Mandarić v tem trenutku nekaj težav s pojasnilom o zamenjavi trenerja, a ne pozabimo, da sta se morala z vodilnega položaja posloviti tako Marijan Pušnik kot Marko Nikolić. Naš namig: 1.